Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Indoortennis naar hoger niveau door geïmpregneerd gravel van Rekre Sport

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, woensdag 25 november 2020
317 sec


Indoorgravelbanen ORS ZUIT NL op dak van hardcourtbanen

Dankzij de nieuwe tennishal van ORS ZUIT NL kan zowel de tennisvereniging als de gemeente Etten-Leur een plekje tussen de groten der aarde opeisen. Behalve aan hun visie en hun lef is dat te danken aan kleine geïmpregneerde mineraaldeeltjes.

Het nieuwe complex van ORS ZUIT NL is in vele opzichten spectaculair.
Het nieuwe complex van ORS ZUIT NL is in vele opzichten spectaculair.

Een nieuwe tennishal bouwen is eigenlijk niet echt meer iets van deze tijd. Dankzij de milde winters en verbetering van tennisondergronden kan men tegenwoordig vrijwel overal ook in de winter buiten blijven spelen. Verenigingen waarvan de leden toch aan comfort hechten, zouden dat kunnen oplossen door in een tijdelijke blaashal te investeren. Maar als je bestaat van het aanbieden van indoortennis, jong en gedreven bent of een gevorderde leeftijd hebt bereikt waarop je van je materiële, intellectuele of financiële verworvenheden kunt gaan genieten, dan valt het te begrijpen dat je toch de kans grijpt om een nieuwe toon te zetten zodra deze zich aanbiedt. Tenniscoach Mike van Vugt en ondernemer Hans Remie deden dat, waardoor Etten-Leur een sportcentrum en Nederland een hal voor toptennis rijker is. Nadat Remie zijn oude tennishal had verkocht aan de gemeente, bouwde hij elders in Etten-Leur een 11.500 vierkante meter groot tenniscomplex dat vier hardcourtbanen, vijf gravelbanen, vier squashbanen en vier padelbanen van topkwaliteit omvat. Het meest opmerkelijke? Dat alles overdekt is en een oppervlakte van slechts 4.505 vierkante meter heeft.

Open roof system

De kleine oppervlakte komt doordat Van Vugt en Remie ervoor gekozen hebben om de verschillende sporten te stapelen. Op de begane grond liggen de vier hardcourtbanen, terwijl de squash- en padelbanen op een tussenverdieping zijn gesitueerd. Boven op het geheel liggen de vijf gravelbanen. Dankzij een verschuifbaar dak kan, bij normaal weer, 'buiten' worden gespeeld. Dat verschuifbare dak is bedacht door ondernemer Hans Remie, die groot werd met zijn bedrijf in hijskracht. Mike van Vugt moet het complex gaan bestieren. 'Het dak kan binnen vier minuten worden geopend of gesloten. Speciale sensors houden de weersomstandigheden in de gaten. Mocht blijken dat de weerscondities niet optimaal worden, dan zal het dak zich automatisch sluiten. Het is niet mogelijk om daar zelf in te grijpen, omdat de software veiligheid vooropstelt en niet accepteert dat iemand van zijn persoonlijke voorkeur uitgaat', zo legt Van Vugt uit. Voorlopig is ingesteld dat de binnentemperatuur ten minste 12 graden moet zijn.


Door de vier padelbanen slim te positioneren, kan ook deze sport in de openlucht gespeeld worden.
De gestapelde aanpak is opmerkelijk. 'Het was de enige manier waarop we voldoende banen konden creëren. Vooraf hebben we goed bekeken hoe we de exploitatie konden maximaliseren. Ook is er veel tijd gestopt in het uitwerken van de looproutes, zodat alles optimaal kan functioneren. Dat deden we ook al bij onze vorige tennishal en van die kennis hebben we hier kunnen profiteren.' Door naast tennis ook padel en squash aan te bieden, hoopt tenniscentrum Zuit ook een nieuw publiek aan te trekken. 'We hebben voor iedereen de ondergrond die men wenst. Dat geldt zeker voor tennis. Gravel is een vriendelijke ondergrond waarop het makkelijk spelen is, terwijl liefhebbers van snellere banen terechtkunnen op onze hardcourtvloer.' Om de populariteit van de banen goed te managen, wordt dagelijks ten minste één hardcourtbaan bewust vrijgehouden om topspelers te kunnen aantrekken. 'Topspelers reizen vaak, waardoor ze hun trainingen lastig kunnen plannen. Ons streven is echter om ook hen te faciliteren. Indien nodig kunnen zij overnachten in het naastgelegen Fletcher Wellness-hotel Trivium, om overdag gebruik te maken van onze tennisbanen of het fitnesscentrum elders in ons complex.'

Alle banen worden verlicht met energiezuinige ledverlichting, waarbij de armaturen voor de hardcourtbanen aan het plafond zijn bevestigd en die voor de gravel- en padelbanen op masten zijn gezet.

Banen van topkwaliteit

Die hang naar het nastreven van 'de top' en topkwaliteit is overal te merken. Het hele pand is stijlvol afgewerkt. 'Vooraf hebben we ons tot doel gesteld om nergens op te bezuinigen en de kwaliteit voorop te stellen', zo gaat Van Vugt verder. Om die reden is gekozen voor de mediumslow Plexipave-hardcourtbaan, die ook voor de Australian Open wordt gebruikt. De dempende rubberlaag is een zegen voor de gewrichten en spieren van de spelers. 'In onze vorige hal hadden we tapijt liggen, maar veel recreanten klaagden over hun gewrichten.' Voor de gravelbanen koos ORS ZUIT NL een nieuwe gravelconstructie. 'Eerst hebben we gekeken naar gravel onder afschot, maar we vroegen ons toen af waarom gravel überhaupt besproeid moet worden. Stel dat we een kwaliteit konden krijgen die altijd hetzelfde blijft. Nederlands toptennisster Kiki Bertens wees op een variant die wordt gebruikt tijdens de Porsche Grand Prix, een indoortennistoernooi dat de WTA-vrouwen spelen.' Het bleek dat Rekre Sport al met die variant bezig was. 'Vervolgens zijn we in Duitsland geweest. Daar hebben we een dag lang op de baan gespeeld en gesproken met verschillende mensen, waarna we besloten dat we deze baan in ons nieuwe tenniscentrum wilden hebben.' Uiteindelijk mocht Rekre Sport dus alle tennisbanen en padelbanen aanleggen.


Vooral oudere spelers spelen liever op gravel.
Gravel in een indoorsituatie is niet wenselijk, omdat de droge lucht niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van de gemalen baksteen. 'Wat dit gravel anders maakt, is dat het is geïmpregneerd, waardoor het minder bevattelijk is voor droge lucht. Ook hoeft het niet vochtig worden gehouden.' Door het ontbreken van de noodzaak om een beregeningsinstallatie aan te leggen, kon het gravel eenvoudig op een etage worden aangelegd. 'De banen hebben nu een basis van 2,5 cm gravelsplit dat gebonden is met polyurethaan. Dat is aanzienlijk dunner dan de standaard 30 cm.' De lijnen voor de tennisbaan worden in de ondergrond geslepen.

Onderhoudsarme varianten

Geen van de banen vergt veel onderhoud. 'Het belangrijkste is om eens in de zoveel tijd het pluis van de ballen uit de banen te zuigen', stelt Bos. Volgens Mike van Vugt wordt nog bekeken welke machine ze daar het beste voor kunnen gebruiken. 'Met name bij de gravelbanen wil je alleen het vuil en zo min mogelijk gravel opzuigen. Alleen het stukgelopen gravel wil je verwijderen. Bij de tennisbaan in Duitsland hadden ze een standaardstofzuiger gekocht en deze zelf verbeterd. Het is mogelijk dat wij ook voor die oplossing gaan kiezen', zo stelt hij.



Voor de padelbanen heeft Rekre Sport een speciale kooi ontwikkeld. 'In plaats van onze padelbanen te importeren uit Spanje, produceren wij ze in Nederland. Daardoor leveren we een betere kwaliteit op het gebied van montage, constructie en conservering en voldoen we aan de Nederlandse eisen en wensen. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan, maar de klanten accepteren dat, omdat padelbanen buiten nu eenmaal veel windbelasting en corrosie ervaren. Bij een indoorsituatie heb je daar minder last van. Daar heb je alleen met een zekere mate van vocht te maken en daar zijn de kooien in Etten-Leur aan aangepast. De indoorkooi is wel volledig verzinkt, inwendig en uitwendig, en heeft alle constructieve gadgets die onze outdoorbanen ook hebben', zo legt Serge Bos uit. Een ander onderhoudsaspect waar ze bij ORS ZUIT NL weinig last van zullen hebben, is het lappen van de glazen wanden voor de padelbanen. Door deze banen slim op de tussenetage te positioneren, kunnen spelers met het dak open spelen, terwijl de banen en de spelers bij slecht weer door het gesloten dak worden beschermd.

Volgens Mike van Vugt werd aanvankelijk nog getwijfeld aan de noodzaak om meteen in vier padelbanen te investeren. 'Wij hadden vooraf niet ingeschat dat de interesse om padel te spelen zo hoog zou zijn.' Als oorzaak van die interesse wijst hij naar de twee Spaanse leermeesters. 'Zij runnen een padelschool en hebben deze kans met beide handen aangegrepen.' De school kijkt, net als het tenniscentrum, over het clublidmaatschap heen. 'Voor het exploiteren van dit complex kijken we naar dagdelen. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdagochtend hebben we veel competities en zien we dames van zo'n 40 jaar en ouder spelen op de gravelbanen. Tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds heb je dan de lessen en 's avonds tussen zeven en tien verhuren we contractbanen aan mensen die overdag werken. Diezelfde groep zien we ook veel in het weekend, en verder worden de banen in het weekend gebruikt voor competities. Daarnaast maakt zowel het CIOS als de KNLTB gebruik van onze banen. Uiteindelijk is ons streven dat zowel recreanten als topspelers hier onderdak vinden.'



Alles goedgekeurd

De kwaliteit van de tennisbanen in Etten-Leur is door Kiwa ISA Sport gekeurd. Het testinstituut doet dat voor alle tennisbanen die jaarlijks in Nederland worden aangelegd door een lid van de Vereniging Tennisbaanbouwers Nederland. Projectleider Mark de Bos noemt de kwaliteit opmerkelijk goed. 'Vergeet niet dat de kwaliteit van de meeste indoorbanen in ons land niet wordt getoetst.' De meeste indoorbanen zijn aangelegd in een periode waarin er nog geen normen waren. Voor Serge Bos van Rekre Sport is dat geen reden om af te zien van de test. Hij stond erop dat de kwaliteit van zijn installatie werd bevestigd. 'Het is voor ons een manier om aan klanten te tonen dat ze de kwaliteit krijgen die wij hebben toegezegd.' Dat besluit heeft het tenniscentrum geen windeieren gelegd: de KNLTB heeft inmiddels besloten het centrum een officieel tennistoernooi toe te wijzen. Dat is alleen mogelijk als de kwaliteit van die banen is getest. Het wedstrijdreglement schrijft namelijk voor dat officiële wedstrijden alleen gespeeld mogen worden op tennisbanen die voldoen aan de eisen zoals die zijn vastgelegd.


The sky is the limit is een wijsheid die tegenwoordig steeds vaker wordt gemeden; te vaak wordt gevreesd dat degene die zijn nek uitsteekt, dit zal bezuren. Tenniscentrum ORS ZUIT NL in Etten-Leur heeft zich niet laten weerhouden en is erin geslaagd om indoortennis letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau te tillen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER