Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

KNVB: Overgangsperiode van twaalf jaar nodig voor synthetisch infill

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 14 september 2020
79 sec


De KNVB heeft bij Echa een zienswijze ingediend over de toekomst van synthetisch infill op kunstgrasvelden. De bond vindt een direct verbod op deze infill onwenselijk en pleit voor een overgangsperiode van minimaal twaalf jaar.


Echa onderzoekt momenteel namens de Europese Commissie een verbod op opzettelijk toegevoegde microplastics. Daartoe behoren ook SBR-, TPE- en EPDM-infill. Het risicobeoordelingscomité van Echa heeft al voorgesteld om het synthetisch infill met een overgangsperiode van zes jaar te verbieden; het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC) doet nog onderzoek. De KNVB heeft daarop zijn zienswijze ingediend.

Continuïteit in gevaar

De voetbalbond geeft aan dat een direct verbod of een verbod op korte termijn op deze infill tot grote problemen zal leiden bij Nederlandse clubs. 'Vergaande beperkingen of verboden zullen ongetwijfeld de continuïteit van een aanzienlijk aantal voetbalclubs in gevaar brengen', aldus de bond. Een groot deel van de 2.320 kunstgrasvelden in Nederland is immers ingestrooid met synthetisch infill.


'In plaats van bepaalde waarden of producten te beperken of te verbieden, zou het beter zijn om duurzamere opties te ontwikkelen'

'Overgangsperiode van twaalf jaar'

Mocht er een verbod komen, dan stelt de KNVB een ruime overgangsperiode voor zodat gemeenten en clubs voldoende tijd hebben om het infillmateriaal op hun velden te vervangen. De bond pleit voor een periode van twaalf jaar, op voorwaarde dat er passende alternatieven zijn. 'Hierdoor kunnen bestaande velden op een realistische manier (financieel) worden afgeschreven en blijft onderhoud mogelijk.' Voordeel hiervan zou tevens zijn dat de sector geleidelijk ervaring kan opdoen met alternatieve infillmaterialen. Een verbod op synthetische infill op nieuwe velden zou al wel eerder kunnen worden ingevoerd.


Duurzamere opties ontwikkelen

Een betaalbaar alternatief voor rubbergranulaat is er volgens de bond ook nog niet, dus doet de KNVB een oproep aan experts en de industrie en een beroep op Echa. 'De huidige discussie over PAK's-waarden is te beperkt', stelt de bond. 'In plaats van bepaalde waarden of producten te beperken of te verbieden, zou het beter zijn om duurzamere opties te ontwikkelen. Het ontwikkelen en bestuderen van betaalbare alternatieven voor de aan beperkingen onderworpen/verboden middelen en de afgeleiden zijn cruciaal om de continuïteit van voetbalclubs te waarborgen.'


Het volledige standpunt van de KNVB is hier te lezen.

Eerder dienden organisaties als VSG en ESTC al een zienswijze in bij Echa. Naar verwachting heeft het SEAC eind dit jaar een advies gereed, waarna de EU-lidstaten over een verbod stemmen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER