Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Aanvallen met de Bobcat Predator

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, woensdag 23 september 2020
251 sec


High speed in American feet dankzij robuuste bouw en hoog toerental van motor en messen

In 2019 kende het Amerikaanse Landscape Business Magazine prijzen toe aan de Bobcat Predator-Pro 7000-grasmaaier in de categorieën garantie en maaikwaliteit. In de Wieringermeer zijn nu twee voetbalverenigingen 'om' voor dit sportveldmaaiermerk. De importeur, VOF R. Kempen en Zoon, zit overigens op een steenworp afstand.

De Bobcat Predator-Pro 7000 met de leverancier en de gebruikers op sportpark De Belboei
De Bobcat Predator-Pro 7000 met de leverancier en de gebruikers op sportpark De Belboei

'De aannemer die al jaren de velden van voetbalvereniging Wieringermeer onderhield, kreeg een transfer', grappen de Noord-Hollandse Slootdorpers. In werkelijkheid is er meer aan de hand. Het plaatselijke hoveniersbedrijf staakte de werkzaamheden. De voetbalvereniging koos er daarom voor de velden weer zelf te gaan onderhouden. Een gepensioneerd medewerker van de betreffende hovenier stelde zich als vrijwilliger beschikbaar om de velden te maaien, mits er een goede machine zou zijn. Woordvoerder Hans Vendrig van de zaterdags-amateurvoetbalvereniging Wieringermeer vertelt over het onderhoud van de vijf sportvelden op sportpark De Belboei: 'Importeur R. Kempen en Zoon liet ons als beslissers bij de voetbalvereniging kennismaken met zijn importproducten, zoals de Bobcat-grasmaaiers. We wilden een robuuste machine voor onze sportvelden, die veel toeren maakt en daardoor het maaisel uiterst fijn hakselt. Eigenlijk is dat de belangrijkste reden dat we een Bobcat Predator-Pro 7000 hebben aangeschaft. We wilden gewoon een goede maaimachine. De prijs speelde bij onze keuze geen enkele rol', benadrukt hij.

'Maaisnelheden tot 13 mph, dat is ruim 23 km/u'

Paradepaard

Momenteel is de Predator Pro 7000 het paradepaardje van dit maaiermerk. Het bedrijf van de importeur is dicht bij de voetbalvelden gevestigd. De eigenaars ervan, Robert en Joost Kempen, vertellen met een tevreden gezicht dat ze de velden tijdens een demonstratie in tweeënhalf uur maaiden, waarvoor eerder bijna vijfenhalf uur nodig was. Volgens hen wordt die snelle tijd nu ook gehaald door de vaste vrijwilliger, die naast het sportcomplex woont. 'Het is een machine met weinig kunststof plaatwerk en kwetsbare elektronica. Op het maaidek en het chassis geldt een levenslange garantie voor doorroesten. Verder geven we zes jaar fabrieksgarantie op de machine, met een maximum van 2.750 bedrijfsuren.' De groene zeroturn-maaimachine is overigens afkomstig van dezelfde Amerikaanse onderneming als de Doosan Bobcat-graaf- en bouwmachines. Nieuwsfeit is dat ze voortaan dezelfde witte kleur krijgen als de Doosan Bobcat en dezelfde cat als beeldmerk. De huidige groene kleur van de machines, die nog verwijst naar de band met Ransomes, gaat dus verdwijnen.


Maaisnelheid 23 km/u

Eigenlijk mag je gerust stellen dat de Bobcat Predator-Pro 7000 een zeroturn-cirkelmaaier is van het bruutste soort en hij staat in de VS gekwalificeerd als A-merk. Zonder kwaliteitsverlies kun je het gras er met deze machine af jakkeren met maaisnelheden tot 13 mph, ruim 23 km/u. De vijf modellen van dit maaiermerk ondergingen de afgelopen jaren nogal wat veranderingen en draaien daarmee sinds 2019 bij de eindgebruikers. Het maaidek van de Predator-Pro 7000 van voetbalvereniging Wieringermeer neemt 72 inch mee, bijna 1,80 m. Dit maaimachinemerk is wat minder bekend in Nederland. Robert Kempen zegt hierover: 'Wij stimuleren de belangstelling voor dit merk. We zijn sinds 2018 importeur, maar de fabrikant sprak zijn verbazing uit over het aantal machines dat wij al verkopen in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Dat zijn de landen waarvoor we importeur zijn. Ik heb overigens ervaring met bijna alle maaimachinemerken uit de VS, maar de Bobcat moet je echt gezien hebben en je moer erop gereden hebben om hem verkocht te krijgen. Inmiddels zijn ze te bewonderen bij een dertigtal dealers in ons land.' De zeroturn-machine heeft dankzij een upgrade een moderner uiterlijk gekregen. De transmissie en de ergonomie zijn recentelijk verbeterd, maar de robuustheid bleef. Kempen zegt hierover: 'Er zit weinig elektronica in deze machines. Bij deze snelle maaier draait er veel om het maaidek. Het AirFix-maaidek is breed en diep. Om snel en goed te kunnen maaien, is de luchtstroom onder het maaidek van groot belang. De drie gemonteerde messen hebben een toerental van 4.880 rpm en de - min of meer standaard - Kawasaki-FX 1000V is gekwalificeerd voor 3.600 rpm. Meestal is dat zo'n 700 toeren lager.' De overgang van de maaisnelheid naar de transportsnelheid is ronduit bijzonder te noemen. Naast de voetplaat voor het maaien zit een schakelpedaal voor transport. Bij gebruik hiervan schiet de hydraulisch aangedreven machine op zijn 26 inch-banden met een snelheid tot ruim 34 km/u voor- of achteruit.


'Hij maakt veel toeren; daardoor hakselt hij het maaisel uiterst fijn'

Ook Bobcat voor Wilskracht

In de Wieringermeer is nóg een voetbalvereniging gezwicht voor de prestaties van dit maaiermerk. Het gaat om omnivereniging Door Wilskracht Overwonnen Wieringermeer (DWOW). Deze zondagsamateurs beschikken over drie grasvelden, waarvan één verlicht trainingsveld. Het herenvoetbalteam speelt in de derde klasse, de dames in de tweede klasse. Hun kantine De Wilskracht vind je boven de acht moderne kleedkamers voor voetbal- en handbalteams. Martien Bruin is de penningmeester van DWOW. Hij vertelt: 'Net als bij veel andere verenigingen werd ook bij ons ongeveer vier jaar geleden het onderhoud geprivatiseerd. Ook wij doen dit als leden en we willen op een grasmat van hoge kwaliteit spelen. Voor onze twee hoofdvelden hebben we een robot aangeschaft, een Etesia ETM105 met een dek met een maaibreedte van 105 cm. Daar zijn we tevreden over. Voor het trainingsveld gebruiken we een al wat oudere Jacobsen-kooimaaier. Om de randen bij te werken en als maaier voor te lang geworden gras op het trainingsveld, zochten we naar een alternatief. We kwamen uit bij zo'n nieuwe Bobcat met een 61 inch-maaidek. Zowel de motor als het maaidek draait met hoge toerentallen en daardoor maait hij ook zeker hoorbaar. Hij is zeer wendbaar en snel. En je kunt hem rustig toevertrouwen aan iemand met wat minder kennis van zaken wat betreft maaimachines, want er zit inderdaad weinig elektronica in. Veel zaken, zoals de versnelling, werken gewoon mechanisch. Ik denk dat deze investering ons een lange levensduur zal garanderen.'


Kanten snijden

R. Kempen heeft overigens nog meer Amerikaanse machines geleverd aan de eerstgenoemde voetbalvereniging, Wieringermeer: een Little Wonder-kantensnijder en een Ryan-beluchter. Hans Vendrig zegt hierover: 'Op ons sportveldencomplex hebben we veel straatkanten, waar de toeschouwers kunnen staan. Die willen we netjes houden. Het gaat om een Little Edger Pro, een robuuste machine, die niet door één V-snaar wordt aangedreven, maar door twee. Hierdoor slipt de aandrijving bij zware belasting niet gauw. Je moet de Edger Pro licht vooruitduwen, maar ook het verticaal werkende mes trekt hem vooruit. We hebben hem overigens nog niet intensief gebruikt.' De sportvelden van voetbalvereniging Wieringermeer werden aanvankelijk jaarlijks belucht met vaste pennen. De aannemer zette hierbij een tractor in. Maar ook het beluchten gebeurt nu in eigen beheer. Daartoe heeft de voetbalvereniging een nieuwe getrokken beluchter aangeschaft van Ryan, een reeds lang bestaand Amerikaans merk. Ook dit merk wordt door R. Kempen in Nederland geïmporteerd. 'Met 300 kg is het een zware machine, die pluggen steekt met holle pijpjes die schuin de grond in gaan', vertelt Robert Kempen. 'Toch is de druk op de bodem lager dan voorheen. De machine met een werkbreedte van 120 cm rijdt op smalle, massieve rubberen bandjes. Die sporen licht in, maar voorkomen dat de machine stuitert, in tegenstelling tot wat bredere luchtbandjes. Van het omhooggehaalde zand zie je na de eerste maaibeurt niets meer terug. En als je dit incidenteel doet, is eventuele schade aan de Bobcat-maaimachine verwaarloosbaar.' De beluchter met zijn holle pennen steekt ongeveer 60 pluggen per vierkante meter. En dat niet alleen; de machine heeft ook opties voor nog intensievere beluchting door gebruikmaking van de deep-spoon tine options. Het aardige is dat voetbalvereniging Wieringermeer haar robuuste Bobcat-maaier gebruikt om de Ryan-beluchter voort te trekken over de velden. Dat men zelf beschikt over de juiste machines, komt de kwaliteit van de grasmat op sportpark De Belboei natuurlijk ten goede.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER