Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Verduurzamen van clubs in Keuken Kampioen Divisie

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 3 september 2020
77 sec


De Coöperatie Eerste Divisie (CED) behartigt de belangen van alle clubs die uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie. In deze rol stimuleert en ondersteunt de CED haar leden om rendabele investeringen in hun accommodatie en energievoorzieningen te doen. Greenspread kreeg daarom opdracht om een energiebesparings- en productieonderzoek uit te voeren bij twee leden van de coöperatie: FC Volendam en De Graafschap.

De Graafschap
De Graafschap

Locatieonderzoek bij FC Volendam en De Graafschap

De beleving van de sport, besparingen op energiekosten en verduurzaming van de energievoorzieningen stonden centraal in deze pilot. Greenspread onderzocht voor beide clubs de technische en financiële haalbaarheid van zonnepanelen, ledverlichting en laadpalen en de kansen voor optimalisatie van aanwezige klimaatinstallaties en energiecontracten.


De trias energetica: besparing, optimalisatie en duurzame opwek

Het volledige verduurzamingspotentieel en de mogelijke wisselwerking tussen de maatregelen zijn uitgewerkt in een gedetailleerde rapportage. Daarbij maakt Greenspread gebruik van het principe van de trias energetica: eerst besparen, dan energie efficiënt gebruiken en de resterende behoefte zoveel mogelijk duurzaam opwekken.


Tijdens de locatieonderzoeken op beide locaties is rekening gehouden met de Erkende maatregelenlijst voor sport en recreatie en met subsidiabele maatregelen. Voor sportclubs zijn meerdere subsidieregelingen voor verduurzaming beschikbaar. Voorbeelden zijn de Stimulering beheer en onderhoud sportaccommodaties (BOSA), de Stimulering duurzame energietransitie (SDE++), de Investeringssubidie duurzame energie (ISDE), de Enerige-investeringaftrek (EIA) en lokale subsidies.

FC Volendam
FC Volendam

Uitkomsten van het onderzoek

Naar aanleiding van die bevindingen hielp Greenspread FC Volendam direct aansluitend op het onderzoek bij het inkooptraject van de ledverlichting. De nieuwe led-armaturen zijn in juni geplaatst. De investering in deze maatregel levert FC Volendam een aanzienlijke kostenbesparing op: maar liefst 116.000 kWh op jaarbasis.


FC Volendam voerde ook veranderingen door in het gebruikersgedrag. Zo werden gekoelde producten gecentraliseerd en worden apparaten uitgeschakeld wanneer deze niet gebruikt worden. Deze aanpassingen hebben een grote energie- én kostenbesparing tot gevolg. De Graafschap reageerde ook zeer positief op het rapport. Deze club was al druk bezig met de verduurzaming van de accommodatie en is gemotiveerd om nog verdere maatregelen te nemen.

Verduurzaming van uw sportlocatie: juist nú!

De afgelopen maanden waren voor sportverenigingen (financieel) onzeker. Het verduurzamen van een sportcomplex heeft nu vaak geen prioriteit. Dat is zonde, want de verduurzaming van sportclubs hoeft niet veel tijd en geld te kosten. Sterker nog, dit levert juist veel op. Greenspread heeft de afgelopen jaren meerdere sportclubs succesvol verduurzaamd, met maximale resultaten: zowel energetisch als financieel.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER