Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

VC en NC

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 8 mei 2020
86 sec


In een tijd dat er iedere dag wel iets in de krant staat over historische tijden zus en historische tijden zo, interesseert het mij hoe we over een aantal jaren terugkijken op deze bijzondere periode. Quarantaine hoort volgens de klassieke betekenis van het woord veertig dagen te duren. Nu is al duidelijk dat we het met die veertig dagen niet redden. Die periode zal veel langer zijn en de anderhalvemetereconomie zal waarschijnlijk nog weer langer gaan duren. Voor sommige bedrijfstakken is 2020 daarmee een totaal verloren jaar. De impact van dit alles is enorm, maar omdat we er midden in zitten, kunnen we nog niet overzien hoe groot die impact gaat worden.


Om te voorkomen dat die ene aannemer een halve cent meer verdient, worden er voor duizenden euro's waarborgen ingebouwd

Het zou dus maar zo kunnen zijn dat we de geschiedenis straks gaan indelen in een Voor Corona-tijdperk en een Na Corona-tijdperk. Maar wat zullen dan de grote verschillen zijn, met name natuurlijk op ons vakgebied, het bouwen en onderhouden van sportaccommodaties? Aannemers die ik daarover spreek, zijn bezorgd over de bijna onontkoombare bezuinigingen die op deze sector afkomen. Onze regering strooit met miljarden alsof het confetti is. We zouden bijna vergeten dat dit uiteindelijk ook ons geld is, en vooral ook geld dat teruggehaald moet worden in de vorm van extra heffingen en bezuinigingen. Daarbij geldt natuurlijk dat sport belangrijk blijft. Een suggestie zou kunnen zijn om het allemaal wat makkelijker en overzichtelijker te maken. Het aanbestedingscircus dat we hebben opgetuigd, is natuurlijk vooral op angst en wantrouwen gebaseerd. Om te voorkomen dat die ene aannemer een halve cent meer verdient, worden er voor vele duizenden euro's allerlei waarborgen ingebouwd. Natuurlijk, deze sector draait op publiek geld, maar heeft deze tijd ook niet geleerd dat we met slimmer en sneller werken de industrie overeind kunnen houden en daarbij ook nog goede sportaccommodaties kunnen bouwen? Niemand wil terug naar de tijden van de bouwfraude, maar misschien kunnen we nu al concluderen dat ook niemand terug wil naar het VC-tijdperk.

Niemand wil terug naar de tijden van de bouwfraude, maar misschien kunnen we nu al concluderen dat ook niemand terug wil naar het VC-tijdperk

Volgens mij zijn we nu met zijn allen aan het bewijzen dat het best anders kan. Rutte meldde in zijn persconferentie dat hij trots was op ons. Laat ik dat dan ook eens doen. Ik ben trots op deze bedrijfstak. We hebben in een paar weken onze bijna eeuwenoude routine van het onderhoud van natuurgras omgegooid, gewoon omdat iedereen de urgentie inziet. En hetzelfde doen we nu met kunstgras. Chapeau!

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER