Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Drie SMG-machines voor reiniging kunstgrasvelden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, donderdag 14 mei 2020
284 sec


Duitse degelijkheid, van groot naar klein

De introductie van de robotreiniger TR500 maakte de Fieldmanager-redactie nieuwsgierig naar meer SMG-kunstgrasreinigers die Van Leeuwen uit Duitsland importeert. In de werkplaats wierpen we een blik op de drie andere Duitse paradepaardjes die het Benthuizense bedrijf importeert.

SMG SportChamp in actie
SMG SportChamp in actie

Willem Hak, directeur bij Van Leeuwen, schenkt klare wijn. Hij vindt dat de - zelfrijdende - machines die het bedrijf importeert, iets moeten toevoegen aan efficiënt onderhoud van kunstgrasvelden. 'De Sportchamp is de allergrootste machine en bestemd voor grotere velden', vertelt hij. 'Het sterke ervan is dat hij meerdere toepassingen heeft. De kostprijs is dus ook een sterk punt. Dat zie je ook bij de Turfboy, waarmee je zowel oppervlaktereiniging als dieptereiniging kunt uitvoeren. In wat mindere mate geldt dat ook voor de Turfsoft, een machine voor kleinere veldjes. Door daar regelmatig mee te werken, kun je de toplaag in beweging houden en de vorming van vuil, mos en algen tegengaan. Deze machine is geschikt voor clubs en kleinere banen.'

Grote velden

Voor showroommodellen moet je bij Van Leeuwen in de werkplaats kijken. Eén machine, geproduceerd door Sportplatzmachinenbau GmbH (SMG), valt dus meteen op qua grootte: de Sportchamp. En alsof hij nog niet imponerend genoeg is, noemt Hak hem 'een robuuste multifunctionele zelfrijdende machine voor het geavanceerd onderhouden van kunstgras'. Inspelen op de wensen van fabrikanten van synthetische sportvelden is volgens hem een must. De producent van de machine, SMG, doet dat goed. Willem Hak zegt hierover: 'We leveren de Sportchamp met verschillende hulpstukken, zodat je alle synthetische sportoppervlakken kunt reinigen en onderhouden zoals dat in de richtlijnen van de kunstgrasmatfabrikant staat. Het gebeurt efficiënt, waardoor het economisch een interessante machine is voor onderhoud.' In één werkgang egaliseert de Sportchamp de infill met zijn verstelbare, slijtarme borstel en verwijdert hij tegelijkertijd het vuil, zoals algen, organische massa en losgeraakte vezels. Omdat het dieptereiniging betreft, wordt het opvulmateriaal losgemaakt (gedecompacteerd) en de vezels komen weer rechtop te staan. Eigenlijk is het al de derde generatie van de Sportchamp die we bekijken. In de nieuwste versie zijn meerdere verbeteringen doorgevoerd, zoals een traploos verstelbare stuurkolom, die de bestuurder nu beter kan aanpassen aan zijn lichaamsgewicht en lengte. Dat geeft meer zitcomfort. De nieuwe EcoDrive Sportchamp (SC3D4HL) biedt het volledige motorvermogen, maar met een lager brandstofverbruik en aanzienlijk lagere geluidsemissies: 'Dat wordt gerealiseerd door de motor op een lager voltoerental te laten draaien voor de aandrijving en de voortbeweging. Dit geldt zowel voor de diesel- als de benzineversie', verduidelijkt Hak.


Verschillende opties

Hak: 'De enorme bak op de machine functioneert feitelijk als een groot filter, dat automatisch gecontroleerd wordt en in enkele minuten geleegd en gereinigd wordt. Er is zowel een gewone bak als een bak met hoogkiepfunctie, zodat je hem ook in een container kunt legen. Het reinigen van het grote filter dat het fijne stof tegenhoudt, een lamellenfilter, gebeurt met een klopfunctie.' En deze twee handelingen gebeuren helemaal vanaf de bestuurdersplaats. De multifunctionaliteit blijkt onder meer uit de ruim twintig accessoires die bij deze machine geleverd worden. Zo zijn er middelen om groot onderhoud aan kunstgrasvelden uit te voeren, om extreem gecompacteerde velden los te maken, en voor het aanbrengen van onderhoudsproducten met een spuit en een zuigmond voor blad- en vuilverwijdering. Andere accessoires maken hem geschikt voor paden of juist voor non-infill-sportoppervlakken. In de laatste optie is de zeef voor de grove delen weggelaten. Naast de wekelijkse onderhoudstaken, zoals kriebelen met de wiedeg, kun je de machine uitstekend inzetten voor de jaarlijkse dieptereiniging. Hak: 'Het grote lamellenfilter voor het fijnere stof gaat zeker een seizoen mee. Er is overigens ook een accessoire om hem met een extra bak en zijborstels uit te rusten, zodat je ook dicht langs de kant kunt werken. Dankzij de mogelijkheid om verschillende elementen te combineren in één machine, kun je er seizoenoverschrijdend mee werken, waardoor de machine kostentechnisch heel aantrekkelijk is.'


#P De uitneembare slede van de Turfboy, waarin het vuil wordt opgevangen
#P De uitneembare slede van de Turfboy, waarin het vuil wordt opgevangen

Compact en wendbaar

We bekijken het kleinere broertje, waar bedrijven die kunstgrasvelden onderhouden inmiddels al meerdere seizoenen mee werken: de SMG Turfboy TB2. De zelfrijdende machine met een luchtgekoelde 16 pk-benzinemotor bevalt goed: 'Het is een enorm voordeel dat we een kleinere machine hebben. Deze machine heeft een werkbreedte van 90 cm en je zou hem in een grote bus kunnen vervoeren.' Volgens Hak werken verschillende Nederlandse aannemers hiermee: 'Van maart tot en met oktober en minimaal vijf à zes uur per dag. Tijdens het groot onderhoud viel hen op hoe weinig slijtage de machine vertoonde aan de V-snaren en de rest van de aandrijving.' De roterende borstel verwijdert de bovenste laag van de infill. De diepte hiervan is verstelbaar. Een zeef en een filter scheiden het vuil van de infill. De trilbodem van de zeef kan nauwkeurig worden afgesteld, qua deeltjesgrootte variërend van 4 tot 10 mm. Het vuil wordt opgevangen in een sleeplade. Het gereinigde infill-materiaal wordt doorgevoerd in de machine en een filter haalt het fijnere stof eruit. Hak: 'Bij deze machine moet je de sleeplade handmatig leegmaken. Deze lade is licht en handzaam gemaakt. Het filter kun je schoonkloppen met een draaiknop, die een rubberen lamel langs het grote permanente filter laat gaan. Ook achter deze Turfboy kun je verschillende accessoires aankoppelen, zoals een borstelframe dat het infill-materiaal met zachte bewegingen terugbrengt in het kunstgras.' Een frame waaraan je accessoires als een kriebel-eg, borstelbalk of magneetbalk bevestigt, kan door de bestuurder vanuit de bestuurderspositie opgetild worden, net als bij een zitmaaier, dus. Dit maakt het gemakkelijk om de randen en hoeken van de velden te bereiken. Met de Turfboy kun je dus zowel decompacteren, de toplaag reinigen, slepen, vegen en mos en algen loskrabbelen en verwijderen, zonder dat je in een minitractor hoeft te investeren.


Walk-behind

Met een werkbreedte van 80 cm is de SMG Turfsoft de kleinste zelfrijdende reinigingsmachine die Van Leeuwen importeert. De roterende borstel verzorgt de voortbeweging en je loopt er dus achter. De Turfsoft TS2 is maar 80 cm lang en staat op zwenkwielen. Overdwars met ingeklapte bedieningsboom kun je hem door nauwe toegangspoorten rijden. Een aannemer kan hiermee uitstekend terecht op die kleine wijkveldjes, zoals de Cruijff-courts, of hoe ze ook maar mogen heten. De zwenkwielen maken de machine wendbaar: ideaal voor gebieden met weinig bewegingsruimte of waar bijvoorbeeld trappen, opstapjes of smalle doorgangen de toegang tot de kunstgrasvelden bemoeilijken. Deze machine is ideaal voor het onderhoud van kleine veldjes met infill-vrije of ingestrooide oppervlakken (zand en zand/rubber). Deze SMG-machine verwijdert slijtage- en vuildeeltjes van de bovenoppervlakken en uit de mat. De Turfsoft heeft een originele Honda 4 pk-benzinemotor. 'Niet zo'n Chinese imitatie dus', lacht Hak. 'De motor drijft drie functies tegelijkertijd aan: de trilfunctie van de zeef, de aandrijving van de turbine voor lucht en de rotatie van de reinigingsborstel.' Ook hier zien we weer twee stoffilters. Het filter voor het fijne stof laat zich eenvoudig reinigen door aan het handwiel te draaien; het grove filter reinig je door de slede uit de zijkant van de machine te halen. De machine weegt ongeveer 85 kilo.


E10- of E5-benzine?

Over de te gebruiken brandstof voor de Turfsoft TS2, de SMG Turfboy TB2 en de benzineversie van de Sportchamp is Willem Hak duidelijk: 'Je kunt gewoon met E10-benzine werken. Het is dus onnodig om voor deze machines duurdere 'supers' of de traditionele 98-benzine met een lagere biologische toevoeging te tanken. Tenminste, als je er regelmatig mee werkt en ook het onderhoud volgens schema laat uitvoeren. Dan mag de toevoeging van 10 procent biobrandstof bij deze SMG-machines geen enkel probleem vormen.'


Willem Hak
Willem Hak

De importeur

Willem Hak, hier op foto, en Arnold Dorrepaal managen en bezitten Van Leeuwen in Benthuizen. Dit bedrijf bestaat nu ruim dertig jaar. Toen beide heren het bedrijf in december 2017 overnamen, handhaafden ze de familienaam Van Leeuwen. De onderneming richt zich regionaal op verkoop, service en onderhoud van landbouw-, tuin- en parkmachines. Eind 2018 werd Van Leeuwen importeur van het bekende merk SMG. Daarmee zetten de nieuwe eigenaren een flinke stap om hun ambitie te bereiken: iets betekenen in de branche van zelfrijdende machines voor de reiniging van kunstgrasvelden. Dat begon met de levering van de infill-reinigende SMG Turfboy- en Sportchamp-machines. Recentelijk nam het Benthuizense bedrijf een elektrische gerobotiseerde infill-reiniger in het leveringsassortiment op: de SMG Turfrouter TR 500.


SportChamp TurfBoy TurfSoft
Aantal uitvoeringen Vier * Twee * Eén
Brandstof Diesel of E10 E10 E10
pk's D: 22 pk, B: 23 pk 16 pk 4 pk
Aandrijving zelfrijdend zelfrijdend via rotoborstel
Gewicht > 630 kilo 310 kilo 80 kilo

Afmetingen LxBxH
230 x 115 x 155 cm 180 x 85 x 120 80 x 100 x 57
Werkbreedte 90 tot 160 cm 90 cm 80 cm
Toplaag reinigen Ja Ja Ja
Dieptereiniging Ja Ja Nee
Filter fijnstof Klopmechanisme (auto) Klopmechanisme (hand) Klopmechanisme(hand)
Grof filter Trilzeef Trilzeef Trilzeef
Vuilopvang Hoge of lage kiepbak Slede Slede
Kunstgrasvelden Grote velden Grote + kleine velden Banen + kleine veldjes
Blad / vuil zuigen Ja Nee Nee
Toepassing Zeer multifunctioneel * Multifunctioneel * Specifieke toepassingen *
Accessoires/aanbouw Vele mogelijkheden * Uitvoeringafhankelijk * Walk behind


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER