Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Op dit veld trainen de talenten van de toekomst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 28 april 2020
168 sec


Nieuwe kijk op talentontwikkeling vereist andere speelvelden

Voetballers groeien uit tot de besten door ze van jongs af aan veel tegen een bal te laten trappen, was van oudsher de gedachte. Inmiddels weten we beter, mede door de ontwikkeling van het Athletic Skills Model (ASM). Volgens het ASM moeten sporters juist breed opgeleid worden en dus ook andere sporten beoefenen. Een heel nieuwe kijk op sporten, en daarmee ook op de inrichting van sportvelden.

De standaard variant van een Playce Sport-veld.
De standaard variant van een Playce Sport-veld.

De bedenker van het athletic skills model is René Wormhoudt, die ruim 24 jaar als conditietrainer voor Ajax werkte en die functie tegenwoordig voor het Nederlands Elftal vervult. Samen met prof. dr. Geert Savelsbergh (VU Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam) werkte hij een talentontwikkelingsmodel uit, het ASM, dat inmiddels breed uitgerold wordt in de praktijk. Hiervoor werd een samenwerkingsverband aangegaan met een aantal partners, waar Recreational Systems International (RSI) er één van is. RSI is sinds 1 januari 2020 officieel installatiepartner van het ASM.

Duurzaam bouwen

RSI en ASM kwamen in 2018 met elkaar in contact, vertelt Arnoud Fiolet van RSI. 'Wij hebben in 2018 in Weert een Skillpark aangelegd, een hockeyveld met 3D-kunstgras. Toen er na de aanbesteding nog geld over was, hebben we gekeken hoe we daar invulling aan konden geven. Dat werd uiteindelijk een Skills Garden van het ASM. Zo zijn wij ook met hen in contact gekomen en partner geworden.' Alle ASM-velden die RSI bouwt, worden voorzien van RSI's base panel-valdemping. Volgens Fiolet kan RSI bij de bouw van ASM-velden meerwaarde bieden. 'Het ASM past mooi bij onze manier van denken. Wij onderscheiden ons door modulair en duurzaam te bouwen en duurzaamheid is voor ASM-velden ook belangrijk. Als wij een veld aanleggen, gaan we niet standaard vijftig centimeter afgraven, maar bouwen we flexibel en zorgen we voor een minder transport en materialen.'



De filosofie van het ASM is dat je sporters motorisch beter opleidt. De schijf van tien, een selectie van de tien grondvormen van beweging, vormt de basis van het ASM. Het idee is dat sporters niet alleen de elementen uit hun eigen sport trainen, maar ook die uit andere sporten. Hoe completer je op de verschillende onderdelen van de schijf scoort, hoe beter je je ontwikkelt als sporter. Fiolet is erg onder de indruk van het ASM, vertelt hij. 'Het ASM heeft al ruim duizend professionals volgens deze methode getraind in de sport (trainer/coach), het onderwijs (docenten LO) en de gezondheidszorg (fysiotherapeuten), en dat worden er alleen maar meer. Het hele model is wetenschappelijk onderbouwd. Heel indrukwekkend.' Het ASM krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland. Onder meer bij Ajax, waar Wormhoudt lang gewerkt heeft, wordt de jeugd veel op deze 'alternatieve' manier getraind. Door veelzijdig te bewegen, ontwikkelen jongeren hun algemeen coördinatief vermogen.

Playce-velden sluiten goed aan bij het Nationaal Sportakkoord

Andere manier van denken

Veel sportaccommodaties en trapveldjes in Nederland zijn nogal monotoon ingericht. Bij een gemiddelde voetbalclub kun je voetballen, maar niet balanceeroefeningen doen. De velden van het ASM moeten daar verandering in brengen. De nieuwste velden, Playce, bieden namelijk wel de mogelijkheid om uiteenlopende oefeningen te doen. Op het oog zien de velden er kleurrijk uit, maar achter elke vierkante meter zit een gedachte, legt Fiolet uit. 'Qua sportinfrastructuur pakken we het bij Playce volledig anders aan vergeleken met wat we nu kennen. Het vergt een andere manier van denken over bewegen. Iemand die het concept niet kent, ziet een kunstgrasmat met allerlei kleuren, maar er zit een hele bewegingsfilosofie achter. Elke kleur en lijn is een specifieke oefening. En het is geen toeval dat het veld standaard 22 meter lang is: je kunt er precies een piepjestest op doen. Alles heeft een functie. Die infrastructuur is uniek in zijn soort.'


Van Playce zijn twee standaardvarianten: een voor de buitenruimte (Playce X) en een voor sportclubs (Playce Sport). RSI zal met name Playce Sport-velden installeren. Hoewel er standaardontwerpen zijn voor de buitenruimte en sportclubs, kan een ASM-veld ook op maat worden gemaakt. Het ontwerp voor sportclubs is opvallend. Op een gewoon sportveld is de rechthoekvorm essentieel, zodat sporters partijtjes kunnen spelen. Zelfs dat traditionele concept is omgegooid, want de speelvelden zijn asymmetrisch. Volgens Wormhoudt is asymmetrie juist belangrijk bij het sporten. Sporters moeten dan immers eigen regels bedenken en trainers kunnen veel meer variëren met de oefeningen. De velden zijn multifunctioneel.

Aansluiting bij Sportakkoord

Het Athletic Skills Model richt zich niet specifiek op sporters of kinderen, maar op de hele maatschappij. Sport- en speelvelden van het ASM zijn al toegepast in binnentuinen van medische centra, maar ook in buurtschappen en bij bekende clubs als PSV en Ajax. Met het ASM-concept denken RSI en ASM een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de invulling van het Nationaal Sportakkoord. Door dit akkoord, in 2018 gesloten door de overheid, moeten gemeenten ook op lokaal niveau aan de slag met sport. Een van de pijlers is: 'van jongs af aan vaardig in bewegen'. Playce kan daar met zijn unieke ontwerp een belangrijke bijdrage aan leveren. Grote kans dus dat de nieuwe generatie Messi's en Ronaldo's over twintig jaar hun opleiding gehad hebben op een Playce van het ASM.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER