Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rondgang NOS: Clubs nemen weinig maatregelen tegen microplastics

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 13 januari 2020
59 sec


Uit een rondgang onder voetbalclubs van de NOS blijkt dat bij veel kunstgrasvelden weinig maatregelen genomen worden tegen de verspreiding van infill. Wel zijn er plannen om meer maatregelen te nemen.


De omroep benaderde 134 Nederlandse voetbalclubs met kunstgrasvelden met de vraag of zij alle geadviseerde maatregelen tegen verspreiding van infill hadden genomen. Met die maatregelen doelt NOS op kantplanken, uitloopmatten, verharding rond velden en regelmatig vegen. Een interessant uitgangspunt, want het OM betoog in december nog dat beheerders alle maatregelen moeten nemen om verspreiding van infill tegen te gaan en aan de zorgplicht te voldoen.

Kantplanken in opkomst

Van de 134 ondervraagde voetbalclubs hadden er 7 alle maatregelen genomen. Dertien clubs hebben kantplanken, terwijl de helft van de clubs aangeeft regelmatig korrels terug te vegen naar de mat. 29 clubs nemen geen maatregelen tegen verspreiding van infill. Maar de rechtelijke uitspraak lijkt wel effect te hebben. Tientallen clubs geven namelijk aan dat ze meer maatregelen gaan nemen. Veertien clubs gaan kantplanken plaatsen. Andere clubs verwezen naar de gemeente, vaak beheerder en eigenaar van de kunstgrasvelden.


'Laat clubs met rubbergranulaat niet aan hun lot over'

Want dat is natuurlijk het grote vraagteken bij dit onderzoek: waar ligt de verantwoordelijkheid voor het beheer van de velden? Voor geprivatiseerde sportparken waar clubs zelf het onderhoud doen, kan het lastig zijn om binnen zeer beperkte budget aan de zorgplicht te voldoen. CDA-lid Maurits von Martels heeft daarom op 10 januari Kamervragen ingediend. Hij vraagt de staatssecretaris onder meer hoe clubs precies aan de zorgplicht kunnen voldoen. Von Martels stelt ook dat clubs met rubber-ingestrooide velden niet aan hun lot overgelaten moeten worden, omdat zij in het onderhoud vaak afhankelijk zijn van vrijwilligers. De staatssecretaris komt naar verwachting in februari met een antwoord.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER