Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Perfect pitches

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 30 december 2019
376 sec


Vakblad Fieldmanager laat in deze rubriek de meest bijzondere projecten van de afgelopen periode zien

Ook in deze uitgave van Fieldmanager staat weer een forse opsomming van Perfect Pitches. Acht keer per jaar een verslag van de meest bijzondere projecten op gebied van sport. Uw project ook op deze projectenparade? Stuur een mail naar project@nwst.nl en wij zenden u alle info.


Rolf van Koppen Fotografie

Opstellen prestatiecontract voor onderhoud sportvelden

Gemeente Westland heeft in samenwerking met KYBYS een andere invulling gegeven aan de contractvorm voor het beheer en onderhoud van de sportvelden. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van een RAW-bestek op basis van frequentie, is nu voor gekozen om dit uit te voeren als UAV-GC (prestatie) contract op basis van beeldkwaliteit.

Om te komen tot dit prestatiecontract heeft KYBYS eerst een steekproef uitgevoerd om een beeld te krijgen van de mate waarin de huidige kwaliteit van de sportvelden overeenkomt met het ambitieniveau. Op basis van deze resultaten is een geïntegreerd contract opgesteld. Belangrijke onderdelen hierin zijn de prestatie-eisen en de wijze waarop de controle plaatsvindt.

KYBYS heeft de aanbestedingsprocedure begeleid en deelgenomen aan het beoordelingsteam voor de selectie van een geschikte aannemer. De inschrijvers hebben moeten onderbouwen hoe vaak, maar vooral waarom zij welke werkwijze gaan hanteren waarmee zij gaan voldoen aan de gestelde kwaliteitseis.

Verdere bijzonderheden (bijvoorbeeld bijzondere technieken):
Naast het feit dat dit prestatiecontract bijzonder is doordat de onderhoudswerkzaamheden worden verricht op basis van beeldkwaliteit, is met name het ontzorgen van de gemeente Westland hierin bijzonder. De verantwoordelijkheid ligt grotendeels bij de aannemer; de resultaatafspraken zijn leidend in plaats van de inspanningen. Denk hierbij onder andere aan het nemen van initiatief, de afstemming met verenigingen en het aantonen van de behaalde kwaliteit. De aannemer kan met dit contract gebruikmaken van de innovatiekracht van de markt waarbij zij zelf maatwerk kunnen leveren en invulling geven aan kwalitatief goed onderhouden sportaccommodaties.

Aanneemsom: € 31.575,- exclusief BTW

Naam: KYBYS
Contactpersoon: Pascal van der Graaf
Contactgegevens: pascal.vandergraaf@kybys.nl
Telefoonnummer: 0411 678055

Naam opdrachtgever: Gemeente Westland
Contactpersoon opdrachtgever: Remon Hartman
Contactgegevens opdrachtgever: RLHartman@gemeentewestland.nl

Naam aannemer: AH Vrij
Contactpersoon aannemer: Jan Vrij
Contactgegevens aannemer: info@ahvrij.nl / 0174-712555


Twee nieuwe hockeyvelden voor OHC Bully

Sallandse United heeft bij hockeyvereniging Bully in Oldenzaal deze zomer twee nieuwe hockeyvelden gerealiseerd: een volledig waterkunstgrasveld en een zandkunstgrasveld. Voorheen waren veld 2 en 3 beide zandkunstgrasvelden; het ging dus om één renovatie en om één ombouw. De velden zijn aangebracht op lava met een ET-layer. Op veld 2 heeft Sallandse United het kunstgrastype Sallandse United SF Hockey 24 geïnstalleerd, op veld 3 ligt de Green HF 13 van CCGrass. Beide velden voldoen aan de normen van NOC*NSF en het reglement van de KNHB. Eerder realiseerde Sallandse United ook al veld 1 voor O.H.C. Bully.

Aanneemsom: 585.000

Naam opdrachtgever: gemeente Oldenzaal
Contactpersoon opdrachtgever: Bert Mol

Naam aannemer: Sallandse United GmbH
Contactpersoon aannemer: Arjan Emaus
Contactgegevens aannemer: a.emaus@sallandseunited.com


Onderhoud verlichting Go Ahead Eagles

OVI-Enschede heeft het onderhoud uitgevoerd voor de verlichting van Go Ahead Eagles. De 40 meter hoge masten van de Adelaarshorst is OVI ingeklommen met volle bepakking en alle benodigde materiaal voor de onderhoud. De verlichting is gecontroleerd, gereinigd en gerepareerd. Om het beoogde resultaat te leveren zijn er ook enkele lichtbronnen vervangen. Door de werkzaamheden van OVI-Enschede voldoet de verlichting van Go Ahead Eagles aan de lichtnormen en heeft de club (weer) een schitterend lichtbeeld.

Naam opdrachtgever: Go Ahead Eagles



Renovatie semi-waterveld voor HCQZ

In 2017 bouwde Sallandse United het eerste volledige waterveld voor hockeyclub QZ in Nijmegen. Dit jaar brak de tweede fase aan voor de club, omdat veld 1 toe was aan vervanging. Als gevolg van de goede samenwerking in 2017 mocht Sallandse United dit semi-waterkunstgrasveld bouwen. Nieuw aangelegd is de SD18 van Act Global. Volgend jaar komt er nóg een zand ingestrooid kunstgrasveld bij voor de club. HCQZ is dan geheel vernieuwd en klaar voor de toekomst.

Aanneemsom: 329.500 euro

Naam opdrachtgever: HCQZ Nijmegen
Contactpersoon opdrachtgever: D. Wagemaker/H.Schekman

Naam aannemer: Sallandse United
Contactpersoon aannemer: Arjan Emaus
Contactgegevens aannemer: a.emaus@sallandseunited.com


Grootschalige renovatie atletiekbaan Rozenoord

Dertig jaar na de eerste aanleg is de baan volledig "op" en is een grootschalige renovatie noodzakelijk, zo ook bij atletiekbaan Rozenoord in Bergen op Zoom, de locatie van SPADO. Atletiekvereniging SPADO is niet alleen omvangrijk in ledenaantal, maar ook ambitieus. De club stelt zich het doel om toptalent in de regio te kunnen laten trainen én hopelijk in de toekomst een NK te mogen organiseren.

Verdere bijzonderheden (bijvoorbeeld bijzondere technieken): Aan de binnenzijde van deze atletiekbaan is afwatering aangebracht conform internationale reglementen. Adviseur en aannemer kozen voor ACO Sport vanwege de betrouwbare maatvoering en eenvoudige verwerking.

Aanneemsom: 770.000 euro

Naam opdrachtgever: gemeente Bergen op Zoom
Contactpersoon opdrachtgever: Joost Lambrechts
Contactgegevens opdrachtgever: Jacob Obrechtlaan 4, 4611 AR Bergen op Zoom

Naam architect: Alles is uitgeschreven en bedacht door de Atletiekunie
Contactpersoon Atletiekunie: Bob Thomassen
Contactgegevens Atletiekunie: b.thomassen@atletiekunie.nl

Naam aannemer: C.S.C. Ceelen Sport Constructies
Contactpersoon aannemer: Joost de Bree
Contactgegevens aannemer: Marconiweg 31, 3899 BR Zeewolde


Grasgroeiverlichting voor Santiago del Estero

Het nieuwe Estadio Santiago del Estero in Argentinië gaat gebruikmaken van de LED-grasgroeiverlichting van RSI en Rhenac. Met die technologie moet het veld worden klaargestoomd voor wedstrijden in de Copa América en het WK voetbal 2030. Het stadion, momenteel nog in aanbouw, krijgt straks een veld dat bestaat uit een combinatie van Raaigras en Bermudagras. De mogelijkheid om de fotosynthese van deze grassen te stimuleren was een van de redenen waarom het management voor RSI en Rhenac koos. Fieldmanager Diego True van het stadion: 'We hebben zorgvuldig gezocht naar de beste led-grasgroeitechnologie op de markt die tegen extreme hitte en een veld in de schaduw kan. Het was duidelijk dat RSI/Rhenac ledtechnologie de meest complete en geautomatiseerde ledverlichting kon leveren.' Tom Mathys van RSI en Rhenac voegt toe: 'De derde generatie ledverlichting die we gebruiken in onze grasgroeisystemen, maakt het mogelijk om de kieming en wortelgroei precies te sturen. Onze ledtechnologie is de enige die in staat is om blauw (voor wortelgroei), rood (voor biomassa) en wit (daglicht) te repliceren.' Zo blijft de mat gezond en herstelt deze snel na een wedstrijd. De kleur en lichtintensiteit kunnen afgestemd worden op het gras en de staat van het veld.

Naam opdrachtgever: Santiago del Estero Stadium


Veldrenovatie op Sportcampus Diekman

In opdracht van Sportaal (gemeente Enschede) verzorgde SKOR (voorheen ERMA Sport) in augustus 2019 de inrichting van het nieuwe kunstgrasveld op Sportcampus Diekman: de thuisbasis van de jeugd en vrouwen van FC Twente. SKOR leverde en monteerde twee vaste doelen met het vernieuwde Comfix-netsysteem. Meerdere gemeentes maken ondertussen gebruik van deze innovatieve oplossing, maar Sportcampus Diekman had de primeur. De Comfix-netbeugel is veiliger dan een traditionele netbeugel, omdat deze geen uitstekende delen bevat. Bovendien is de opklapbare netbeugel voorzien van een netborging met een rubberen strip, waardoor het net niet losschiet: zowel een duurzame als onderhoudsarme oplossing. Naast twee vaste doelen, leverde SKOR ook zes verplaatsbare doelen met het Comfix-netsysteem en twee exclusieve 7 meter dug-outs met bronzen beplating. De nieuwe dug-outs voldoen aan de Europese eisen van de UEFA Champions League-reglementen, gezien de vrouwen van FC Twente ook op Champions League-niveau actief zijn op Sportcampus Diekman.

Naam opdrachtgever: Sportaal (gemeente Enschede)
Contactpersoon opdrachtgever: Tonnie Doek
Contactgegevens opdrachtgever: www.sportaal.nl

Naam aannemer: Antea Group Sport
Contactpersoon aannemer: Jeroen Moes
Contactgegevens aannemer: www.anteagroup.nl


Vier nieuwe kunstgrasvelden voor AFC

Sallandse bouwt vier nieuwe kunstgrasvelden voor de Amsterdamsche Football Club (AFC) op het sportpark Goed Genoeg op de Zuidas in Amsterdam. Op maandag 8 juli is Sallandse United begonnen met de werkzaamheden, na het winnen van de EMVI-aanbesteding uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Hierbij scoorde Sallandse United met een uitgebreid plan van aanpak dat onder andere rekening hield met de complexiteit van het bouwen in een druk stedelijk gebied. Naast de aanleg van de kunstgrasvelden op deze unieke locatie wordt gelijktijdig de bouw van het clubhuis gerealiseerd. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats, zodat er tijdens de aanleg gewoon gevoetbald kan worden. Daarbij minimaliseert Sallandse hinder voor de spelers en toeschouwers van AFC. Ook met de vele aangrenzende bouwprojecten op de Zuidas wordt rekening gehouden. Projectleider Arjan Emaus: 'Een bouwlogistiek overleg met alle aannemers die werken in Zuidas moet ervoor zorgen dat de omgeving niet te veel wordt belast. Het kan niet zo zijn dat verschillende projecten tegelijkertijd grote transporten uitvoeren, want dan ga je in een file door de buurt.' De nieuwe voorzieningen op het sportpark moeten in de zomer van 2020 klaar zijn. CSC is voor dit project verantwoordelijk voor de toplaag van de velden. Het hoofdveld is inmiddels gereed.

Aanneemsom: € 2.641.000

Naam opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

Naam aannemer: Sallandse United
Contactpersoon aannemer: Arjan Emaus
Contactgegevens aannemer: a.emaus@sallandseunited.com


Nieuwe loopaccommodatie in Amersfoort

Door het succes van de atletieksport in Amersfoort is het met regelmaat erg druk op de accommodatie in Schothorst. Door deze drukte zijn er beperkingen in de uitvoering van de trainingen en is er sprake van onveilige situaties. Om de voorzieningen in Schothorst te ontlasten is er nu een tweede accommodatie in sportpark Birkhoven te Amersfoort. De accommodatie is in nauwe samenwerking tussen de verschillende partijen vormgegeven. Hierdoor is een bijzondere multifunctionele accommodatie ontstaan die volledig aansluit bij de wensen van de gebruikers. De gemeente Amersfoort heeft de investering gedaan en de SRO had de regie over het bouwproject. De SRO is na de aanleg ook de beheerder van het complex.

Wat is er aangelegd?
1. Een U-vormige kunststofstrook met 4 banen en zes-laans sprintbaan
2. Een heuvelachtige constructie met een 3 meter hoge trap die vanaf de kunststofbaan betreden kan worden en aan de andere kant schuin afloopt en weer over gaat in de baan
3. Een voorzieningen met o.a. rekstokken voor kracht en behendigheidsoefeningen
4. Een bootcamppark met een aantal bootcamptoestellen
5. Een voorziening voor het hoogspringen
6. Een verspringbak
7. Kogelstootringen
8. Een discuswerpring
9. Een aanloopstrook om te speerwerpen

Verdere bijzonderheden:
De loopaccommodatie in Amersfoort is opgebouwd conform een nieuwe methode. We hebben uit de standaard constructieopbouw de asfaltlaag vervangen door een ET-Layer van 25 mm. Hiermee bouwen we dus een dunnere constructie, maar behouden we de gewenste eisen die op voorhand afgestemd waren. Op een standaard zandpakket wordt een lava laag van 15 cm dik aangebracht. Hierop komt dan een ET-layer van 25 mm met daarboven op een sandwich toplaagconstructie van 13 mm.

Aanneemsom: € 400.000

Naam opdrachtgever: NV SRO
Contactpersoon opdrachtgever: dhr. P. Korenhof (projectleider)
Contactgegevens opdrachtgever: www.sro.nl

Naam architect: GRAS Advies bv
Contactpersoon architect: dhr. Jan Willem Boon
Contactgegevens architect: www.grasadvies.nl

Naam aannemer: CSC Ceelen Sport Constructies
Contactpersoon aannemer: dhr. Joost de Bree
Contactgegevens aannemer: www.cscsport.nl


Vervanging beregeningsinstallatie Johan Cruijff Arena

In de zomer van 2019 is in de Johan Cruijff Arena weer een nieuwe grasmat aangelegd. De bestaande beregeningsinstallatie was eveneens aan vervanging toe, en is in zijn geheel vervangen door een compleet nieuwe beregeningsinstallatie - geëngineerd en ontworpen door Mölder Sportveldberegening. De verouderde installatie is voorzien van een nieuw besturingssysteem dat via een app op afstand geactiveerd kan worden.

De installatie bestaat uit 22 stuks Hunter pop-up sproeiers, elk afzonderlijk voorzien van een membraamafsluiter. Alle 22 sproeiers zijn single head, oftewel afzonderlijk bestuurbaar.

Met een verdeling buiten het veld van 14 stuks Hunter pop-up sproeiers met een radius van 21 meter. In het veld zijn 8 kleine Hunter pop-up sproeiers geplaatst, dit zijn sproeiers van het type High Speed. Deze High Speed-sproeiers hebben een hoge draaisnelheid om in een kort tijdsbestek het veld voor de wedstrijd of rustperiode te bevochtigen, zodat de grasmat optimaal bespeelbaar wordt.

Aanneemsom: € 35.000

Naam opdrachtgever: BAM

Naam architect: Mölder Sportveldberegening B.V.
Contactpersoon architect: M.A. Mölder

Naam aannemer: De Enk Groen & Golf
Contactpersoon aannemer: Paul Baas


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER