Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Na 2022 is chemie op sportvelden écht verboden, tot die tijd uitzonderingen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 28 oktober 2019
68 sec


In de sector is veel onduidelijkheid rond de Green Deal Sport, onder meer over de exacte deadline en welke uitzonderingen er precies gaan gelden. Een brief van staatssecretaris Van Veldhoven verschaft meer duidelijkheid, al blijven nog steeds vragen onbeantwoord.


Van Veldhoven heeft de Tweede Kamer vrijdag geïnformeerd over de voortgang van de Green Deal Sport. Ze schrijft dat het niet mogelijk is om in 2020 al naar volledig chemievrij beheer over te gaan. Dat is naar verwachting, want in juni pleitte ze al voor een totaalverbod vanaf 2022. Van Veldhoven maakt nu bekend dat de sector een jaar extra de tijd krijgt: na 2022 mogen géén gewasbeschermingsmiddelen meer worden gebruikt, en tot die tijd alleen tegen een beperkt aantal plagen.

De precieze uitzonderingen zijn volgens de staatssecretaris 'nog nader vast te stellen'

Uitzonderingen nog niet bekend

Kortom, van 2020 tot en met 2022 is er - drie jaar lang - een overgangsperiode met uitzonderingen voor een beperkt aantal plagen. Welke uitzonderingen dat precies zijn, weten we niet: deze zijn volgens de staatssecretaris 'nog nader vast te stellen'. Als uitgangspunt noemt ze dat gewasbeschermingsmiddelen ingezet mogen worden tegen bepaalde onkruiden, schimmels en insecten waar geen werkend alternatief is. 'Zoals schimmels, emelten en engerlingen in grasvelden en enkele hardnekkige onkruidsoorten.' Maar definitief is die lijst nog niet.


Van Veldhoven laat zich voor de op te stellen uitzonderingen baseren op het oordeel van onafhankelijke deskundigen. Bovendien komt er budget voor alternatieven in de innovatieregeling van de minister Medische Zorg en Sport. De aanpassing voor sportvelden wordt meegenomen in de wijziging die voor het nieuwe beheerseizoen van 2020 in werking treedt.

Vakblad Fieldmanager heeft bij het ministerie navraag gedaan wanneer er meer duidelijkheid komt over de uitzonderingen op het chemieverbod en wanneer deze in werking treden. Het ministerie laat in een reactie nogmaals weten 'dat dat het nog niet bekend is voor welke plagen uitzonderingen worden gemaakt. Het vaststellen van de lijst moet plaatsvinden voor de start van het beheerseizoen in april 2020.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER