Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Van enige scepsis naar enthousiasme

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 4 november 2019
255 sec


Krinkels maait grasmatten Universiteit Twente met Major Swifts-cirkelmaaiers

Voor het onderhoud van het terrein van de Universiteit Twente koos Krinkels voor cirkelmaaiers. De groenaannemer zet ze in voor het onderhoud van de 35 hectare aan sportvelden en grasmatten. De Major Swift-cirkelmaaier, met een mesoverlap van 60 mm, levert daarbij goed werk, volgens projectleider De Haan.

Krinkels' twee nieuwe rollermowers
Krinkels' twee nieuwe rollermowers

Veel sport- en recreatieve voorzieningen hebben grote speeloppervlakken van natuurlijk gras. Vaak zien we dat het onderhoud plaatsvindt met kooimaaiers, maar ook klepelmaaiers winnen terrein. Vooral kooimaaiers zijn duur in aankoop en onderhoud bij het gebruik voor grasbanen of grote oppervlakken. Daarnaast maken ze jaarlijks maar weinig bedrijfsuren. Voor contractanten, plaatselijke overheden en sportclubs die een alternatief zoeken voor kooimaaiers in de vorm van maaiers die ook kwaliteitswerk leveren, lijkt de Swift Rollermower van Major een goede oplossing. Krinkels heeft nu voor deze vorm van maaien gekozen en zegt nooit meer iets anders te willen.

Swift Rollermower

Laten we eerst eens een kijkje nemen bij de Swift Rollermowers. De machine blijkt leverbaar in verschillende werkbreedtes, van 190 cm met een enkele bak tot een versie met hydraulisch uitklapbare delen tot ruim 700 cm. Alle typen hangen in beginsel met een driepuntaansluiting in de hefinrichting van de tractor. De grootste versies zijn getrokken en hebben twee loopwielen achter de machine. Aftakassen zorgen voor de afzonderlijke aandrijving van een tandwielkast voor elke maaiunit. Zij drijven op hun beurt de messen aan. Het ontbreken van V-snaren maakt het Swift Rollermower-systeem zeer bedrijfszeker, met lage uitvaltijden en weinig onderhoud. Diverse filmpjes op YouTube laten keurig de werking van de verschillende types zien. In de 190 cm-versie, met slechts één maaiunit dus, treffen we drie messen aan. De aandrijving daarvan wordt met drie onderhoudsvrije aandrijfkasten ondersteund. Stevige, contour volgende rollen aan voor- en achterkant zorgen onder meer voor de juiste hoogte-instelling. Ze spelen ook een rol bij een mooi maaibeeld. De rollen zijn inwendig gelagerd en worden niet aangedreven. Ook kijken we naar de machine met een werkbreedte van 400 cm. In deze eenvoudig uit- en inklapbare versie treffen we in de drie maaiunits elk twee messen aan. Op het instructiefilmpje is te zien hoe de snijmessen in de meshouders zowel vast als flexibel te monteren zijn.


De MJ-400 Major Swift Rollermower heeft drie delen.
De MJ-400 Major Swift Rollermower heeft drie delen.

Krinkels' keuze

Krinkels koos dit voorjaar voor de aanschaf van de twee nieuwe Major Swift Rollermowers, type MJ71-240 en MJ71-400. Daarbij werden twee rollermowers ingeruild waarmee al acht jaar gewerkt was. De twee nieuwe machines hebben respectievelijk een werkbreedte van 240 cm en 400 cm. Hiermee laat het bedrijf zich door de Universiteit Twente inhuren om 130 hectare aan groenvoorzieningen te onderhouden. Ongeveer 35 hectare hiervan bestaan uit sport- en grasvelden en grasstroken. Als dienstverlener in de groensector is Krinkels overigens in heel Nederland actief op het gebied van inrichting en onderhoud van de openbare ruimte. De klanten van het bedrijf zijn bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, de Nederlandse Spoorwegen, het ministerie van Defensie en diverse waterschappen, gemeentes, provinciale overheden, bedrijven en instellingen. Met de Universiteit Twente heeft Krinkels een contract om 35 hectare sportvelden en grasmatten te onderhouden. En dat moet gebeuren conform het hoogste A-niveau, in overeenstemming met exacte specificaties in het RAW-bestek. Dit bestek is het belangrijkste niveau in de sector bouw en infrastructuur: meer dan 70 procent van alle openbare aanbestedingen heeft het RAW-kwaliteitsmerk.


Specifieke lengte

'De afwerking van de grasmatten is voor ons erg belangrijk. Wij moeten het gras tot een specifieke lengte maaien, mede volgens een beeldbestek', vertelt Geert de Haan. Hij is manager van het Krinkels-kantoor in Hengelo (Ov.) en projectmanager voor de universiteit. Hij vervolgt: 'Daarbij kan de maaifrequentie variëren van één tot drie keer per week, afhankelijk van de groei van het gras. Eén van onze uitdagingen bij het onderhoud van de grasvelden doet zich voor tijdens de pieken van het groeiseizoen. Dan moeten we met meerdere maaiers werken.'


Maaischema sneller afwerken

'Wij gebruiken de Major Swifts voornamelijk op de sportvelden, omdat we die op A-niveau (het hoogste maainiveau) moeten houden', aldus Geert de Haan. 'Dankzij de 60 mm mesoverlap in combinatie met de hoge mestip-snelheden van 75 meter per seconde kunnen de Swift Rollermowers constant voor een professionele afwerking zorgen, compleet met mooie, strakke, maaibanen.' Krachtige, op maat gemaakte tandwielkasten geven de messen van de Major Swift de kracht en het uithoudingsvermogen om zowel in natte als in droge omstandigheden hoge maaisnelheden te realiseren. De rollen, over de volledige breedte van de maaier, volgen de contouren van de ondergrond en beperken ongelijk maaien en scalperen van de zode. 'Onze budgetten staan onder druk, dus werken wij graag met maaiers voor grote oppervlakken, waarmee we het maaischema sneller kunnen afwerken. De Swift-maaiers zetten we ook in als extra ondersteuning om gazons te maaien', vertelt De Haan.


Gebruiksgemak

Het team van Krinkels waardeert ook het gebruiksgemak van de machines. 'Major-maaiers zijn zeer gebruiksvriendelijk. De maaiers hebben bijvoorbeeld een eenvoudige hoogteverstelling, zodat we snel kunnen schakelen als we met verschillende graslengtes werken', voegt De Haan toe. 'Het maaihoogtebereik van 10 tot 130 mm geeft de maaier extra veelzijdigheid voor zwaardere omstandigheden en het hele jaar door maaien. Voor De Haan en zijn team zijn efficiëntie en productiviteit net zo belangrijk als prestaties en afwerking. 'De Swift-maaiers doen het goed. Eerst was ik sceptisch, maar de algemene afwerking is uitstekend. Maaien is eenvoudiger geworden. De bredere machine van 400 cm heeft onze capaciteit verhoogd, dus onze werksnelheid is nu ook veel hoger.'


Deze 240 cm brede Major heeft één maaiunit.
Deze 240 cm brede Major heeft één maaiunit.

Onderhoud

De tandwielkast-aandrijflijn in combinatie met aftakassen elimineert veel problemen die horen bij V-snaar-aangedreven maaiers en machine-onderhoud. 'Het dagelijks onderhoud is minimaal: alleen enkele smeerpunten langslopen en de machine schoonhouden. Verder hoeft er niet veel te gebeuren. Als ik kijk naar de totale onderhoudskosten zijn die bij de Swift Rollermowers erg laag, zeker in vergelijking met conventionele kooimaaiers die worden gebruikt op sportvelden', verklaart De Haan. De rollermowers hebben zich elders ook bewezen: 'Een dochterbedrijf gebruikte een kooimaaier op een soortgelijke, prominente locatie. Wij raakten in gesprek over de maaikwaliteit van de Major-maaiers, dus besloten wij om de Swifts ook daar in te zetten. De klant was eerst sceptisch. Hij had nog nooit een Major-maaier gezien. Maar na het zien van de indrukwekkende afwerking van de Swifts heeft hij er op ons advies eentje gekocht voor zijn plaatselijke voetbalclub.'


Goede service

Het team van Krinkels is positief over de service en support van Zonna. 'De service van Zonna en Major is uitstekend. Nadat wij de machines hadden ontvangen, hebben ze uitstekende service geleverd. Ik zou de Major-maaiers absoluut aanbevelen aan gemeentes en overheden die groenvoorzieningen moeten onderhouden, met name sportvelden en sportvoorzieningen', zegt Geert de Haan als je hem daarnaar vraagt.


Gras platrijden

In de gemeente Harderwijk hebben ze al vier jaar ervaring met de rollermower. Ook daar namen ze afscheid van het dure systeem met kooimaaiers. Gemeentelijk groenbeheerder Cees Pedersen vertelt tevreden te zijn over het werken met zijn Swift Rollermowers, ondanks kleine bemerkingen over de oudere types waarmee hij nu werkt. 'Het blijft een cirkelmaaier', lacht hij. 'Onze rollermower heeft een werkbreedte van 240 cm; we onderhouden er totaal ongeveer 15 hectare gras mee, waarvan zeven sportvelden, een aantal oefenvelden en een zwembad. De achterrol heb ik overigens laten vervangen door twee loopwielen. Er bleef me teveel gras aan deze rol plakken, zodat ik de sportvelden later nog weer moest vegen. Nu gaat dat goed. Overigens rijd je met de brede banden het gras wat plat met zo'n achtermaaier. Dat blijf je soms in het maaibeeld zien, vooral als het erg nat is. De voorrol, die ook een functie heeft bij de hoogte-instelling, plet het gras natuurlijk ook altijd iets. In de plantsoenen en parken werkt de machine als een speer en hij kan tegen een stootje. Voor de machine loopt een John Deere 4049; de 50 pk's hiervan heb je echt wel nodig!'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER