Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Staatssecretaris beslist: chemie op sportvelden vanaf 2020 wettelijk verboden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, vrijdag 7 juni 2019
48 sec


Uitzonderingen nog mogelijk tot eind 2021

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft gisteren in een commissievergadering over gewasbeschermingsmiddelen duidelijkheid gegeven over de Green Deal Sportvelden.


Van Veldhoven vertelde de commissieleden dat de nullijn per 1 januari 2020 het uitgangspunt blijft. In 2015 is immers al afgesproken dat vanaf 2020 alleen in strikt noodzakelijke situaties nog chemie gebruikt mag worden. Van Veldhoven: 'Op veel plekken is chemie niet meer nodig. Wat mij betreft wordt vanaf het beheerseizoen 2020 "Nee, tenzij" het uitgangspunt voor sportvelden.' Dit wordt wettelijk vastgelegd, aldus de staatssecretaris.

Uitzonderingen

Van Veldhoven begrijpt dat chemievrij beheer nog niet overal mogelijk is. Daarom wil zij uitzonderingen nog twee jaar lang toestaan, dus tot eind 2021. Dat is aanzienlijk korter dan het eerder uitgesproken vijf jaar uitstel door de sportsector. De staatssecretaris wil dus op korte termijn naar een verbod. 'Voor mij is het doel dat we het alleen nog daar toestaan waar het niet anders kan.'


Meer duidelijkheid in september

Hoe die "tenzij" dan precies wordt vormgegeven, is nog afwachten. Van Veldhoven zal in september een brief aan de Kamer sturen waarin ze vertelt hoe zij de uitzonderingen gaat vormgeven. Ze wil in ieder geval voorkomen dat de ene gemeente met uitzonderingen gaat werken terwijl de ander hard werkt voor chemievrij beheer. Daarnaast is het mogelijk dat stadionvelden als uitzondering gelden. 'We snappen allemaal dat de Arena vol met weegbree een moeizame combinatie is.'

Bekijk de vergadering hier terug.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Beheer sportvelden
Saturday 8 June 2019
Als “”de politieke”” wetgeving aanpast, dan moeten ook de financiële uitgangspunten aangepast worden. Beheer gaan gewoon duurder worden, meer mechanisch i.p.v beschermingsmiddelen. Hoe gaan we dit oplossen? Krijg de sportsector dan financiële compensatie. De politiek moet dan ook het lef hebben om dit dan ook te organiseren. Minder geld naar andere politieke belangen van D’66 Dhr. De Groot en groen links. Partijen met geen meerderheid.
Bergmans Henri
Monday 10 June 2019
Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen reduceren tot 0 is een werk van geduld en lef. Nochtans is het dringend tijd dat mens en natuur beschermd worden tegen allerhande pesticiden en dat er overgeschakeld wordt naar biologische middelen die de planten versterken en weerbaar maken en waarbij de symbiose in de grond hersteld wordt. Het is een verhaal van en.... en.... waarbij iedereen een steentje kan bijdragen. En het gebruik van de juiste meststoffen, en het gebruik van de juiste mineralen en het gebruik van de biologische stimulansen van het natuurlijke weerstandssysteem van de plant zullen uiteindelijk de weg openen voor een betere en gezondere leefomgeving van de natuur. Xperth4growth probeert hierin zijn steentje bij te dragen door gebruik van Chitosanhydrochloride te stimuleren op grassportvelden en in de agricultuur. www.xp4g.com geeft je een zicht op natuurlijke basisproduct en de werking er van.
Ewoud van de Wetering
Tuesday 11 June 2019
Eindelijk!!! Ja er zijn situaties dat er uitzonderingen zijn omdat er nog geen alternatief mogelijk is. Maar voor kunstgrasvelden-banen voor hockey, tennis, atletiek, korfbal, voetbal is er nu eindelijk duidelijkheid. Stoppen met chemie. Dus stoppen met biociden, enzymreinigers (zeep/detergenten), zout, azijn, waterstofperoxide of nog erger. Veld schoon, sloot dood. Het moet afgelopen zijn met de grootschalige aantasting van onze insectenwereld, het oppervlakte- en bodemwater. Alternatieven: biologie (micro-organismen MO5 Sport-AlgaVelan) ,machines en een combinatie van beiden. Bewezen resultaten over meerdere jaren, 100% garantie, laagste kosten. www.algavelan.nl
Beheer sportvelden
Friday 14 June 2019
Zie bovenstaande reacties, vooral commerciële partijen die vooraan staan. Met 1 marktkraam creëer je geen markt. Eerst wetenschappelijk kennis en feiten hoe beheerders (de vele vrijwilligers) volgens de Green Deal kunnen beheren.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER