Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Betonnen band voorkomt dat infill omgeving vervuilt

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guy Oldenkotte, maandag 31 december 2018
140 sec


Zwaagstra Beton tilt betonplaten naar een hoger niveau

Om de onderhoudskosten voor een kunstgrasvoetbalveld te drukken, wordt aan de buitenste rand vaak een rij klinkers of betonplaten gelegd. Zwaagstra Beton geeft meerwaarde aan zijn betonplaten door die te voorzien van een betonnen rand, die moet voorkomen dat infillmateriaal gaat migreren.

Betonplaten bieden de ideale ondergrond om het hekwerk in vast te zetten.
Betonplaten bieden de ideale ondergrond om het hekwerk in vast te zetten.

De KNVB eist dat elk kunstgrasveld een uitloopstrook van ten minste 1 m heeft. In de meest recente editie van Kwaliteitsnormen Voetbalaccommodaties stelt de bond dat 'de laatste 0,5 m van de uitloop uitgevoerd mag worden in een verhardingsmateriaal, waarbij de vlakheid van het veld gewaarborgd moeten blijven'. Met dat laatste bedoelt de bond dat er geen drempelvorming bij de overgang mag zijn. Die halve meter is vooral bedoeld om onderhoudsmachines in staat te stellen het gehele kunstgrasveld te bestrijken. Het is tevens een aantrekkelijke oplossing voor de veldenbouwers om de kosten voor het veld enigszins te drukken. Uiteindelijk hoeft er zo toch ruim 160 m2 minder kunstgras en 4.000 kg minder infill te worden gelegd. Betonplaten en klinkers zijn bovendien veel minder bewerkelijk en dus een veel goedkopere investering. Zwaagstra Beton geeft zijn betonplaten voor kunstgrasvelden sinds dit jaar een nieuwe dimensie. 'In Den Haag hebben we twee succesvolle proeven gedaan met betonplaten met een opstaande rand, en in Amsterdam zijn vlakke platen met hoekoplossing aangelegd', vertelt André Veerkamp. Beide oplossingen moeten vooral uitspoeling van het granulaat bij hoosbuien voorkomen.

De KNVB eist dat elk kunstgrasveld een uitloopstrook van ten minste 1 m heeft

Voor elk granulaat

De betonplaten hebben bovenal het voordeel dat een stevige basis voor het hekwerk bieden. 'Het is een goede optie om de staanders goed in vast te zetten', zegt Veerkamp. Zwaagstra Beton biedt de platen daarom aan in de afmetingen 50 x 100 x 14 cm, met een betonnen rand aan het einde van de lange zijde, en 100 x 100 x 14 cm, waarbij de betonnen opstaande rand midden op de plaat zit. Die opstaande rand meet 6 cm. Die zes centimeters zijn voldoende om te voorkomen dat vuil van buiten het veld onder het hek door wordt geblazen. Ook wordt voorkomen dat het granulaat uit het veld migreert. Infill heeft namelijk de neiging om zich onder invloed van het spel naar de buitenkanten van het veld te werken.
De eerste proef betrof twee kurkvelden in Den Haag. Daar werd het idee enthousiast ontvangen. Inmiddels heeft ook de gemeente Amsterdam betonplaten van Zwaagstra Beton rondom een aantal nieuwe kunstgrasvelden gelegd. Het betreft hier echter platen van 50 x 200 x 12 cm, inclusief een hoekopstelling, die om een veld met kurkgranulaat zijn aangelegd. 'En bij DZOH in Emmen hebben we in oktober platen geleverd die geplaatst zijn om een kunstgrasveld dat is ingestrooid met TPE.'

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Een opstaande rand van 14 cm moet voorkomen dat het granulaat uit het veld verdwijnt.

Waar geen wil is ...

Dat de betonnen platen vooral gezien worden als oplossing voor het behouden van alternatieve infills, is opmerkelijk, gezien het feit dat de publieke discussie vooral draait om de vrees voor vervuiling van de directe omgeving. Kurk is een natuurlijk materiaal en dus niet vervuilend. TPE-granulaat wordt onder certificaat geleverd en voldoet aan de eisen van het Bodembesluit. Ook van dat materiaal is de vervuilende werking dus beperkt.


De betonplaten hebben het voordeel dat ze een stevige basis voor het hekwerk bieden

Eigenlijk is het meer een simpele centenkwestie. Volgens de veldenbouwers moet een kunstgrasveld met kurk jaarlijks voorzien worden van 60 kg extra kurk. Voor TPE wordt geschat dat die jaarlijks benodigde hoeveelheid 150 kg bedraagt. Afgezet tegen de 300 kg die benodigd is om een veld met SBR jaarlijks bij te vullen, vallen de extra hoeveelheden TPE en kurk dus wel mee. Maar als de kiloprijs voor elk granulaat wordt meegewogen, verschijnt er opeens een ander beeld. TPE en kurk zijn per kilo aanzienlijk duurder dan SBR.

Als gemeenten werkelijk hun belofte willen nakomen en de waarschuwingen van Zembla ter harte nemen om de burger gerust te stellen, is dit de oplossing voor hun probleem. Tenzij de prijs van een kunstgrassysteem leidend blijft, mag men de meerkosten van dit soort betonplaten niet afwegen tegen de jaarlijkse kosten van 300 kg SBR. Dat is natuurlijk alleen indien men de boodschap van Zembla serieus neemt en bereid is een klein beetje de portemonnee te trekken.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Marcel Bouwmeester
Tuesday 8 January 2019
Volgens mij is de verplichte velduitloop vanaf buitenzijde belijning 4,0 m. Geen 1 m zoals artikel. Laatste 0,5 m van de 4,0 m (tot het leunhekwerk) mag dus verharding zijn. Het lijkt mij verstandig om dit in het artikel aan te passen.
Groeten en voor alle Fieldmanagers een gelukkig, gezond en sportief 2019.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER