Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tree Ground Solutions winnaar Boomproject van het jaar 2017

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, donderdag 28 september 2017
84 sec


Het Maankwartier in Heerlen
Groeiplaatsspecialist Tree Ground Solutions (TGS) is winnaar geworden van het Boomproject van het jaar 2017 met Het Maanplein in het Maankwartier Heerlen. Dit werd vandaag bekendgemaakt op de Dag van de Openbare Ruimte in de Jaarbeurs in Utrecht.

De vakjury liet weten onder de indruk te zijn van de impact van dit project en de uitstekende low-tech realisatie: 'Deze bomen maken de nieuwbouw van het plein meteen vertrouwd en versterken de complete cultuuromslag van het tot voor kort nog verloederde stationsgebied in Heerlen.'

Essentiële rol
Bomen hebben een essentiële rol in het project, zo bleek uit het juryrapport: 'De vijf grote honingbomen (Styphnolobium japonicum) zijn "low-tech" op het dak van een supermarkt geplaatst. Op hun groene grasterpen versterken ze het gewenste "vertrouwde" en aangename gevoel dat de bouwstijl van het hele project oproept: door hun volwassen omvang is het alsof de in maart 2017 geplante bomen er al jaren staan.'

Watermanagementsysteem
De afgelopen jaren hebben TGS, de gemeente Heerlen en engineer Antea Group de groeiplaats voor vijf honingbomen van Boomkwekerij Lappen voorbereid en ingericht. Op een van de daken van het Maankwartier in Heerlen maken de bomen op het dak gebruik van een watermanagementsysteem dat water vasthoudt, irrigeert en eventueel overschot bij piekbuien rustig van het dak afvoert. De andere twee genomineerde projecten waren 'Het Witte Lint', N348 tussen Zutphen en Eefde door Boomkwekerij Udenhout en 'Bomencarré Centrumeiland IJburg' door Nationale Bomenbank.

Good practices
De jury liet weten de drie projecten met veel belangstelling bekeken en beoordeeld. 'Het zijn stuk voor stuk aansprekende voorbeelden van boomprojecten die ieder op een eigen wijze groene waarde toevoegen aan de omgeving. Het zijn good practices voor de bomensector en voor de markt. Telkens wordt de specialistische vakkennis van een boomspecialist weerspiegeld in de kwaliteit van het project, zoals in het ontwerp, de technische installatie (of juist het kunnen vermijden daarvan), de boomkeuze, de aanleg en het onderhoud', zo liet de jury vooraf weten.

Samenspel
De vakjury liet weten elk project te hebben beoordeeld op vooraf vastgestelde aspecten: innovatie en originaliteit, architectuur, beplanting en vakmanschap. Ook de taakverdeling en relatie met de opdrachtgever waren meegenomen in de beoordeling, omdat boomprojecten vaak een samenspel zijn van verschillende partijen, aldus de jury.
Vakblad Boomzorg sprak eerder met Erwin van Herwijnen van TGS over het project. Het artikel is hier te vinden. Alle drie projecten maken ook hun opwachting tijdens de Boom Inspyratie Dag op 26 oktober. Kijk op www.boominnovatiedag.nl voor meer informatie!Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER