Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Drie inspirerende boomprojecten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, maandag 11 september 2017
108 sec


Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte werd bekendgemaakt dat het Maanplein in Heerlen de opvolger is van de Zwolse Pannekoekendijk als winnaar van de titel 'Boomproject van het Jaar'. Wij laten de drie kansmakers nog even de revue passeren.


Het plein is voorzien van vijf Sophora's
Plein op het Maankwartier, Heerlen
Tree Ground Solutions, de gemeente Heerlen en Antea Group hebben de afgelopen jaren de groeiplaatsen van vijf honingbomen voorbereid en ingericht op een van de daken van het project Maankwartier te Heerlen. De bomen zijn gekweekt door Boomkwekerij Lappen en geplant door de Nationale Bomenbank. Er werd voor deze bomen gekozen vanwege hun transparante uiterlijk.

Het project is ontwerpen door Michel Huisman. Het Maankwartier vormt een nieuw woon-, werk- en winkelgebied en fungeert als overbrugging tussen twee stadsdelen. De bomen op het dak maken gebruik van een watermanagementsysteem dat water vasthoudt, irrigeert en eventueel overschot rustig van het dak afvoert. Alles op het plein functioneert middels zwaartekracht.

Het team liep tegen diverse uitdaging aan, zoals het realiseren van een watermanagementsysteem in een tijd waarin planten op onderconstructies nog in de kinderschoenen stond en het verplaatsen van de bomen van buiten de bebouwing naar het plein.


De 'scheve' bomen bij Boomkwekerij Udenhout
Het Witte Lint, N348 tussen Zutphen en Eefde
Voor provincie Gelderland kweekte Boomkwekerij Udenhout Crataegus persimilis 'Splendens' (meidoorn). Aannemer Vaarkamp plantte er maar liefst 1177 aan weerszijden van de N348 tussen Zutphen en Ede.

De bomen krijgen witte bloesem en moeten daarmee een 'wit lint' vormen. De opplant van de bomen begon in 2012. Voor Boomkwekerij Udenhout was het de eerste keer dat er schuine bomen gekweekt werden. De grootste uitdaging zat hem in het buigen van het stugge hout. Ook het rooien van de bomen zorgde voor de nodige uitdagingen. De gebruikelijke Damcon-machine kon niet gebruikt worden en daarom werd een Pazzaglia ingezet.

De plantafstand werd aangepast op de snelheid die op de delen van de N348 gereden mag worden. Hierdoor lijken de bomen voor het oog van de bestuurder allemaal even ver uit elkaar te staan. Voordat de bomen daadwerkelijk de grond ingingen, werden verschillende groeiplaatsen uitgeprobeerd.


Het Bomencarré enige tijd na aanplant
Bomencarré Centrumeiland IJburg, Amsterdam
In mei dit jaar leverde de Nationale Bomenbank het bomencarré op; een project van 32 jongvolwassen moseiken in een kwadraadopstelling. Op het eerste oog niets bijzonders, ware het niet dat de bomen zich bevinden op het opgespoten Centrumeiland van IJburg Amsterdam. Met een maaiveld van 5,5 meter boven het NAP was een van de uitdagingen het creëren van een schijn-grondwaterspiegel.

Om de bomen van water te voorzien, zal hemelwater worden opgevangen vanaf het dak van een naastgelegen school, die overigens pas in 2019 wordt gebouwd. In het carré is gebruikgemaakt van het Permavoid capillair irrigatiesysteem (PCIS) van TGS, met een hoogte van 8.5 centimeter, dat op één meter diepte onder de laag bomenzand ligt. Kort gezegd wordt hiermee een kunstmatige grondwaterspiegel gecreëerd.

De Boom Inspyratie Dag
Tijdens de Boom Inspyratie Dag vertellen de betrokkenen meer over het Maanplein (presentatie door kunstenaar Michel Huisman), Het Witte Lint (Ingrid van Frankenhuyzen) en het Bomencarré (stedenbouwkundige Herman Zonderland). Kijk voor het volledige programma op www.boominnovatiedag.nl!

Meer over de projecten vind je tevens in Boomzorg 4.

De Boom Inspyratie Dag vindt plaats van 09:30 tot 16:00 uur bij het Inspyrium van Boomkwekerij Ebben in het Brabantse Cuijk. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www. boominnovatiedag.nl.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER