Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Graszaad is een eerlijk product!
Graszaad is een natuurlijk product. Het wordt geproduceerd door met name akkerbouwers, die basiszaad ontvangen en dit zaaien, om hiervan vervolgens zaaizaad te oogsten dat geschikt is voor de verkoop. De meeste grassoorten hebben een koude periode nodig om tot aarvorming te komen. In de aren zit het zaaizaad dat wordt geoogst als het rijp is.
01-08-2015 12 sec
Recordtijd renovatie van toplaag Grassmaster
Bij wateroverlast en viltvorming op een natuurgrasveld of Grassmaster-veld biedt toplaagrenovatie een oplossing. Hierna kan het veld weer jaren mee. Maar de traditionele renovatiemethode vraagt om een herstelperiode van tien tot twaalf weken en daarmee tijd en geduld.
01-08-2015 8 sec
Levensduur van kunstgrasvelden verlengen
Het Gelderse bedrijf Silica Nova kan kunstgras zodanig revitaliseren dat het nog jaren mee kan. Het heeft speciale machines ontwikkeld die de aanwezige infill, zoals zand en rubber, uit het kunstgras halen en de delen van elkaar scheiden. 'Als wij er niets meer mee kunnen, kan niemand dat', vertelt eigenaar Bastiaan Doornewaard.
01-08-2015 11 sec
De wondere wereld van kunstgras
Sinds enkele jaren kijk ik wat rond in de kunstgraswereld. Dat was een van de meest fascinerende ervaringen die ik in mijn carrière heb gehad.
01-08-2015 6 sec
Engerlingen: pak ze nu aan!
Engerlingen... dassen, kraaiachtigen en zwijnen zijn er verzot op en gaan er actief naar op zoek. Hoe voorkom je schade aan een golfbaan of een sportveld als gevolg van de aanwezigheid van deze engerlingen? Bart van Kollenburg, salesmanager openbaar groen, golfbanen en sportvelden bij Vos Capelle, geeft tips over hoe en wanneer je ze het beste kunt bestrijden.
01-08-2015 12 sec
Aanvullende eisen stellen bij ingaan van een optie
De aannemer heeft een onderhoudscontract voor één jaar, met een optie voor het volgende jaar. De opdrachtgever stelt na het einde van het eerste jaar een aanvullende eis aan de prestatie die de aannemer moet leveren.
01-08-2015 9 sec
Onterechte voordelen van creatief inschrijven?
In een RAW-bestek staat een post vermeld ‘leveren en verwerken’. Doel is het bereiken van een eindresultaat dat in een andere bestekpost is genoemd. Nu blijkt dat de inschrijver deze post níet hoeft uit te voeren om het gewenste eindresultaat te behalen. De opdrachtgever eist echter dat de betreffende post wordt uitgevoerd.
01-08-2015 11 sec
Sla uw slag met duurzaam onderhoud op honkbalvelden
De gemeente Den Bosch had problemen op haar tien jaar oude honkbal- en softbalvelden. Het water liep niet meer goed weg door het gravel. Gravel wordt ook gebruikt bij de tennissport, waar de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt. Is het toepassen van deze technieken ook zinvol voor de honken softbalsport?
01-08-2015 11 sec
Return of the Roberine
Met de splinternieuwe Roberine F3 blaast machinefabrikant Votex in Enschede het legendarische merk Roberine nieuw leven in. De moderne Roberine F3 mag dan een volledig nieuw ontwikkelde zelfrijdende hydraulische klepelmaaier zijn, met de slogan 'The Mowing Company since 1951' legt Roberine een duidelijke link naar het verleden.
01-08-2015 10 sec
Veldbeemd: een niet te missen soort in je sportveld?
Sinds jaar en dag is veldbeemdgras (Poa pratensis) een belangrijke soort in graszaadmengsels voor sportvelden. Dankzij het stugge blad, de diepe beworteling en bovenal de vorming van horizontale ondergrondse uitlopers (rhizomen) levert het een hoge tolerantie tegen intensieve bespeling.
01-08-2015 9 sec
Eenpitters in sportadvies
Het viel de reactie van Fieldmanager op: de laatste twee, drie jaar liet een kleine stortvloed aan eenpitters in sportadvies zien. Jonge professionals die voor zichzelf een toekomst als adviseur zien. Vakblad Fieldmanager verzamelde een aantal van hen in het stadion van FC Utrecht. De centrale vraag was: hoe ontwikkelt de markt zich en hoe zien zij hun rol in dat geheel?...
01-08-2015 13 sec
Tender Two
De laatste tijd gaan veel discussies over de term dirupt. Een nieuwe technologie - vaak internetgedreven - die bestaande bedrijven aan de bedelstaf brengt.
01-08-2015 5 sec
Line-up AT Machines nu compleet
Drie jaar geleden stonden Bram van Stralen en Edwin Sol van AT Machines op de cover van dit vakblad. Als fabrikant van oogstmachines voor de tuinbouw waren zij bij de zoektocht naar een nieuwe markt op kunstgrasonderhoud gestuit. Hun belofte toen: binnen twee, drie jaar hebben wij een complete line-up kunstgrasmachines klaarstaan.
01-08-2015 11 sec
Een grofstoffelijke maaier, maar dan net een slagje minder
In onze familie is het not done om elkaar lomp te nomen. Wij gebruiken het woord grofstoffelijk. Het is hetzelfde en betekent hetzelfde, maar klinkt net wat vriendelijker. Met sportveldmaaiers die met 40 of 50 kilometer per uur achter een bovenmaat Fendt of John Deere van sportveld naar sportveld hobbelen, is eigenlijk hetzelfde aan de hand.
01-08-2015 13 sec
Trainingsveld Oranje doorgezaaid met nieuw mengsel DSV Zaden
Dit jaar presenteerde DSV Zaden het nieuwe SV1000 DynaSeed EnergyVit. Het grasmengsel zou zorgen voor een significante verhoging van de kiemenergie van de zaden, wat op zijn beurt weer zorgt voor een mooie dichte mat. Een van de plekken waar het product tot nu toe is toegepast, is het trainingsveld van Oranje in het Gelderse Hoenderloo.
01-08-2015 12 sec
De toverbal die Scotts, oh nee Everris, oh nee ICL heet
Je neemt een toverbal. Even zuigen en je hebt een andere kleur. Zo ging het ook met Scotts. In amper vijf jaar is het bedrijf twee van kleur veranderd én naam veranderd. Amper een paar jaar na een eerdere naamsverandering gaat Everris opnieuw verder onder een andere naam: ICL Specialty Fertilizers. Een naam waar ook Fuentes, Nu3, Novapeak en F&C zich onder scharen.
01-08-2015 14 sec
Gene markers als manier om het veredelingsproces te versnellen en voorsprong te maken
Het is bijna een open deur, maar het veredelen van gras is een tijdrovend proces. Volgens Niels Rolund, plant breeder bij wereldmarktleider DLF (waarvan ook het Nederlandse Innoseeds onderdeel is) duurt het al gauw vijftien jaar voordat een nieuw ras de hele cyclus van selecteren heeft doorlopen. DLF is nu gestart met het toepassen van markergenen om dit proces te versnellen.
01-08-2015 14 sec
Minder kosten, duurzame oplossingen
Veel lokale overheden en sportverenigingen in heel Nederland worstelen met dezelfde vraag: Hoe krijgen we meer kwaliteit voor minder geld? In Oudewater realiseerde CSC drie jaar geleden de oplossing. De gemeente bespaart € 25.000 per jaar. De clubs beschikken over betere velden dan ooit.
01-08-2015 9 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER