De lange weg naar een akkoord tussen Montfoort en een sportparkbeheerder: 'Vanaf dag 1 gebrekkige communicatie'

© Piet Koster
Linschoten - Het duurde zeker twee jaar voor er een deal lag tussen de gemeente Montfoort en SBSR, de beheerder van de voetbalvelden in Linschoten. Om het nieuwe woningbouwproject Park Rapijnen mogelijk te maken, krijgt VV Linschoten een spiksplinternieuw veld. En dat in ruil voor een klein trainingsveld. Het plan lag twee jaar geleden al op tafel, toen wilde de gemeente niet tekenen. Nu wel. Waarom duurde dat zo lang?
Het begon voor Piet Koster, voorzitter van stichting SBSR, een jaar of drie geleden. Hij kreeg een belletje van de voorzitter van de polsstokvereniging, of hij al benaderd was door de gemeente in verband met het nieuwe woningbouwproject Park Rapijnen. Om die woningen te bouwen moet het kleine trainingsveld van de voetbalvereniging V.V. Linschoten verdwijnen. De stichting van Koster beheert de velden van de voetbalvereniging en hoort op dat moment voor het eerst over het woningbouwproject. “Ik dacht: ik wacht wel even af”, zegt Koster.

‘Niets aan de hand’

Een aantal weken ging voorbij zonder bericht van de gemeente, vertelt Koster. “Toen heb ik de polsstokvereniging weer gebeld of er voortgang was aan hun kant. En dat was er. Ze hadden de eerste contouren van het woningbouwplan al gezien. Toen heb ik zelf de gemeente gebeld met de vraag of het klopt dat ze bezig zijn met een project en of het consequenties heeft voor ons. Maar er was niets aan de hand, kreeg ik te horen.”
Enige tijd later brengt de gemeente naar buiten dat Park Rapijnen, een project met 98 woningen, er echt gaat komen. Koster: “Toen lazen we dat twee verenigingen moesten verplaatsen en dat het dus consequenties heeft voor de voetbalvereniging. Waarom er dan niet met ons wordt gepraat, snapte ik niet.”

Een valse start

Voor Koster loopt het contact met de gemeente door deze valse start meteen al niet lekker. Zijn stichting voelt zich niet serieus genomen en baalt van de gebrekkige communicatie. Bovendien denkt de gemeente dat het trainingsveld amper wordt gebruikt en dat het veld opgeven daarom niet zo’n probleem moet zijn. Dat schiet in het verkeerde keelgat van Koster. Volgens hem wordt het veld juist wél veel gebruikt. En zo is de band tussen de gemeente en SBSR, al voor de onderhandelingen starten, niet goed.

Compensatie

Volgens de gemeente wilde SBSR in eerste instantie het veldje echt niet kwijt. Maar dat klopt niet, zegt Koster. De stichting wil dat de gemiste speeluren van het trainingsveldje gecompenseerd worden. Daarom moet er een nieuw veld aangelegd worden waar je wedstrijden op kan spelen en op kan trainen. Dat heet een WeTra-veld, dat kan veel meer speeluren aan.
Koster laat hun vaste aannemer, die ook het grote onderhoud van het sportpark doet, een offerte maken. In januari 2023 ligt het op de onderhandelingstafel. Voor ruim 300 duizend euro kan er een nieuw veld liggen en is het trainingsveldje vrij te gebruiken voor de woningbouw.

Wie gaat betalen?

De gemeente wil met het plan akkoord gaan, mits SBSR een derde van het bedrag betaalt. “En toen dachten we: ho even! Jullie geven gratis een veld aan de honkbalvereniging en wij moeten betalen”, zegt Koster. Wederom komen de partijen er niet uit samen en dus spant de gemeente een rechtszaak aan tegen SBSR. De gemeente wil een deel van de huurovereenkomst laten ontbinden, namelijk het deel van het trainingsveld. Op 20 maart van dit jaar zou de zaak dienen.

De grond van sportpark Rapijnen is van de gemeente. Stichting SBSR betaalt huur aan de gemeente zodat er gesport kan worden. De stichting verzorgt het onderhoud van de voetbalvereniging en de naastgelegen korfbalvereniging. De gemeente geeft geld aan SBSR voor dat onderhoud. Een andere inkomstenbron is de contributie die leden betalen.

Het klopt dat de honkbalvereniging ook moet verplaatsen en geld krijgt voor een nieuw veld. Maar dat geld wordt betaald door de projectontwikkelaar en niet door de gemeente. Overigens moet honkbalvereniging Green Hearts voor het clubhuis -dat zij nu noodgedwongen opnieuw moeten bouwen- wel een groot deel zelf betalen.
Dat de honkbal dus alles vergoed krijgt klopt niet, terwijl SBSR nu wel alle kosten vergoed krijgt. Volgens Green Hearts krijgen zij een klein deel van het nieuwe clubhuis vergoed van de gemeente, terwijl de gemeente zegt daar niks aan bij te dragen.

Montfoort trekt aan het kortste eind

Tot een rechtszaak komt het uiteindelijk niet. Een paar dagen ervoor lukt het de gemeente en SBSR ineens toch om de handen te schudden voor een deal waar beide partijen tevreden over zijn. Montfoort zwicht en SBSR krijgt het volledige veld vergoed. Volgens de gemeente betaalt de projectontwikkelaar ook een deel maar om hoeveel dat gaat, wil de gemeente niet zeggen.
Hoe hoog de rekening uiteindelijk wordt, is ook nog niet duidelijk. Er staat nu een aanbesteding, ofwel een opdracht uit waar bedrijven op in kunnen schrijven. Het zal gaan om een paar ton. Want op de meest recente offerte die de aannemer maakte, staat een bedrag van zo’n 350 duizend euro.
Het gaat bovendien om precies dezelfde offerte die er twee jaar geleden ook al lag, op de verhoogde bedragen na. De gemeente gaat het geld uit de algemene reserve halen. Dat is een pot op de begroting die de gemeente kan gebruiken voor onverwachte uitgaven.

Veel onduidelijk

Waarom Montfoort nu wel akkoord gaat met volledige compensatie van het veld, blijft onduidelijk. Na meerdere keren vragen, stuurt de gemeente dat het te maken zou hebben met 'de lopende gebruiksovereenkomst die SBSR heeft met de gemeente tot 2030'. Op de vraag wat dat betekent, krijgt RTV Utrecht geen antwoord. Ook wil de gemeente niet zeggen hoeveel geld ze kwijt is aan kosten voor bijvoorbeeld advocaten. Twee jaar lang werden die ingeschakeld voor een rechtszaak die uiteindelijk niet doorging. Het is dus onduidelijk hoeveel geld hiermee gemoeid is.

'Geen gemakkelijke gesprekken'

De gemeente laat schriftelijk weten dat er vanuit hun kant altijd is geprobeerd om in gesprek te blijven. Maar er bestond vanaf moment één "een fundamenteel verschil van inzicht over het huidige gebruik van dat veld." Volgens de gemeente waren het geen gemakkelijke gesprekken, die met SBSR werden gevoerd.
We zijn tuig van de richel. Fantastisch, ik vind het een geuzennaam
Piet Koster, voorzitter stichting SBSR
RTV Utrecht vroeg ook of de gemeente niet eerder had moeten tekenen om extra kosten te voorkomen. "We hadden dit liever ook anders gezien, maar er zijn hiervoor twee partijen nodig om tot een oplossing te komen." Verder laat de gemeente weten blij te zijn met de oplossing die er nu ligt.

Geuzennaam

Koster is dat ook. De voetbalvereniging krijgt een nieuw veld waar men weer vijftien jaar mee vooruit kan, zegt de voorzitter. Intussen is de politiek in Montfoort niet blij met hoe dit allemaal is gegaan. De gemeente heeft fouten gemaakt, zeggen verschillende partijen. Maar ook Koster en de stichting komen er tijdens de laatste raadsvergadering niet goed vanaf. Raadsleden vinden dat SBSR zich te star heeft opgesteld, en tegelijkertijd ook dat de gemeente harder had moeten onderhandelen.
Koster: “We zijn criminelen, tuig van de richel. Fantastisch, ik vind het een geuzennaam. Ik doe niks anders dan opkomen voor de belangen van de verenigingen waar wij het onderhoud voor doen. En daar heeft de gemeente kennelijk een andere kijk op. Dat mag. Ik voel me daar niet op aangesproken. Ik heb er altijd heel straight ingezeten, en nog."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.