Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe Opleidingscentrum Groene Veluwe vele zij-instromers het groen intrekt

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sarah Westenburg, vrijdag 15 maart 2024
192 sec


Werven en opleiden in één

Sinds drie jaar worden door opleidingscentrum Groene Veluwe in Epe jaarlijks veel (voornamelijk) zijinstromers opgeleid tot aankomend hovenier, hovenier en boomverzorger (ETW'er). Samen met een netwerk van groenbedrijven heeft het opleidingscentrum hiervoor een formule ontwikkeld, die heel succesvol blijkt te zijn. Er zijn in drie jaar al meer dan 100 zijinstromers 'vergroend'. Wat is het geheim?

Groene Veluwe-hovenier
Groene Veluwe-hovenier

Het initiatief voor de oprichting van opleidingscentrum Groene Veluwe kwam uit de markt zelf. Een netwerk van groenbedrijven had behoefte aan nieuwe instroom, in combinatie met (bij)scholing. Groene Veluwe wilde aan die behoefte tegemoetkomen en groeide zo uit van een uitzendbureau tot een opleidingscentrum, dat naast scholing inmiddels ook coaching aanbiedt.
Groene Veluwe biedt VHG Branche-opleidingen aan, erkend door Koninklijke VHG, dus. Met het oog op de eisen die de VHG daaraan stelt, wordt momenteel nog samengewerkt met een instelling voor initieel (regulier) onderwijs. Het streven is echter om een keurmerk op te zetten waarmee Groene Veluwe in de toekomst volledig zelfstandig kan opereren.


Maatwerk als kracht

Het geheim van Groene Veluwe zit volgens eigen zeggen in het feit dat deze instelling de markt goed kent en flexibel is. Daardoor kan maatwerk worden geleverd. Er is bewust voor gekozen om de opleidingen in de winter van start te laten gaan, omdat het dan rustig is bij groenbedrijven. Studenten krijgen twee dagen per week les, een combinatie van theorie en praktijkkennis, en draaien daarnaast drie dagen per week mee in een hoveniersbedrijf om de noodzakelijke praktijkervaring op te doen. Oftewel: alles wat ze leren, kunnen ze meteen in de praktijk toepassen. Daardoor ontstaat een waardevolle kruisbestuiving tussen scholing en praktijk. Na deze leer- en werkperiode krijgen ze in principe een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf waar ze dan al de nodige ervaring hebben opgedaan. In de zomer worden terugkomdagen georganiseerd, waarop les wordt gegeven in het herkennen van boomsoorten.


Karen van den Berg: 'Omdat we in nauw contact staan met de markt, kunnen we bieden waar de markt behoefte aan heeft.'
Karen van den Berg: 'Omdat we in nauw contact staan met de markt, kunnen we bieden waar de markt behoefte aan heeft.'

Mensen mobiliseren

Dankzij jarenlange ervaring in de groene sector lukt het Groene Veluwe goed om mensen te mobiliseren. Abiam van Triest, mede-eigenaar: 'Wij komen zelf uit de klei en zijn daardoor bij uitstek geschikt om met bedrijven mee te denken en ze te ontzorgen.' Het team van Groene Veluwe zet zich daar met toewijding voor in op alle fronten: door actieve communicatie en werving van deelnemers, klanttevredenheidsonderzoek, samenwerking met partners als de VHG en het UWV, het benutten van subsidiepotjes, goede ondersteuning van en faciliteiten voor docenten, appgroepen voor onderlinge kennisuitwisseling en last but not least een uitgebreid lesplan.


Proactieve werving

Projectmanager Karen van den Berg vertelt dat ze vooral heel actief zijn op het vlak van werving. Want, zo zegt ze, mensen komen niet zomaar spontaan binnen. 'Je moet mensen echt mobiliseren voor het groene vak. Wij gaan dus altijd op zoek naar een groen accent op een cv, al is het maar dat iemand het leuk vindt om te vissen of in zijn vrije tijd graag naar buiten gaat. Dat is voor ons dan een aanknopingspunt om met iemand in gesprek te gaan.'
Volgens Van den Berg is het vooral ook een kwestie van het goed benoemen van de pluspunten. Er is meer technische ondersteuning beschikbaar dan vroeger. Daardoor is het hoveniersvak minder zwaar en dus voor meer mensen geschikt. Mensen die lang achter een bureau hebben gezeten en dat niet meer willen of die overspannen zijn geweest, kunnen profiteren van het heilzame effect van lekker buiten bezig zijn, samen met anderen. Uiteindelijk draait het om het overbrengen van enthousiasme voor het vak. Daarbij spelen de intercedenten van Groene Veluwe een belangrijke rol, maar ook de positieve referenties van mensen die de opleiding succesvol hebben afgerond. Dat is een heel divers gezelschap. Zo wordt de opleiding Aankomend Hovenier momenteel gevolgd door een predikant en een grafisch vormgever. Verder volgt ook een behoorlijk aantal vrouwen een opleiding bij Groene Veluwe, aldus Van den Berg.


Het komt erop neer dat Groene Veluwe proactief nieuwe instroom organiseert. Zo kunnen geïnteresseerden via praktijkdagen kennismaken met het opleidingsaanbod. Van den Berg: 'We investeren in het organiseren van praktijkdagen. Op die dagen lichten we de opleidingen toe en nemen we bezoekers mee naar buiten, zodat ze kunnen zien en ervaren wat een opleiding inhoudt. Daarmee krijgen ze een kijkje in de keuken en dat is de investering meer dan waard.'

Kandidaten ontzorgen

Groene Veluwe voorziet mensen die een opleiding willen volgen ook van advies over beschikbare subsidies, zodat zij niet alle kosten zelf hoeven te betalen. Van Triest: 'Er zijn heel wat mogelijkheden om mensen de sector in te helpen. Wij proberen hen te ontzorgen. En soms betalen onze groenbedrijven een deel van de kosten om mensen aan zich te binden. Dat is een stukje ondernemersrisico, maar dat betaalt zich terug.'
Een deel van de (bij)scholing, opleidingen, cursussen en trainingen die worden aangeboden, komt in aanmerking voor Colland-subsidie; maximaal 75 procent wordt vergoed. Ook kunnen studiekosten vaak worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Verder komt een deel van de instroom binnen via het UWV, want Groene Veluwe is een erkend opleidingspartner van die instantie. Zo kunnen werkzoekenden via een scholingsvoucher subsidie krijgen om een opleiding bij Groene Veluwe te doen.


Slagingspercentage bijna 100 procent

Groene Veluwe is al ruim 40 jaar actief in het werkveld. Aanvankelijk was het een hoveniersbedrijf, maar in die 40 jaar kwamen er drie bedrijfstakken bij: Groen Uitzendburo, Opleidingscentrum Groene Veluwe en Groen Coaching. In de vier jaar dat het opleidingscentrum bestaat, zijn er 65 aankomend hoveniers en hoveniers opgeleid, en daarnaast in de afgelopen twee jaar nog 26 European treeworkers (ETW'ers). Alle geslaagden ontvangen het door VHG erkende certificaat Aankomend Hovenier of Hovenier, dan wel het ETW-certificaat van de European Arboricultural Council (EAC). Aan de opleidingen Aankomend Hovenier en ETW is een baangarantie gekoppeld. Het resultaat spreekt voor zich: het afgelopen jaar wist Groene Veluwe voor de opleiding Aankomend Hovenier en Hovenier een slagingspercentage van bijna 100 procent te bereiken.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
maandag 18 maart 2024
Niet te geloven. Zijinstromers werven om in het groen te werken door foto’ te tonen van een heggenschaar en een kettingzaag in de nek van een vrouw. Lekker veilig en nogal eenzijdig. Wordt het niet weer eens tijd dat het vak van hovenier weer voornamelijk over het met respect omgaan met planten, zodat ze weer bloeien en vruchten krijgen en er gestreefd wordt naar biodiversiteit. Zo verbaas ik me er ook over dat alle boomverzorgers reclame maken met een foto van het opruimen van een boom met een kettingzaag. Hoezo verzorgen, denk ik dan. Planten zijn de basis van het vak hovenier en kennis is daarbij heel belangrijk. En hoe leuk is het om een hele dag met een heggenschaar rond te lopen? Niet dus. Juist de afwisseling en hoe je planten kunt behandelen voor een biodiverse en aantrekkelijke tuin is het leukste. Het wordt tijd dat hovenier weer een beschermd vak wordt.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Infra relatiedagen Hardenberg
dinsdag 11 februari 2025
t/m donderdag 13 februari 2025
Workshop Slim Aanbesteden met AI
donderdag 13 februari 2025
Tuinvisie Hoveniersdag 2025
woensdag 19 februari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER