Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Indicatoren voor klimaatbestendigheid fysieke leefomgeving

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, vrijdag 17 februari 2023
61 sec


Praktische handreiking voor decentrale overheden

Welke indicatoren kunnen decentrale overheden gebruiken om concreet te maken hoe klimaatbestendig de fysieke leefomgeving is? En hoe kunnen deze indicatoren helpen om te monitoren of de omgeving klimaatbestendiger wordt? Deze vragen werden in 2022 onderzocht door het onderzoeksconsortium van NKWK (Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat) Klimaatbestendige Stad. Het onderzoek biedt ook praktische handreikingen voor het bepalen van klimaatbestendigheid als omgevingswaarde.


Aangezien klimaatbestendigheid niet direct te meten is, zijn indicatoren nodig om te bepalen hoe klimaatbestendig een gebied is. Het onderzoek identificeert een aantal indicatoren voor droogte, hitte, wateroverlast en overstroming die decentrale overheden direct kunnen gebruiken om lokale klimaatbestendigheid te monitoren. Deze omvatten:

De afstand tot het dichtstbijzijnde oppervlaktewater.
Percentages oppervlaktewater, openbaar groen en openbaar verhard oppervlak: dit zijn indicatoren voor hitte en wateroverlast.
De trend in de Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), waarmee je kunt zien op welke plekken er bomen en planten groeien.
Hoelang in een periode de NDVI-drempelwaarde wordt overschreden: dit is een indicator voor droogte.


Indicatoren bruikbaar voor verschillende manieren van monitoring

De indicatoren kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om ontwikkelingen in de tijd te volgen, om een startwaarde te bepalen die niet mag verslechteren of om een bepaald doel te bereiken. De meeste indicatoren kunnen worden berekend op postcodeniveau.


Aangezien klimaatbestendigheid niet direct te meten is, zijn indicatoren nodig om te bepalen hoe klimaatbestendig een gebied is

Decentrale overheden kunnen zelf bepalen welke omgevingswaarden ze willen toevoegen, zoals klimaatbestendigheid. Het onderzoek biedt een praktische handreiking om decentrale overheden te helpen bij het bepalen van klimaatbestendigheid als omgevingswaarde.

Het onderzoeksconsortium NKWK Klimaatbestendige Stad is een van de 14 onderzoekslijnen van het Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat. Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie organiseert deze onderzoekslijn samen met STOWA en Deltares. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat financiert de onderzoeken, met cofinanciering van een onderzoeksconsortium van vijftien tot twintig kennisinstellingen en adviesbureaus.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte Belgiƫ
donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER