Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Paul Schotman, Jo Custers en Arnoud van de Sande: een bak aan ervaring

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 28 oktober 2022
313 sec


Trio verzorgt baan op Golf & Country Course Sint-Oedenrode

In het kader van de rubriek Team in beeld is de redactie dit keer afgereisd naar Brabant voor een ontmoeting met de greenkeepers van de Golf & Country Course Sint-Oedenrode, ook wel bekend als golfbaan De Schoot.

Het greenkeepersteam van De Schoot: Paul Schotman, Jo Custers en Arnoud van de Sande
Het greenkeepersteam van De Schoot: Paul Schotman, Jo Custers en Arnoud van de Sande

Ik ontmoet Jo Custers, Paul Schotman en Arnoud van de Sande in het clubhuis. Het is de plek waar zij hun pauzes doorbrengen, gewoon in de nabijheid van leden en ander personeel. Het is typerend voor de gemoedelijke sfeer bij de club en het wederzijds respect tussen leden en werknemers. 'Ook is het goed voor de binding binnen de club', zegt hoofdgreenkeeper Van de Sande. Hij kan het weten, want hij werkt al 25 jaar voor deze club, die nu geleid wordt door Jan van Erp, zoon van de vorige eigenaren Wilbert en Maria van Erp. Het is een gezonde golfclub met een wachtlijst voor nieuwe leden en ook veel jonge aanwas.

Hoofdgreenkeeper in een buggy
Van de Sande bekleedt de functie van hoofdgreenkeeper sinds december vorig jaar, nadat zijn voorganger en collega vrij plotseling besloot om te stoppen. Hij beschikte al over de juiste papieren en was met zijn ervaring dan ook de aangewezen natuurlijke opvolger. 'Het betekende wel dat ik vrij snel alleen was', zo blikt hij terug. In de winterperiode lukte het nog wel met versterking in de weekeinden, maar De Schoot moest op zoek naar een nieuwe greenkeeper. Die werd gevonden in de persoon van Paul Schotman. Hij werkt nu sinds maart in Sint-Oedenrode. Voor extra mankracht gedurende het seizoen werd in april ook nog Jo Custers aangetrokken. Een jong samengesteld team dus, maar wel een team met een bak aan ervaring.

Klik

De 68-jarige Custers mag natuurlijk gewoon van zijn pensioen genieten, maar is iemand die niet stil kan zitten. Het vak van greenkeeper combineerde hij op zijn vorige woonadres in Limburg met zijn paardenbedrijf, zijn activiteiten als keurmeester groente en fruit en de verzorging van kippen en varkens bij zijn woonhuis. Hij verkocht zijn bedrijf, verhuisde naar Brabant en meldde zich op het juiste moment bij De Schoot. Het eerste seizoen is hem goed bevallen en de klik met Schotman en Van de Sande is aanwezig. 'Gelukkig zien we elkaar alleen in de pauzes', grapt de hoofdgreenkeeper. Custers doet zijn taken goed en er wordt uitgezocht of het contractueel mogelijk is dat hij ook tijdens de wintermaanden kan assisteren in de weekenden.


'Het mooiste aan het greenkeepersvak is toch wel de vrijheid en die miste ik enorm'

Schotman druk met borstelen
Schotman is 51 jaar jong en een ervaren greenkeeper. In de jaren negentig werkte hij tien jaar op De Rosendaelsche. Na een kort intermezzo keerde hij daar terug in 2006, om er vervolgens in 2020 weer weg te gaan. Dit keer niet vrijwillig, maar vanwege bezuinigingen. Hij belandde via een uitzendconstructie bij De Enk; voor dat bedrijf legde hij daktuinen aan en plantte bomen en struiken. Hij deed het werk weliswaar met plezier, maar baalde van de lange reistijden tussen zijn huis en de klussen in het westen van Nederland. Zijn greenkeepersbloed leidde uiteindelijk tot een sollicitatie bij De Schoot en daar is hij weer helemaal op zijn plaats. Schotman: 'Het mooiste aan het greenkeepersvak is toch wel de vrijheid en die miste ik enorm.' Door zijn liefde voor het vak zijn de huidige dagelijkse 60 kilometer woon-werkverkeer geen enkel probleem.

Slachterij

Zijn collega Arnoud van de Sande (52) hoeft slechts 10 kilometer te fietsen om op zijn werkplek te komen. In het begin van zijn carrière was dat wel anders. Hij groeide op in een gezin waar de kost werd verdiend met een graszodenkwekerij. Als jongeman hielp hij al mee met maaien, steken en wegbrengen van de zoden. Hij combineerde dit met zijn werk in een slachterij. In deze sector werkte hij ongeveer acht jaar en hij volgde ook allerlei cursussen, totdat hij vanwege bezuinigingen een keer geen cursus kon volgen. 'Een broer van mij was toen al greenkeeper en attendeerde mij op dit vak. Zo schreef ik mij in voor een schriftelijke cursus bij IPC. Om praktijkervaring op te doen, kon ik terecht bij De Pettelaar in Den Bosch.'


Een harkende Van de Sande
Zijn neef deed in die tijd het onderhoud op golfbaan Reimerswaal in de provincie Zeeland en kreeg lucht van Arnouds interesse in greenkeeping. Een jaar lang reisde Van de Sande vervolgens heen en weer naar deze provincie. Met enige aansturing van zijn neef en door 'zijn boerenverstand te gebruiken', bekwaamde hij zich in het vak. Hij gaf het geleerde uiteindelijk direct weer door aan zijn opvolger. Zelf werd hij namelijk door zijn neef al snel gedetacheerd op andere banen, vooral om te werken met de Vertidrain. 'Zo werd de investering natuurlijk makkelijker terugverdiend', verklaart Van de Sande.

Zakmes

Via degene die Van de Sande inwerkte, hoorde hij over een vacature in Sint-Oedenrode, dichter bij zijn woonhuis. 'Ik belde, maar niemand wist ervan. Uiteindelijk werd mijn broer teruggebeld, omdat ze dachten dat hij gesolliciteerd had.' De rest is geschiedenis en in het voorjaar ontving Van de Sande tijdens de viering van zijn 25-jarig dienstverband onder andere een appelboom en zakmes. 'Een leuk symbolisch cadeau: ik neem elke dag een appel mee naar mijn werk, maar moet altijd een mes lenen om hem te schillen en snijden.'


Op de golfbaan bevinden zich diverse waterpartijen.
De greenkeepers zijn dagelijks tot ongeveer vier uur actief met hun werkzaamheden. Op donderdag stoppen ze iets eerder. Mocht een tee of green vanwege onderhoud tijdelijk buiten gebruik zijn, dan melden zij dit via het mededelingenbord aan de muur bij hun werkplaats. Binnenkort zullen dergelijke mededelingen via een splinternieuw digitaal bord te lezen zijn. Over verbeteringen wordt namelijk continu nagedacht. Van de Sande: 'Zo is er recentelijk een Maredo aangeschaft waarmee we graszaad direct in de holletjes kunnen plaatsen. Hiermee voorkomen we verspilling van het dure graszaad. Zo leidt een investering weer tot besparing en dat is goed uit te leggen aan iedereen.' Op zijn wensenlijst staat nog een eigen Vertidrain, zodat hij die elk gewenst moment kan gebruiken en niet afhankelijk meer is van de beschikbaarheid bij de verhuurder.

'Door minder te maaien, minder water te geven en minder kunstmest te gebruiken, wordt het dollarspotprobleem kleiner'

Tijdens een rondje over de baan laat hij trots het opkomende graszaad op de greens zien. Op sommige plekken is te zien dat dollarspot een probleem is en ook is er schade van vogels die naar engerlingen zoeken. 'Het probleem van dollarspot wordt al kleiner, mede door minder te maaien, minder water te geven en minder kunstmest te gebruiken.' De inzet van nog toegestane chemische bestrijdingsmiddelen zal niet gebeuren, want de hoofdgreenkeeper is daar geen voorstander van. 'Ik zou het fijn vinden als nu al alle chemie verboden zou zijn. We gaan toch die kant op; dan zou het voor iedereen duidelijk zijn. Hiermee voorkom je ook gezeur over wat wel en niet mag.'

Het greenkeeperstrio Paul Schotman, Jo Custers en Arnoud van de Sande.

Moedergrond

Golfbaan De Schoot is een 9-holesbaan. In de jaren zeventig is de baan gestart op een stuk boerenland van 1,5 hectare, om uiteindelijk uit te groeien tot de huidige 25 hectare. Bij de uitbreiding en verbouwingen van de baan is nooit grond aangevoerd (behalve uiteraard bunkerzand). 'Het is allemaal moedergrond. Het is relatief rijke boerengrond en fijnzandig. Daardoor hadden wij ook weinig problemen tijdens de afgelopen droge zomer, mede dankzij het waterschap, dat het grondwater redelijk op hoogte houdt', vertelt Van de Sande. Bloemen en grassen krijgen van de greenkeepers de kans om te groeien op plekken waar ze zorgen voor een natuurlijke uitstraling en het golfspel niet hinderen.


Over de baan verspreid bevinden zich veel bomen en zes waterpartijen. Een groep dode populieren ziet Van de Sande graag verdwijnen, ook al zijn er net nestkastjes in opgehangen. 'Wij denken erover om op die plek een extra waterbuffer te creëren. Dat is gunstig voor het infiltratievermogen van onze baan en dat is weer van belang voor de beregening', vertelt Van de Sande. 'Er is weliswaar fairwayberegening, maar die wordt nauwelijks gebruikt. Alleen om gras in leven te houden bij extreme droogte.'

Handwerk

Voordat ik de afsluitende groepsfoto maak, is Schotman druk met het wegborstelen van de rolletjes die na het prikken op de green liggen. 'Dat vind ik nou zo leuk aan het werken op deze golfbaan: het is een beetje old-school, met nog veel handwerk.' Van de Sande pakt spontaan een hark om te helpen. Het zegt iets over de gedrevenheid van dit team, waarbij de liefde voor het vakmanschap en kennis van zaken volop aanwezig zijn.


Geschiedenis

Golfclub De Schoot is opgericht in 1973 op initiatief van Richard van de Bosch, een jaar nadat de kleine 9-holesbaan was aangelegd. Na een aantal verbeteringen werd de combinatie golfbaan/golfclub De Schoot in 1978 toegelaten tot de NGF (Nederlandse Golffederatie). De Schoot kreeg de volwaardige A-status en werd de 25e officiële golfbaan in Nederland. Sindsdien zijn de baan en de faciliteiten - nu Golf & Country Course Sint-Oedenrode - voortdurend verbeterd, tot de huidige, rustig gelegen 9-holesbaan, par 72, met een lengte van 5736 m (gele teebox).
Het doel van golfclub De Schoot is niet alleen het golfen, maar ook het bevorderen van alle sociale aspecten die daarbij horen. De club staat bekend om zijn gezellige en ongedwongen sfeer. Het maximale ledenaantal van de club is vastgesteld op 475 leden en ca. 50 jeugdleden.

De opslag van de machines

Machinelijst:

Roughmaaier: John Deere 1570
Greenmaaier: John Deere 2500 e (2x)
Tractor: John Deere 3720
Frontblazer: John Deere
Fairwaymaaier: Jacobsen 570
Tee-maaier: Jacobsen GP400
Procore: Toro 648
Progressive: Proflex 120
Doorzaai struisgras: Maredo
Bladblazer: Turfco
Bladblazer: KWH
Verticuteerunits: John Deere
Veegmachine: Schouten Phoenix
Slitter: Ryan
Handmaaier: Ego
Bosmaaier: Ego
Bosmaaier: Stihl
Buggie: E-Z-GO
Buggie: Clubcar
Veegmachine: Sweep 0805

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
John Janssen
Thursday 17 November 2022
Top team. Altijd in voor een praatje en altijd blij als je ze nieuwe mutsen en petjes geeft

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER