Hoe houd je je bedrijf gezond? Volgens Jelle Westra van Tuinkeur is een goede start cruciaal |
|
|
|
 |
| 151 sec |
'Een goede start garandeert resultaat'
De Groene Sector Vakbeurs ligt inmiddels al weer een tijdje achter ons. Drie dagen van slenteren langs de zeven hallen, alle nieuwe technologieën in je opnemen die bedrijven meenamen en drie dagen vol netwerken en nieuwe contacten op doen. Elke ochtend voorafgaand aan de beurs hield Jelle Westra van Tuinkeur samen met Ruud Snijders van Innogreen en Ad van Bruggen van Biocontrole een drietal lezingen over het belang van een goede start, zowel binnen een bedrijf als in de praktijk in het hoveniersleven.
 |
Een goede start garandeert resultaat; dat is de slogan die centraal stond tijdens de lezingen. Dit uitte zich in drie verschillende verhalen. Snijders van Innogreen trapte af met een verhandeling over hoe een goede bodem cruciaal is voor een mooie groene tuin. Zoals Snijders het stelt; als je een huis bouwt, begin je ook met een goed fundament. Er zijn vijf hoofdpunten om een goede bodem te kunnen realiseren waaronder bijvoorbeeld een stevige structuur en de juiste pH-waarde in de grond. Ook legt Snijders uit waarom de bodem zo belangrijk is om goed te onderhouden. Zonder een goede bodemstructuur kunnen er ook geen gezonde planten zijn. Dat zou funest zijn, want planten zijn cruciaal voor al het leven zoals we allemaal wel weten.
 | Ruud Snijders van Innogreen |
|
|
Het op tijd bestrijden van ongedierte
Na Snijders was van Bruggen van Biocontrole aan de beurt. Ook hij pleitte voor een goede start, ditmaal in de biologische bestrijding van ongedierte. Met ongedierte worden hier bijvoorbeeld engerlingen en emelten bedoeld. De schade die deze larven veroorzaken zorgen onder andere voor groeiachterstand van gewassen doordat ze zich voeden met wortels. De bestrijding van dit ongedierte gebeurt op een biologische manier met parasitaire nematoden ofwel aaltjes, de natuurlijke vijand van deze larven. Het tijdig herkennen en op het juiste moment beginnen met bestrijding is van groot belang voor een goed resultaat.
|
'Werken in je eigen bedrijf draait om uren schrijven, factureren'
| |
|
 | Ad van Bruggen van Biocontrole |
|
|
De onvermijdelijkheid van statistiek tegenwoordig
Na anderhalf uur luisteren was als laatste Westra van Tuinkeur aan de beurt met misschien wel het belangrijkste verhaal van allemaal. Hoe ga je om met de statistieken, ofwel de cijfers, binnen je bedrijf? Het is iets wat hoveniers vaak op het einde van de dag doen, of het liefst helemaal niet. Maar ondertussen is het goed bijhouden van de cijfers erg belangrijk geworden en kun je er, als je een gezond bedrijf wilt, niet meer omheen. ‘Werken in je eigen bedrijf draait eigenlijk om uren schrijven, factureren,’ aldus Westra. Wanneer hij vraagt wie van de hoveniers al zijn jaarcijfers binnen heeft en de envelop ook daadwerkelijk open heeft gemaakt, klinkt er wat schuchter gelach. ‘Kijk, de jaarcijfers worden vaak veel te laat ingezien. Die cijfers laten zien wat je goed doet, die moet je dus niet pas in mei een keer openmaken. Ook krijg je een paar verbeterpunten te zien.’
 | Jelle Westra van TuinKeur |
|
|
En als je dan eenmaal de jaarcijfers open hebt geslagen, is het volgens Westra handig om de cijfers te vergelijken met die van de voorgaande drie à vier jaren. 'De kunst is dan,' legt hij uit. 'Om niet te kijken naar de totaalcijfers, maar naar de percentages. Die verhoudingen blijven bijna altijd hetzelfde, omdat daar jouw manier van werken, een bepaalde methodiek inzit.' Hoe breng je dan verandering in die methodiek? Wil je financiële veranderingen merken, is Westra van mening dat je je stijl moet veranderen. Wil je een ander resultaat, dan moet je dus ook anders te werk gaan.
|
'Het ondernemersvak en dan vooral het verkopen van je werk wordt niet geleerd op de hoveniersopleiding'
| |
|
Een manier om een verbetering te merken is volgens Westra door aan de hand van een twintigtal offertes een gemiddelde per vierkante meter tuin uit te rekenen. Met dit gemiddelde als uitgangspunt en de vraag of je tevreden bent met wat je verdient heb je een uitgangspunt voor verbetering te pakken. Op die manier krijg je sneller waar voor je werk. Een andere tip die gegeven werd is dat je beter niet al het werk aan kunt nemen dat op je pad komt, maar alleen het werk waar je een gezonde winst uit kunt halen. Hierop klinkt er her en der wat verontwaardig gesnuif vanuit het publiek met de opmerking dat er dan helemaal geen geld meer binnen komt. Volgens Westra is dat geen probleem, maar is dat iets wat je moet leren. 'Het ondernemersvak en dan vooral het verkopen van je werk wordt niet geleerd op de hoveniersopleiding, dus hier kunnen veel hoveniers nog een goede slag maken.'
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|