Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Biodiversiteit staat hier al 12 jaar op het netvlies'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 21 mei 2020
111 sec


'De natuur is in principe dynamisch, we moeten af van onze conservatieve denkwijze en insteken op vernieuwing'! Vol enthousiasme vertelt Henk Nijenhuis, ecoloog bij de gemeente Haarlemmermeer, zijn visie op biodiversiteit in het openbaar groen. Ook Erik Pessel neemt deel aan het gesprek; vanuit zijn functie als toezichthouder recreatiegebieden en beheerder sportvelden is hij iedere dag bezig met de praktische invulling van het begrip biodiversiteit.


Ecologisch beheer

De gemeente Haarlemmermeer is vrij jong en dat betekent dat alles in het openbaar groen nog in ontwikkeling is. Twaalf jaar geleden begon Nijenhuis met het in kaart brengen van biotopen, gebaseerd op de verschillende grondsoorten in de gemeente. Het doel? Het terugbrengen van de natuurlijke dynamiek in het gebied door de juiste soorten erin te brengen en ze de optimale omstandigheden te bieden om te ontwikkelen. Wat dan de juiste soorten zijn? 'Het heeft geen zin om zaadmengsels te bestellen, waarvan je weet dat de soorten het hier niet gaan doen. Daarom kiezen we voor specifieke samenstellingen op maat. De waarnemingen in het veld zijn het belangrijkst om te zien wat bloemen en kruiden doen in de natuur'. Erik Pessel vult aan: 'we zien in de praktijk ook dat de omstandigheden op het moment van kieming heel belangrijk zijn voor het uiteindelijke resultaat, welke soorten er uiteindelijk opkomen'.


Groenbeleid en biodiversiteit

'De laatste tien jaar zijn we steeds meer richting het beheer gaan denken', zegt Pessel. 'Hoe we omgaan met de natuur wordt door de jaren heen steeds belangrijker, ook op bestuurlijk niveau en bij de mensen die zich bezighouden met aanplanten en onderhoud. In mijn optiek is dit een voortdurende beweging, waarin we mensen mee moeten nemen. Je ziet bijvoorbeeld dat het sinusmaaien, dat we toepassen om insecten meer overwinteringsmogelijkheden te geven, door het grote publiek nog niet altijd wordt begrepen'. Nijenhuis is als ecoloog heel stellig in zijn definitie van het begrip biodiversiteit: 'dat is het geheel aan soorten, die samen in leefgemeenschappen bij elkaar wonen en dat is altijd plaatsgebonden. Dit begrip is zo groot, een zo allesomvattend iets, dat het echt gebiedsafhankelijk is welke planten en soorten een kans van slagen hebben.'


Insecten krijgen meer overwinteringsmogelijkheden door andere beheermethodieken van het openbaar groen; kruiden- en bloemenmengsels met inheemse soorten bieden voedsel aan insecten.

Kleurrijke mengsels, kruiden of inheems?

'De groene ruimte is de meest gebruikte voorziening die de overheid de burgers aanbiedt. Je dient er zoveel doelen mee en we moeten dus ook in de breedte kijken naar de invulling van deze ruimte. Als we hierbij inzoomen op biodiversiteit en de rol van planten bij het in stand houden van de insectenpopulatie, zie je dat hoe meer soorten er groeien, hoe meer insectensoorten er kunnen leven. Bloemen en kruiden spelen hierin uiteraard ook een grote rol. In mijn optiek moet er toch een tussenvorm zijn tussen kleurrijke, éénjarige mengsels en volledig inheemse mengsels. Een mengsel waarmee we genoeg voedselaanbod creëren voor zowel rupsen als volwassen insecten. De gedachte hierachter is dat we door te kiezen voor bloemen en kruiden, die van oorsprong in Nederland voorkomen, zo effectief mogelijk zijn in ons aanbod aan insecten. Maar sommige plantensoorten die vanwege de klimaatverandering vanuit de zuidelijke omgeving hier naar toe komen heten we ook van harte welkom. Hierbij staat altijd de natuur centraal. Natuur kent geen landsgrenzen.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
H.J.Vlug
Monday 25 May 2020
Een mengsel waarmee we genoeg voedselaanbod creëren voor zowel rupsen als volwassen insecten. Deze zin is mij uit het hart gegrepen, maar dat moet dan ook kansen bieden. Een berm met overgangen van nat naar droog of van hoog naar laag of meerdere windrichtingen van hellingen zijn vooral van belang om een rijke flora en daarmee een rijke fauna te bewerkstelligen. Ook van voedselarm naar voedselrijk kan van veel belang zijn. Diversiteit is stabiliteit en dat geldt voor de basis en dan ook voor het gevolg.
Henk Vlug
insect Consultancy
www.insectconsultancy.nl

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte België
donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER