Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Langere wortels verlicht droogtestress

woensdag 11 juli 2018

Deense wetenschappers en veredelaars zijn hard aan het werk om nieuwe rassen te ontwikkelen die dieper wortelen, zodat planten in de toekomst minder te lijden hebben van droogte.

Droogte is hot topic
Diepgaand onderzoek naar droogtetolerantie is nu meer noodzakelijk dan ooit, omdat het aantal gevallen van droogte gestaag toeneemt. DLF en andere Deense veredelingsbedrijven zijn enkele jaren geleden begonnen met de voorbereiding op dit soort scenario's, toen zij het project RadiMax lanceerden. Onder leiding van DLF zijn vier veredelingsbedrijven en drie Deense universiteiten (Universiteit van Kopenhagen, Aarhus University en Aalborg University) met dit project van start gegaan. De hypothese is dat planten beter bestand zijn tegen de droogte wanneer ze dieper wortelen

Twintig cm langere wortels is haalbaar
Kristian Thorup-Kristensen, professor in gewaswetenschap aan de universiteit van Kopenhagen, heeft nooit getwijfeld aan de voordelen van diepe wortels: "Een verlenging van de wortels met slechts 20 cm zal gewassen groener doen blijven". Op basis van de waarnemingen die ze al hebben gedaan, is hij ervan overtuigd dat 20 cm extra wortellengte geen onrealistisch doel is.

Genetica & veredeling
Bij DLF worden de lengteontwikkeling van de wortels van elk ras aan hun genetisch profiel gehangen. Deze informatie wordt gebruikt in de veredeling. Dit stelt veredelaars in staat om op basis van het DNA-profiel de worteleigenschappen van een nieuw ras te voorspellen. Over de experimenten bij RadiMax zegt Christian Sig Jensen, hoofd van de DLF Biotech-activiteiten: "We zijn nu helemaal op de hoogte welke soorten en welk rassen diepe wortels en superieure droogtetolerantie hebben. De volgende stap zal zijn om grassoorten van de tweede generatie te creƫren met extra diepe beworteling".

Brak water
Ook heeft DLF haar grassen onderzocht op zouttolerantie. Deze grassen zijn uitermate geschikt voor onder andere het Westland, Noord Nederland en Zeeland, immers hier wordt vaak met brak water beregend. Daarnaast is door droogte het grondwaterpeil ook dalende in de rest van ons land en daardoor is er meer kans op zout water in de wortelzone. DLF heeft hiervoor het 4salt label ontwikkeld, een combinatie van grassoorten/-rassen die beter zijn opgewassen tegen de invloeden van zoutwater.


door Willemijn van Iersel


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES