Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Dronten biedt steun bij verduurzaming sportvelden

woensdag 10 januari 2018

Naar aanleiding van een motie heeft het college van B en W in Dronten onderzoek laten uitvoeren naar verduurzaming van sportverenigingen. Het gaat daarbij om onderzoek naar leningen om zonnepanelen, laadpalen en dergelijke mogelijk te maken.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Energie-adviesbureau Door, richt zich met name op energiebesparende middelen. Volgens Door zien verenigingen goede mogelijkheden voor verduurzaming, maar hebben ze nog even een zetje nodig. Dit heeft vooral te maken met voorlichting rond subsidiemogelijkheden.

Verlichting van velden
Het adviesbureau meent dat sportverenigingen zich bewust zijn van de noodzaak om energie te besparen en zich daarvoor in te spannen. Het meeste energieverbruik gaat bij sportverenigingen naar de verlichting van de sportvelden. De gemeenteraad in Dronten vroeg in juni vorig jaar aan het college om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van energiebesparing op de sportvelden.

Vervanging van armaturen
Het advies van Door houdt in om de armaturen langs de velden op natuurlijke momenten te vervangen. Hiervoor moet ruim een half miljoen euro worden uitgetrokken, dat in 22 jaar volledig is terugverdiend. Indien de investering voor 2020 plaatsvindt, is het bedrag aan besparing vijf jaar eerder terugverdiend. Er kan daarbij nog gebruik worden gemaakt van de zogenoemde EDS (Energiebesparing en duurzame energie bij Sportaccommodaties) subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze kan een bijdrage aan de investering leveren van 30 procent.

Good housekeeping
Wethouder Van Amerongen benadrukt dat het om meer gaat dan de investering en het terugverdienen van dit bedrag. Volgens hem gaat 'good housekeeping' om gedragsmaatregelen die leiden tot energiebesparing. Volgens hem is inzicht en goede voorlichting nodig om het juiste gedrag te stimuleren.

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES