Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Sporten op kunstgras gevaarlijk bij grote hitte’

donderdag 7 juni 2018

Sporten op kunstgras kan gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen. Kunstgras wordt bij warm weer erg heet, stelt Natalie Theeuwes, promovenda aan de universiteit Wageningen.

Theeuwes, ook werkzaam voor de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), deed onderzoek naar de effecten van hitte op sportvelden. Haar conclusie is dat kunstgrasvelden veel meer opwarmen dan natuurgrasvelden en die warmte weer naar boven uitstralen. Er werden deze week waarden gemeten van bijna 60 graden Celcius op een kunstgrasveld in Leeuwarden, waar op het ernaast gelegen natuurgras de temperatuur niet aan de 30 graden kwam.

Risico's hittestress
In een presentatie stelt Theeuwes dat er nog wordt nog te weinig wordt stilgestaan bij de risico's van hittestress onder spelers en toeschouwers. Volgens de onderzoekster wijzen metingen uit dat op kunstgras temperaturen van boven de 50 graden worden gemeten. Dat brengt voor sporters risico's met zich mee. 'De temperaturen boven kunstgras kunnen oplopen tot 75 graden, terwijl dat op gewoon gras maximaal 30 tot 40 graden is. Dat is redelijk schokkend,' aldus Theeuwes.

Bron: dvhn

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM