Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Hockeyclub De Kraaien verlaat nest voor nieuw onderkomen

woensdag 16 mei 2018

Voor Z.H.C. De Kraaien gaat binnenkort een lang gekoesterde wens in vervulling: een splinternieuw onderkomen met een grotere capaciteit. Het hockeycomplex komt op Sportpark Het Fortuin in Zaandijk en zal worden voorbereid door Adviesburo R.I.E.T. uit Bunnik. Het architectenbureau studioKramer bouwt het duurzame clubhuis. In Zaanse stijl, maar met moderne materialen.

De 95 jaar oude vereniging, nu nog gevestigd in Wijdewormer, wilde al heel lang verhuizen naar een centrale plaats in Zaanstad. Allereerst omdat het een Zaanse hockeyvereniging is (95 procent van de leden woont in Zaanstad), maar ook omdat ze wil groeien naar zo'n duizend leden. En dat was op de huidige locatie onmogelijk. In oktober 2015 begon het balletje voor een nieuw complex te rollen, toen de gemeenteraad Pim Wiersma, procesmanager Domein stedelijke ontwikkeling en programmamanager Sport, via verscheidene moties verzocht te onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor en de kosten ervan zouden zijn.

Bij een van de laatste moties werd door de raad een locatie aangewezen op een volgens Wiersma wel heel bijzondere manier. 'Normaal gesproken stelt het college van B en W een besluit op over een locatie en legt dat dan voor aan de raad. Maar in dit geval ging dat heel anders. Via een motie, waarin alleen de antwoorden op de vragen van de raad stonden, kwam dit naar voren. Vervolgens stelde de raad de locatie vast en gaf de raad het college van B en W opdracht om het besluit van de raad over te nemen. Het is dus geen collegebesluit, maar een raadsbesluit. Dat is uniek.'

De velden
Het nieuwe hockeycomplex van De Kraaien zal gebouwd worden op Sportpark Het Fortuin in Zaandijk en krijgt straks een clubgebouw van zo'n 750 m2, twee watervelden, een zandveld, een pannakooi en een skatebaan. De jeugdontmoetingsplek (JOP), een stalen huisje dat er al stond, verhuist naar een andere plaats op het terrein. Adviesburo R.I.E.T. gaat de hockeyvelden voorbereiden: twee watervelden en één zand-ingestrooid veld. Omdat het een zeer zettingsgevoelig gebied betreft met wisselend terrein en hier en daar een zachte bodem, zal het de komende maanden eerst worden voorbelast.

Uiteindelijk kan er dan volgens Ton de Kroon, projectleider sport en cultuurtechniek bij dit bureau, volgend jaar met de bouw worden begonnen. 'Sommige delen van het gebied zijn voorbelast en al stabiel, omdat er ooit een schoolgebouw stond. Maar er zijn ook delen die nog zo zacht zijn als boter en waar het water bijna op maaiveldniveau staat. We gaan de zaak gefaseerd voorbelasten, zodat er stabiliteit ontstaat en we daar ook zettingsvrij kunnen bouwen. We gaan deze delen voorbelasten met zand in verschillende lagen over verschillende periodes. Ook de oude sloten die door het terrein lopen, dienen extra te worden voorbelast. En er komt een tracé voor de nieuwe persrioleringsleiding die moet worden omgelegd. Het omleggen van de rioleringsleiding is de eerste stap. Wanneer die is omgelegd, kunnen we eigenlijk pas gaan bouwen en het resterende deel voorbelasten. Dat maakt het wel complex.'

Meer over dit project lees je in Fieldmanger 3, die over ongeveer 2 weken op de mat ligt.

door Sylvia de Witt / Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM