Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

SPAL met Nederlandse ledverlichting in Italiaanse Serie A

dinsdag 8 mei 2018

De Italiaanse voetbalclub SPAL speelt sinds dit seizoen voor het eerst in de Italiaanse Serie A en, getuige de plaats op de ranglijst, ziet het er naar uit dat dit ook volgend jaar zo zal zijn. De club, die in 4 jaar tijd 3 keer promoveerde, beschikte in 2014 over het eerste Italiaanse stadion met ledverlichting. Inmiddels is volgens producent van de ledverlichting, AAA-Lux, de verlichting door engineers van de Liga Serie A tot beste van de Italiaanse hoogste klasse betiteld.

Het is een bijzonder verhaal: met de club SPAL, die sinds jaar en dag in het Stadio Paolo Mazza in de Italiaanse stad Ferrara speelt, is het snel gegaan. De club promoveerde in 4 jaar tijd liefst 3 keer. In 2014 ging promoveerde SPAL naar de Lega Pro (Serie C) en stond de club voor een uitdaging. Het stadion in Ferrara moest aan bepaalde lichteisen voldoen om kwalitatieve tv-opnamen te maken. Het moest geschikt worden gemaakt voor eenvoudige tv-samenvattingen, waarvoor in Italië 500 lux stond voorgeschreven. De club koos voor ledverlichting van AAA-Lux. In 2016 werd SPAL kampioen en promoveerde de club naar de Serie B, waardoor het licht opnieuw moest worden geüpgraded naar 800 lux tv-verlichting, die vergelijkbaar is aan de stadionnorm van de KNVB.

Uefa Champions League
De inversteringen in de spelersselectie en het stadion betaalden zich uit: SPAL werd direct weer kampioen en keerde na 49 jaar afwezigheid terug in de Serie A. Dat betekende dat het kleine stadion, dat gedeeltelijk op de Italiaanse monumentenlijst staat, moest worden voorzien van 4 nieuwe masten en ledverlichting voor 2.000 lux horizontaal - en 1.650 lux verticaal richting de hoofdcamera. 'Vergelijkbaar met de verlichtingsnorm van de Uefa Champions League Level A Elite,' aldus AAA-Lux.

Betere waarden dan Juventus
Het bedrijf leverde daarvoor ruim 200 led stadionarmaturen: op de vier nieuwe masten van 45 meter hoog en een klein deel op de dakrand van de hoofdtribune. 'Volgens de engineers van de Serie A - die het nieuwe lichtplan van SPAL goedkeurden - haalt het Stadio Paolo Mazza daarmee betere waarden dan Juventus, waar ook ledverlichting is geïnstalleerd,' stelt AAA-Lux.

Meer uniform licht op het veld
Een woordvoerder van AAA-Lux stelt dat veel professionele sportclubs nog steeds conventioneel licht gebruiken in hun stadion. 'In een tijd dat ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, is het logisch dat de eisen voor optimale verlichting ook evolueren. In veel gevallen moet de verlichting in het stadion worden opgewaardeerd om de wedstrijden op HDTV uit te zenden. Daarom is er meer uniform licht op het veld nodig. Daar ligt voor veel clubs de uitdaging, zeker wanneer men gebruik maakt van hoekmasten, wat verlichting-technisch een grotere uitdaging is.'
door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM