Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Heksenkring in de grasmat, schadelijk of niet?

vrijdag 29 september 2017

Het is weer tijd voor de jaarlijkse terugkerende schimmels in grasmatten. Een daarvan, de heksenkring, duikt vooral op in de zomer en herfst, omdat het dan vaak warmer en vochtiger is.

Schimmels leven van nature in de bodem en breken daar organische stoffen zoals vilt af, waarbij ook voeding (stikstof) vrijkomt. Ze zijn in principe niet ziekteverwekkend voor de grasmat, maar bij sterke activiteit kan er wel schade ontstaan als gevolg van droogte en/of het vrijkomen van te veel stikstof op de plek waar de schimmel actief is. Dit is vaak aan de rand, waardoor kringen zichtbaar worden.

'De heksenkring is feitelijk niet meer dan overactieve schimmels in de bodem die behoren tot de groep van de Basidiomyceten', vertelt Maurice Evers van Lumbricus aan Fieldmanager. 'Agaricus campestris, Lycoperdon hiemale en Scleroderma verrucosum zijn drie van de meer dan veertig soorten uit deze groep die heksenkringen kunnen veroorzaken. Heksenkringen komen jaarrond voor. Men ziet dan meestal alleen donkergroene ringen in de grasmat door het vrijkomen van stikstof die de grasgroei stimuleert (heksenkring type II). Soms zijn er ook paddenstoelen of stuifzwammen te zien op de buitenste ring (heksenkring type III), die in grootte kan variëren.'

Het voorkomen van de schimmel Marasmius oreades kan de grasmat wél doden. Dit type heksenkring groeit in een cirkel, met aan de randen een donkergroene kleur en in de cirkel een minder intense groei van het gras.

Denk je last te hebben van dit laatste type? Houd het volgende nummer van Fieldmanager in de gaten. Daarin vertelt Evers over hoe je deze kunt behandelen.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM