Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Ook minimumloon bij aanneemovereenkomst

maandag 11 september 2017

Mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben maar werken op basis van een overeenkomst van opdracht (ovo), vallen vanaf 1 januari 2018 onder het wettelijk minimumloon (WML).

Naast werknemers en zelfstandig ondernemers is er een derde groep werkenden: mensen die werken als opdrachtnemer. Zij hebben geen arbeidsovereenkomst, maar willen of kunnen ook niet voldoen aan de voorwaarden van het zelfstandig ondernemerschap (zzp).

Er kan bijvoorbeeld gewerkt worden met een overeenkomst van opdracht wanneer een aannemer extra mankracht inhuurt om te helpen bij het werk dat hij moet verrichten.

De onderhandelingspositie van deze groep is vaak zwak. Om uitbuiting te voorkomen besloot het kabinet op voorstel van minister Asscher dat werk onder een overeenkomst van opdracht tenminste het wettelijk minimumloon moet opleveren. Dit besluit laat echter opnieuw ruimte voor discussie, omdat er naast de ovo ook andere overeenkomsten zijn, zoals een aanneem- of vervoersovereenkomst.

Het kabinet trekt deze nu allemaal gelijk. Hierdoor vallen er zo'n zestigduizend mensen extra onder het wettelijk minimumloon. In totaal werken jaarlijks 431.000 mensen als opdrachtnemer. Het WML geldt niet voor zelfstandige opdrachtnemers (zzp'ers). Zij hebben een andere positie op de arbeidsmarkt.

Bron: Rijksoverheid

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM