Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Gemeenten houden vast aan SBR

dinsdag 27 juni 2017

Het is inmiddels zo'n negen maanden geleden dat een Zembla-uitzending de kunstgraswereld op zijn kop zette. Nu de rust is wedergekeerd, blijkt dat veel gemeenten gewoon blijven kiezen voor SBR.

Zo hebben onder meer de gemeenten Haarlem, Leeuwarden en Oldenzaal al besloten dat zij in de toekomst op SBR zullen blijven spelen. De gemeente Haarlem maakte de beslissing samen met verschillende voetbalverenigingen. Gemeente Haarlem bekeek alternatieve instrooimaterialen, maar kwam daarbij tot de conclusie dat er onvoldoende aanleiding was om van SBR af te stappen.

Veilig
In Leeuwarden stelde de PVDA schriftelijke vragen aan het college van B&W. De partij wilde onder meer weten of kunstgrasvelden niet gesloten moesten worden. Het college gaf als antwoorden dat de resultaten van het onderzoek van het RIVM worden gevolgd: sporten op rubbergranulaat is veilig. Daarbij wordt benadrukt dat het RIVM een onderzoeksinstituut is met wereldfaam.

Uitgebreid onderzoek
Ook het college van B&W in Oldenzaal besloot de adviezen van het RIVM te volgen: 'De huidig toegepaste SBR-infill geeft de beste en duurzaamste sporttechnische eigenschappen aan de kunstgrasvelden. De alternatieven zijn nog nooit zo uitgebreid onderzocht op eventueel schadelijke stoffen voor de gezondheid als SBR-infill. De gemeente heeft dan ook het besluit genomen om SBR rubber infill bij de aanleg of renovatie van kunstgrasvoetbalvelden in Oldenzaal te blijven toepassen.'

Enorme klus
Het heeft er dus alle schijn van dat het aantal clubs dat voor alternatieve infill kiest beperkt is. Van de 1.800 kunstgrasvelden in Nederland is negentig procent ingestrooid met rubbergranulaat. Het zou een enorme klus zijn om al die infill om te wisselen naar een alternatief. Frank Hopstaken, Ecotest: 'Er is twee keer het oppervlak van de provincie Utrecht aan productieland nodig om het rubbergranulaat op 2.000 kunstgrasvelden te vervangen door kurk.' Vereniging Band en Milieu/Recybem maakte eerder al bekend dat er nieuwe normen ingevoerd worden voor rubbergranulaat op kunstgrasvelden.

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Marcel | 28 juni 2017 | 11:54
Jammer dat u alleen benadrukt welke gemeentes op SBR blijven voetballen. Er zijn legio gemeenten die besloten hebben om NIET meer op sbr te sporten en het te vervangen voor een gezonder alternatief.
Uw artikel vind ik redelijk suggestief, in tegenstelling tot eerdere artikelen in Fieldmanager waarin blijk gegeven wordt van journalistieke onafhankelijkheid.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM