Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Kunstgrasdiscussie laait op bij spelers en leiding betaald voetbal

woensdag 17 mei 2017

Spits Nicolai Jörgensen van Feyenoord heeft in de Telegraaf enkele stevige noten gekraakt ten aanzien van kunstgras, dat volgens hem niks met topvoetbal te maken heeft. De discussie duurt vandaag voort.

Jörgensen spuwde gisteren in het Telesport-katern zijn gal over 'dat verschrikkelijke kunstgras in de Eredivisie. Het is allemaal plastic shit.' Hij haalt de onlangs door Feyenoord verloren wedstrijd tegen Excelsior aan, waarbij het veld niet werd besproeid. 'Waar gaat dat over op het hoogste profniveau?'

Woede
In het interview vertelt de 26-jarige Deen na elke wedstrijd op kunstgras woede te hebben gevoeld. Hij besloot er toen niks over te zeggen, omdat hij een excuus na de 3-0 nederlaag ongepast vond. Hij stelt dat de slechte wedstrijden van Feyenoord op natuurgras heel anders zouden hebben uitgepakt.

Bezwaar
Pec-Zwolle trainer Ron Jans reageert vandaag in dezelfde krant. Hij verwijt de clubs dat ze nooit een reactie hebben gegeven toen Heracles Almelo als eerste startte met kunstgras als speelondergrond. Hij haalt het Engelse Queens Park Rangers aan, dat in de Premier League op kunstgras speelde, waarop andere clubs direct bezwaar maakten.

Nieuwe trainingscomplexen
Volgens Jans voetbalt inmiddels de helft van de clubs in het betaald voetbal op kunstgras; dat valt volgens hem niet zomaar terug te draaien. Pec-Zwolle gebruikt het veld in het stadion voor alle (jeugd)teams en heeft geen trainingscomplex meer, net als verschillende andere clubs. Jans meent dat al dit soort clubs in geval van afschaffing van kunstgras nieuwe trainingscomplexen moeten gaan bouwen. Daarmee is volgens hem enorm veel geld gemoeid, dat die clubs niet kunnen betalen.

Licentie-eis
Directeur spelersbeleid bij Ajax Marc Overmars is het niet met Jans eens en vindt dat natuurgras een licentie-eis moet worden. Hij haalt het Technisch Platform, het overleg met alle technisch directeuren aan. Sommige deelnemers aan dit platform stellen zich volgens hem op het standpunt dat hun hele club inmiddels op het kunstgras is ingericht, omdat de jeugd erop traint. Overmars stelt hen in dat geval de vraag hoe deze clubs de eerste honderd jaar van hun bestaan dan wel gefunctioneerd hebben.

Eerlijke competitie
Max Huiberts, directeur voetbalzaken van AZ, valt de Ajax-directeur bij. 'Als je naar een eerlijke competitie wilt, lijkt het ons dat iedere club op een zelfde ondergrond hoort te spelen. En uiteraard heeft natuurgras dan de voorkeur.' Volgens Huiberts zijn er zelfs buitenlandse talenten die de voorkeur geven aan een andere Europese competitie boven de Eredivisie, omdat er in Nederland veel op kunstgras wordt gespeeld.

Doodsteek voor het voetbal
Afgelopen vrijdag liet Steef Nieuwendaal van RKC weten te stoppen met profvoetbal vanwege het kunstgras. Hij stelde dat het hem niet in de koude kleren ging zitten om iedere dag 'op die rommel te lopen.' Hij noemde het kunstgras de doodsteek voor het voetbal en vindt dat het zo snel mogelijk moet worden afgeschaft.

Nobelprijs
Jans zegt dat de eerste die met een goed voorstel komt waardoor een oplossing de kunstgrasdiscussie in zicht komt, wat hem betreft de Nobelprijs verdient.

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM