Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Nieuw haagconcept van Boekelse kweker

donderdag 9 juli 2009

Ondernemer en boomkweker Peter Bongers brengt onder de naam Quickhedge sinds dit jaar volgroeide haagelementen op de markt. Met deze delen wordt in een handomdraai een volwassen haag geplant.

De Boekelse kweker bedacht een systeem waarmee haagelementen van beuk, haagbeuk en andere soorten gekweekt kunnen worden. Hiermee speelt hij in op de groeiende behoefte naar ‘direct-klaar producten’. "We planten jonge haagplanten op de kwekerij uit. Gedurende een aantal jaren zorgen we ervoor dat de planten dichtgroeien tot haag. We knippen ze veel, zodat ze mooi vol worden”, licht Bongers toe. Na een aantal jaar van groei rooit hij de hagen in elementen van één meter lengte.

Hi tech teeltsysteem
Voor de ontwikkeling van een goed wortelgestel ontwierp Bongers een hightech teeltsysteem. Jaarlijks snijdt hij met de trekker met een speciaal gemaakt mes onder de wortels door. "Hierdoor ontstaat een goed vertakte compacte kluit, waardoor de haag direct doorgroeit na aanplant”, legt de kweker uit.
Dat is een precies werkje. Eén verkeerde stuurbeweging en de haag is vernield. Om dat te voorkomen zet hij de precisietechniek van satellieten in. Op de trekker heeft hij een speciaal GPS systeem ontwikkeld en gebouwd. Hij gebruikt dit systeem zowel voor de wortelssnoei als voor het knippen van de hagen. De ondernemer heeft zelfs patent verkregen op zijn GPS-systeem.

Plantrek
Voor het opnieuw planten na het rooien heeft Bongers een speciaal plantrek gemaakt, waarmee het tillen en planten van de haag een fluitje van een cent wordt. Een hefinrichting van een trekker of kraantje zorgt voor het zware werk. "De hovenier hoeft op deze manier de zware elemeneten niet of nauwelijks te tillen”, zegt Bongers. Omdat hagen die in blad staan niet gerooid en verplant kunnen worden, heeft hij een speciaal veld aangelegd waar de haagelementen in bakken staan. Dat maakt het mogelijk om ze het hele jaar te planten.


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM