Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Fieldmanagement Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Veel interesse voor symposium over infill

vrijdag 10 februari 2017

Op 24 januari hielden CSC Sport en Greenfields op de KNVB-campus een symposium over de ontwikkelingen op het gebied van Infill. Alternatieve vormen van infill stonden daarbij centraal, maar ook de visie van de organisatoren op het gebruik van SBR. De redactie van Fieldmanager heeft onder andere naar aanleiding van de bijeenkomst een lijst van frequently asked questions over het onderwerp opgesteld.

Is er één norm voor kurk dat gebruikt wordt als infill in kunstgras? Zo niet, bestaat de kans dat die ontwikkeld wordt?
Er is geen norm voor kurk dat wordt gebruikt als infill en het is niet te verwachten dat die binnenkort ontwikkeld zal worden. Een specifieke norm voor kurk, maar eigenlijk ook voor alle andere infill-materialen, is zeer gewenst. Ook is er geen norm voor SBR. De bandenbranche hanteert alleen de term ‘Vaco-gecertificeerd’. Daarnaast kan materiaal beoordeeld worden op basis van het massagewicht, de bedrijfsnorm en de granulaire verdeling van het materiaal.
Het zou mooi zijn als er een norm komt voor uv-bestendigheid, veroudering en verbrijzeling en als er getest wordt op gezondheidsaspecten. De NEN-classificering is voor al deze materialen aanwezig. De opdrachtgever kan wel individueel om een certificaat vragen.

Is het mogelijk om SBR-infill te produceren dat voldoet aan de Reach-consumentennorm?
Daarover hebben de fabrikant van SBR-infill nog geen eensluidende uitspraken gedaan. Er zijn aanbieders van SB-infill die melden dat dit in theorie mogelijk zou moeten zijn, maar dat dit geen makkelijke exercitie zal worden. Nu de bandenindustrie gemeld heeft graag te willen meewerken aan een nieuwe norm speciaal voor SBR-infill, is dat wellicht ook niet meer nodig. In een periode van vijf jaar is wellicht wel de consumentennorm te bereiken.

Hoeveel duurder is kurk dan SBR (en hoeveel duurder dan EPDM en TPE)?
Dat is lastig aan te geven. Onder ‘normale’ omstandigheden was kurk tussen de twintig en veertig procent duurder dan SBR-infill, waarbij voor SB-infill een gemiddelde prijs geldt van € 185 per ton. Helaas gelden die ‘normale’ omstandigheden allang niet meer. Kurk dreigt daardoor steeds meer een schaarsteproduct te worden. De kostprijs bij volledige infill van kurk (3 cm) of bij een combinatie van kurk en een foam ligt voor een standaardveld ongeveer € 25.000 tot € 35.000 hoger dan voor een SBR-ingevuld veld. Voor EPDM en TPE geldt dat deze materialen in combinatie met een foamlaag minimaal € 75.000 per veld duurder zijn dan SBR.

Is het mogelijk om SBR in een bestaand veld te vervangen door een ander materiaal?
Ja en nee. Een veld volledig schoonmaken is onmogelijk, zeker als het om oudere velden gaat, waar de SBR-infill door de tijd en wellicht door onvoldoende onderhoud onder in de mat is samengeklonterd. In het algemeen geldt dat er nu voldoende aanbieders zijn die een mat tot twee centimeter diepte kunnen schoonmaken.

Wat zijn de ervaringen met het onderhoud van kurk-ingestrooide velden en hoeveel kurk moet je jaarlijks aanvullen?
Kurk heeft meer en ander onderhoud nodig dan SBR-rubber. Dat komt vooral doordat kurk meer dan SBR geneigd is om te compacteren en doordat de verbrijzeling van kurk groter is. Je moet dus meer bijvullen. De extra onderhoudskosten van kurkvelden bedragen tussen de € 4.000 en € 7.000 per jaar.

Naar verluidt bestaat bij kurk het risico van extra compacteren. Welke machine adviseren jullie om dat tegen te gaan?
Die machines zijn er nog niet. De verschillende aanbieders zijn op dit moment bezig om machines te ontwikkelen die kurk goed los kunnen houden. Eggen in plaats van vegen lijkt voorlopig effectief.

Hoe staat het momenteel met het gebruik van PE (bijvoorbeeld uit oude KG-velden) als infill?
Er zijn pilots gaande, maar dit is allemaal nog erg pril. Het materiaal is in ieder geval niet geschikt of gecertificeerd voor een officieel gecertificeerd veld. De verwachting is wel dat er deze zomer oplossingen op de markt komen.

Jullie meldden tijdens het symposium dat SBR sporttechnisch gezien nog steeds het ideale infill-materiaal is. Wat is jullie visie op het gebruik van dit materiaal?
Geredeneerd vanuit sportfunctionele eigenschappen is SBR-infill in onze visie het beste materiaal. Natuurlijk moet het materiaal wel veilig en schoon zijn ter bescherming van mens en milieu.

Bovenstaande vragen zijn beantwoord met hulp van CSC Sport (Theo Ceelen) en Greenfields (Bart Weijers).


door Hein van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM