Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Industox zet de aanval in op Zembla: Geen hoor en wederhoor toegepast!

zondag 9 oktober 2016

Bureau Industox uit Nijmegen beschuldigt het BNN/ Vara programma Zembla van onterechte verdachtmakingen. Verder zou geen hoor en wederhoor zijn toegepast. Dit zou gebeurd zijn in het Zembla programma over de mogelijke gezondheidsrisico's van SBR-rubber infill.

Industox is van mening dat Zembla de professionaliteit en integriteit van dit Nijmeegse onderzoeksbureau zou hebben beschadigd zonder bij het bureau geïnformeerd te hebben of dit te vragen voor een toelichting.
Het onderzoek van Industox was een aanvulling op bureaustudies van andere partijen waarin het gezondheidsrisico van PAK in rubberkorrels werd beoordeeld. Industox heeft veel ervaring met het vaststellen van blootstelling aan PAK door urineonderzoek. Daarom heeft Industox voorgesteld om aanvullend onderzoek te doen onder sporters op kunstgras dat met rubberkorrels ingestrooid is. Het ging om een eerste onderzoek dat qua omvang beperkt was door een gelimiteerd onderzoeksbudget. Alle urine van proefpersonen werd verzameld over drie dagen, waarbij op de tweede dag op het veld gesport werd. Een intensieve warming up met daarna een voetbalwedstrijd. Door de concentratie van PAK in urine van voor en na het sporten te vergelijken, is nagegaan of het sporten leidde tot een verhoogde concentratie. Als op deze wijze zeven proefpersonen worden gevolgd, kan betekenis worden toegekend aan het resultaat, ondanks het beperkte aantal proefpersonen. Zembla hamerde alleen op de beperkte omvang, maar negeerde het feit dat het ging om het eerste onderzoek van dit type.

Verder zou Zembla ten onrechte hebben gesuggereerd dat er gesjoemeld zou zijn met de urinemonsters. Industox erkent dat een aantal monsters niet zijn meegewogen, maar dit komt doordat de monsters dermate verdund of geconcenteerd waren dat deze niet meer bruikbaar waren. Dit zou allemaal zijn gebeurd zijn conform de geldende protocollen van het onderzoek.

Directeur Frans Jongeneelen van Industox in een afsluitende opmerking: 'Onderzoek van Industox voldeed en voldoet aan hoge professionele standaarden. Dat hoeft kennelijk niet voor uitzendingen van Zembla te gelden.'

In een reactie zegt Zembla zich vooral op de onderzoeker van toen gericht te hebben. "Het gaat ons niet om het bedrijf Industox, maar om dat onderzoek", licht programmamaker Roelof Bosma toe. "Voor ons is het belangrijk dat wij alles hebben voorgelegd aan degene die er destijds over ging en dat onderzoek heeft uitgevoerd."
Bosma kan zich voorstellen dat de uitzending vervelend is voor het bedrijf en voor directeur Jongeneelen, maar zegt dat dat niks afdoet aan de kritiek op het onderzoek zelf.REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM