Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Stilte voor de storm Silica Nova

maandag 18 januari 2016

Het is nog even stil voor de storm nu het nog vriest: Bastiaan Doornewaard van Silica Nova gaat het druk hebben zodra de dooi invalt. Daarnaast slaan zijn onderhoudspakketten met garantie aan.

Silica Nova moet bij TC De Kleimeppers in Ijzendoorn (Betuwe) en bij TC Terschelling Oost-West op totaal zeven banen een zandrenovatie uitvoeren, waarbij het bedrijf het zand uit de kunstgrasvelden, dat met alg, vezelresten en organisch afval is vervuild, verwijdert en er nieuw zand in aanbrengt. Dat gebeurt met de 'persluchtmethode': met perslucht wordt het zand uit de mat geblazen. Het vervuilde zand wordt afgevoerd en nieuw zand wordt op de mat aangebracht. Bij het waterprocedé poets je met name de toplaag schoon. Door het vuile zand er voor 80 procent uit te halen, haal je 99 procent van de totale vervuiling uit de mat. Het vervuilde zand wordt afgevoerd en nieuw zand wordt op de mat aangebracht.' Daarnaast worden noodzakelijke baanreparaties uitgevoerd. In Voorthuizen moeten French Courts-banen worden gerevitaliseerd. 'We brengen ook nieuwe belijning aan. Er lag plastic pvc-belijning, maar deze slijt niet mee met de mat, waardoor je drempelvorming krijgt. We gaan kunstgrasbelijning aanbrengen,' aldus Doornewaard.

Laatste strohalm
Doornewaard roept al jaren dat zijn zandrenovaties eigenlijk het laatste redmiddel zijn voor kunstgrasvelden. 'Als wij er niets meer aan kunnen doen, kan niemand er meer iets aan doen,' zegt hij. 'Maar als het bedrijf een totaal aangekoekt, haast betonnen veld aantreft, waar niet meer op gespeeld kan worden, heeft men in het onderhoud steken laten vallen. Vooral de semi-watervelden vormen al jaren een probleem.'Omdat Doornewaard beseft dat het eenmaal geen sinecure is voor leken bij een vereniging om de boel op scherp te houden, heeft hij twee jaar geleden onderhoudspakketten ontwikkeld die garantie geven op de schoonheid van een mat.

Garantieproducten
De onderhoudspakketten, van twee en acht jaar, slaan inmiddels goed aan. 'Nog steeds geeft geen enkel ander systeem garantie op schone velden,' vertelt Doornewaard. 'De haalbaarheid van garantie zit 'm in monitoring. Garantie is mogelijk in een pakket waarin ook onderhoud zit. Zodoende kan ikzelf sturen op de kwaliteit van een veld. Ik houd de velden dan zo lang mogelijk schoon tegen minimale kosten, dat is de uitdaging voor mij.'

Silica Nova waagt zich zelfs aan een totale ontzorging van acht jaar onderhoud van hockeyvelden. 'Het wekelijks onderhoud en bladruimen doet de club zelf, de rest doen wij. Het voordeel is financieel heel duidelijk: waar het onderhoud van een kunstgrasveld normaal gesproken 6;000 euro per veld per jaar kost, omdat per veld verschillende partijen worden betrokken zoals een leverancier van algenbestrijding, onderhoud van de sproei-installatie, de jaarlijkse grote beurt en het reguliere onderhoud. Omdat wij in het totaalpakket alles zelf doen aangaande het kunstgrasveld (de sproei-installatie wordt wel bij de vereniging gelegd), kost het onderhoud van een veld gemiddeld 4.000 euro per veld per jaar.'

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM