Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Succesvolle BVO-dag voor Barenbrug, Prograss, ICL en SGL

maandag 11 januari 2016

Op 6 januari hebben Barenbrug, Prograss, ICL en SGL een succesvolle zevende editie van de BVO-dag gehad. Dit keer was FC Utrecht de gastheer.

Alle BVO's die natuurgras hebben liggen, waren aanwezig. Ook de KNVB en VVCS waren aanwezig. In totaal waren er tussen de veertig en vijftig man, aangezien elk stadion meerdere afgevaardigden had gestuurd.
De discussies betroffen sparsessies. 'Er is nog niets concreets uit gekomen,' aldus Van der Boom.

STRI: dikkere veldlijnen
Andy Cole van STRI, die namens de FIFA de WK-velden en namens de Uefa de EK-velden prepareert, informeerde de zaal over de nieuwe lijndikte op de velden. Cole vertelt: 'Vroeger waren doelpalen 10 cm doorsnede en de lijnen ook automatisch 10 cm dik. Doelpalen zijn tegenwoordig echter 12 cm. Omdat men zich sinds de invoering van de doellijntechnologie afvraagt of een ingeschoten bal van de achter- of voorkant van de doellijn telt, is besloten om de lijnen nu ook 2 cm breder te maken.'
Ook gaf Cole een voorbeeld van het belang van een goede veldopbouw: de wedstrijd Oekraïne-Frankrijk op het EK 2012 werd uitgesteld, omdat er, net voor de wedstrijd, een hoeveelheid regen van een maand naar beneden kwam in een uur. Na 1,5 uur kon er echter weer gespeeld worden. 'Drainage is allereerst van belang, voorts de grondopbouw, de grassen en goed management,' aldus Cole.

KNVB en kunstgras
Er was volop discussie tussen de aanwezigen en de KNVB over veldkeuring. Het standpunt richting KNVB bestond eruit dat de KNVB te gevoelig is voor de kunstgraslobby. De zorg bestaat dat BVO-Nederland een lachertje wordt in de ogen van het buitenland. Jan van der Boom van Barenbrug herinnert zich: 'Bezoekers waren het met name niet eens met de norm 'veldverwarming' in de eredivisie. Promoverende clubs worden daarmee op kosten gejaagd, waardoor zij soms kiezen voor kunstgras. Kunstgras is echter geen oplossing, omdat dit ook kan bevriezen, zoals blijkt uit competities in Scandinavië.'

Technische component in VVCS-competitie?
De commissie gras van de branchevereniging vroeg zich hardop af of in de VVCS-competitie 'Beste veld van Nederland', waarbij een veld cijfers krijgt van de tegenstander, ook ruimte en interesse is voor een onafhankelijke technische beoordeling van het veld.


Andy Owen van ICL UK vertelde over de innovaties in hun meststoffen.

SGL-ontwikkelingen
Wubben van SGL lichtte een tip van de sluier over haar ontwikkelingen: het bedrijf is bezig met proeven met led-verlichting, proeven waarin tenten over de licht-units worden geplaatst, en met metingen van de activiteit in de plant. SGL zal de data proberen te vertalen naar oplossingen.

Green Deal
Tot slot vertelde de KNVB welke punten van de Green Deal mogelijk voordelen kan opleveren voor BVO's. De betaald voetbal clubs lieten tijdens de samenkomst echter blijken sceptisch tegenover de Green Deal te staan. Zij willen naar de medicijnkast kunnen blijven grijpen als er hoge nood is. FC Utrecht heeft een jaar zijn onderhoud zonder bestrijdingsmiddelen gedaan, maar dit lukte niet.
door Santi Raats


REACTIES
Jan Smeenge | 12 januari 2016 | 08:16
Interessante bijeenkomst, jammer dat SC Veendam niet meer bestaat.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM