Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Fieldmanagement Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Bernard van den Bosch: ‘Hybride velden zijn geweldig, maar vereisen wel ander beheer’

maandag 3 november 2014

Voormalig fieldmanager of the Year: Bernard van den Bosch
Hybride combineert the best of both worlds: het gevoel en de natuurlijke koeling van echt gras én de sterkte en bespelingsduur van kunstgras. Maar, zo waarschuwt Bernard van den Bosch, het vereist wel een ander beheer.

Voormalig Fieldmanager of the Year Bernard van den Bosch waarschuwt: als je een hybride veld gewoon meeneemt in het normale onderhoud, gaat het gegarandeerd mis. Van den Bosch is inmiddels gepensioneerd, maar dat wil niet zeggen dat hij stil zit. In Gorinchem adviseert hij namens voetbalclub GJS bij het onderhoud van een in 2012 aangelegd Xtragrass-veld, dat door de gemeente wordt onderhouden. Daarbij baseert Van den Bosch zich op de jarenlange ervaring die hij als cultuurtechnisch beheerder van de gemeente Rotterdam heeft opgedaan met de vele Grassmaster- en Xtragrass-velden die in Rotterdam te vinden zijn.

Kort geschoren
In dit interview geeft Van den Bosch een aantal tips over zaken waar men op moet letten. 'Het idee van een hybride veld is dat je beide onderdelen van de constructie optimaal inzet. Je wilt de look & feel van natuurgras combineren met kunstgras. Superbelangrijk is wel dat de kunstgrasvezel in het zicht blijft. Het lijkt aantrekkelijk om een volle dikke mat te kweken, maar dan heeft het kunstgras geen effect meer. Je moet zorgen voor een kort geschoren mat. Als fieldmanager wil je vaak wat hoger maaien, ergens tussen de 2,5 en 4 centimeter. Voetballers, zeker in de hogere competities, willen een kort geschoren mat van misschien wel 2 centimeter. Voor hybride is dat perfect. Dat is een van de redenen dat de hybride Grassmaster-velden van Desso in Engeland zo'n succes zijn in de premier league.
Een van de grootste fouten die je dus kunt maken, is de mat te lang door laten schieten. Maar ook te weinig verticuteren om vilt en ander dood materiaal uit de toplaag te halen is niet goed. Doe je dat niet, dat krijg je onherroepelijk een toplaag met geen of bijna geen bodemleven. Om diezelfde reden moet je ook vaker vertidrainen of op een andere manier beluchten dan normaal. Je moet zo veel mogelijk zuurstof in de grond brengen. Als je dat niet doet bij een toplaag die door de kunstgrasvezel gevoeliger is voor verdichting, dan hou je geen bodemleven over. Alleen wat bodemleven direct onder het maaiveld. Daarmee promoot je ongewenste grassen als bijvoorbeeld straatgras.'
Overigens erkent Van den Bosch dat dit lastig kan zijn. Een maaier is gewend om alle velden in dezelfde maaihoogte af te werken. Het is lastig om voor een of twee velden de kooien of cirkeldeks naar beneden bij te stellen.


Hybride natuurgras systeem voor vv Diosa in Balgoij
Organisch
Ook bemesting moet in de visie van Van den Bosch aangepast worden. Hij zou altijd een organische meststof adviseren. Bodemleven is een kritisch punt bij hybride velden en het is - aldus Van den Bosch - bekend dat deze meststoffen net iets meer bodemleven in stand houden.
Van den Bosch wil geen namen of merken noemen, hoogstens de naam van een bemestingsadviseur: Vos Capelle. De adviseurs van Vos Capelle hebben redelijk wat ervaring en hebben een duidelijke visie op deze velden, zo heeft hij ervaren.
Van den Bosch: 'Ik heb voor de velden in Gorinchem een bemestingsadvies opgevraagd bij de gemeente. Als dan blijkt dat dit hetzelfde is, weet je eigenlijk al bijna dat het fout zit. Een hybride veld moet anders en schraler bemest worden dan een gewoon veld, waarbij ook weer het bodemleven centraal staat.'

800 uur
Van den Bosch verontschuldigt zich een beetje voor zijn kritische toon als hij vervolgt: 'Xtragrass- en Grassmaster-velden zijn verkocht met het verhaal dat het onderhoud zo'n beetje hetzelfde is als bij gewone velden. Dat is niet zo. Als je ze zo onderhoudt, zul je snel zien dat de kunstgrasvezel begraven raakt en geen functie meer heeft. Daarbij zal de die toplaag van een of twee centimeter bij een sliding loslaten en ontstaan er putten in het veld, terwijl een goed onderhouden hybride veld perfect vlak is.'

Kritisch
Van den Bosch wil niet graag een verwijt maken in de richting van Greenfields en Desso, maar doet dat voorzichtig toch wel. Als leverancier zul je de gebruiker goed moeten begeleiden om het beheer te optimaliseren. Leveranciers doen dat op dit moment niet of onvoldoende. Doe je dat niet, dan krijgt hybride daardoor een slechte naam. En vooral dat laatste stoort Van den Bosch: 'Hybride is een geweldig systeem, dat iets meer onderhoud nodig heeft dan een gewoon veld. Maar daarvoor krijg je ook iets: een veld dat makkelijk 800 uur bespeling kan verdragen, en dan staat er nog steeds gras op het veld.'
Van den Bosch is overigens niet alleen kritisch tegenover Desso en Greenfields; ook de relatieve nieuwkomer Power grass van Topgrass krijgt ervan langs. Van deze nieuwkomer zijn er bij Alexandria '66 en Xerxes DZB in Rotterdam twee velden gerealiseerd van een kwaliteit waar Van den Bosch niet van onder de indruk was. Het product lijkt het meest op Xtragrass, behalve dat de verschillende banen niet aan elkaar genaaid zijn, met als gevaar de matten naar boven komen en door voetballers losgetrapt worden. Volgens Van den Bosch is dat niet zoals het hoort.REACTIES
Bernard | 21 november 2014 | 12:39
Helemaal geijk Cees.
Mijn verhaaltje betreft alleen het onderhoud,het is van zelfsprekend dat er natuurlijk eerst naar de samenstelling van de grond e.d. Gekeken moet worden voor men gaat aanleggen.
Voor wat betreft de bemesting ga ik voor langwerkende meststof,want de wortelgroei is ook een van de belangrijkste aandachtspunten voor een hybriden veld.
cees | 4 november 2014 | 13:20
Dat hybride velden wellicht in de toekomst het kunnen gaan winnen van 100% kunstgras,maar het is niet zo makklijk en simpel zoals Bernard het schrijft. Er komt veel meer bij kijken, denk aan het type grond en wat is de samenstelling zoals verdeling korrelgroote . Is het een verdichtende grond of niet, niet elk bestaand veld is geschikt om om te bouwen. Organischstof bepaald uitendelijk de groei van het grasplantje je heb nu eenmaal een buffer nodig ,4 a 5 % .
Een goede verhouding lucht,bemesting,water en type gras bepaald de levensduur van het grasplantje.Wat organische mest betreft zou ik toch eerder kiezen voor traditionele mestoffen. Veelal is bij organische mest de percentage N laag dus je moet veel meer kg strooien om het N de zelfde waarde te laten halen.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES