Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Blog, Hein van Iersel: Lekker matten

woensdag 9 maart 2016

Vanmorgen een artikel gelezen in Cobouw over innovatief aanbesteden in de bouw door Rijkswaterstaat. De bouwsector wordt volgens dit artikel geteisterd door dezelfde ziekteverschijnselen waar ook de sportsector patent op lijkt te hebben: vechtcontracten, strategisch inschrijven en georganiseerd wantrouwen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Een bouwteam bij Rijkswaterstaat besloot daar iets aan te doen: voor de renovatie van een brug werd een aanbesteding opgezet zonder, of eigenlijk bijna zonder regels vooraf. De aanbesteding werd op Tendernet geplaatst met een minimum aan eisen vooraf en pas in de laatste etappe van de gunning werd over de prijs gesproken.

Ik las dat verhaal en vergeleek dat onbewust met onze sportsector. In hoeverre is de sportsector gevrijwaard van de vechtcultuur van de bouw? Niet, natuurlijk. Ook in de sportsector geldt dat de opdrachtgever of opdrachtnemer die zijn messen beter geslepen heeft dan de tegenpartij als winnaar van de wedstrijd naar voren komt.

Raar, natuurlijk. Het bouwen van een sportveld zou geen wedstrijd moeten zijn, maar een team effort; de wedstrijden worden later pas gespeeld. Het woord 'matten' krijgt op zo'n manier helaas ook een heel andere betekenis.
Om even bij de vergelijking met een wedstrijd te blijven: waar hard gespeeld word, vallen slachtoffers. Nou, die slachtoffers zijn er in de sport ook genoeg. Ik kom iedere dag op weg naar mijn werk langs een Nijmeegs sportveld. Ogenschijnlijk een mooi veld, waar wel al na drie jaar de doelgebieden moeten worden vervangen. Wat er precies is gebeurd, weet ik niet, maar je kunt dit moeilijk omschrijven als het gewenste resultaat van de harmonieuze samenwerking tussen opdrachtgever en aannemer.

Ook op grotere schaal gebeurt dit massaal. U heeft ongetwijfeld in de wandelgangen gehoord van het rapport van de brancheorganisatie over de kwaliteit van onze kunstgrasvelden. Op de keper beschouwd is dit rapport heel succesvol in de doofpot beland. Als u het toch heeft mogen doorlezen, weet u dat veel velden die de laatste jaren gebouwd zijn, eigenlijk helemaal niet zo goed zijn als wel wordt gedacht. Al na vijf jaar voldoet het gros van de velden niet meer aan de gestelde normen. Dat is overigens niet alleen op het conto van de opdrachtnemer te schrijven. Ook de opdrachtgevers laten herhaaldelijk steken vallen, als je het rapport mag geloven. Slecht onderhouden doelgebieden, onkruidgroei en verzakte penaltystippen zijn zomaar een paar kreten die je herhaaldelijk tegenkomt als je het rapport doorleest.

Ook in de sportsector zijn er af en toe wat zwaluwen die zomer proberen te maken. Maar zou de sportsector geen voorbeeld kunnen nemen aan de bouw, door een aantal voorbeeldprojecten te starten die niet gaan over lekker matten, maar over lekkere matten?door Hein van Iersel


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES