Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Column Ducamp: Zo snel mogelijk naar de bodem

zondag 19 juli 2015

Beste Flip: Wonderen zijn dingen die gebeuren waar wij als weldenkende mensen geen verklaring voor hebben. Ook ik loop enkele jaren rond in de kunstgraswereld (zo'n 30 jaar). Ik kan je vertellen: er gebeuren veel wonderen, de laatste jaren.

Dertig jaar geleden zei mijn vader minimaal één keer in de week dat vroeger alles beter was. De mensen waren aardiger, het eten was gezonder en de producten waren beter. Mijn moeder zei, omdat ik vaak ging vissen, dat ik nog eens in een vis zou veranderen. Nou, vader en moeder, terugkijkend na 30 jaar kan ik zeggen dat jullie gelijk hadden.

Vroeger werd je uitgenodigd door een hockey- of tennisclub omdat ze een kunstgrasveld wilden. Dat gebeurde vaak 's avonds, want dan had het bestuur tijd. De club vertelde wat men wilde en wij zorgden daarvoor. Op weg naar buiten zag je je collega-concurrent zitten, wachtend tot het zijn beurt was. Je zei hem gedag, vroeg hoe het thuis was en wenste hem succes. Als de club of gemeente voor jou had gekozen, ging je aan de gang. Tijdens de bouw had je nog enkele bouwvergaderingen met de opdrachtgever. Hier werden problemen besproken en opgelost, maar meestal was het een gezellige bijeenkomst tijdens waarbij wij wel een paar keer moesten zeggen dat onze mensen echt maar twee keer per dag koffie dronken. En dat alle broodjes frikadel en tosti's die ze iedere dag kregen, toch echt ongezond waren. En ja, de vergeten oefencirkels zette je er gratis in. Je was toch een huwelijk van tien jaar aangegaan en zag elkaar regelmatig bij het onderhoud.

Nu het woord onderhoud valt, even snel het wonder van deze week. Gisteren werd ik gebeld door een gemeente, die twee jaar geleden een goed bestek had geschreven voor het onderhoud van een aantal van hun velden. Helaas werd dat werk ons toen niet gegund, want een van mijn concurrenten was 40% goedkoper. Nu vragen ze hoeveel het kost om de velden, die vol zitten met plooien, kromme belijning en veel losse stukken, weer in orde te maken. Kijk, dat noem ik nou een wonder, Flip.

Terug naar vandaag de dag. Clubs zie je niet meer, wanneer ze een nieuw veld willen. Ze moeten rustig wachten tot bekend is wie de goedkoopste is en het meeste risico durft te nemen. En dan krijgen ze te horen waarop ze de komende tien jaar moeten spelen. Soms komt er nog weleens iemand van de club tijdens de bouw. Ze zijn dan vaak niet meer zo aardig als vroeger. En wij hebben al helemaal geen tijd meer. Vroeger waren we blij als het december was, want dan had je twee tot drie maanden vrij totdat het tennisseizoen begon. Nu moet alles in vier maanden tijd gebouwd worden. Weet jij geen leuk werk voor de overige acht maanden, Flip? Liefst niet iets met kunstgras. Zeker volgend jaar hebben we tijd genoeg, want er komt weer iets nieuws: het inkopen van veel velden tegelijk en dan het uitvoeren ook allemaal tegelijk. Leuk voor de clubs; het lijkt wel pakjesavond.

Nou Flip, ik ga nu stoppen, want de oorlog is in volle gang. Even snel in vier maanden tijd alle velden erin stampen. Oh ja, nog even dit: als een vis aan de haak zit, doet hij maar één ding: zo snel mogelijk naar de bodem zwemmen. Dat is nu precies wat wij de laatste jaren met zijn allen doen. Nu alleen nog even afwachten tot de visser er een einde aan maakt. Niet te geloven dat mijn moeder dit wonder 30 jaar geleden al voorspelde. Ik ga de komende maanden weer veel wonderen beleven. Ik deel ze nog wel met je.

Ducamp

P.S.: Mijn dochter gaat naar een vriendje, die een zware blessure heeft opgelopen met voetballen op een kunstgrasveld hier in de buurt. Ik ken dat veld. Had ik hem moeten waarschuwen om niet te voetballen op dat veld, vind je?


Ducamp is natuurlijk een pseudoniem, maar de echte naam van deze columnist is bekend bij de redactie van dit blad.


door Ducamp


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES