Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Fieldmanagement Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

VV Nijnsel ziet af van een stichting bij bouw kunstgrasveld

donderdag 19 maart 2015

Het is bijna standaard dat een sportvereniging bij grote investeringen zoals de bouw van en kunstgrasveld een stichting opricht om de btw terug te kunnen vorderen.

Het voordeel dat hiermee kan worden opgehaald is fors. Wanneer sprake is van één kunstgrasveld gaat het al gauw over bedragen in de richting van de 60.000 euro. Serieus geld dat geïnvesteerd kan worden in andere voorzieningen voor de club.
Het oprichten van zon stichting is echter geen sinecure en kost veel tijd (en grijze haren) van de betrokken bestuursleden en is daarnaast ook niet zonder risico. Als je als bestuur steken laat vallen kan de fiscus de terugvordering ongeldig verklaren en moet het btw bedrag gewoon worden betaald. Zo mag er bijvoorbeeld geen enkele formele relatie bestaan tussen het bestuur van de vereniging en bestuur van de stichting.
Dit risico, maar ook de enorme papierwinkel die hiermee gepaard gaat was voor Arent van Dijk van V.V. Nijnsel reden om af te zien van een dergelijke stichting.
Van Dijk: ‘Realiseer je ook dat je een adviseur nodig heb om alles goed in te richten. Alleen dat al kost ergens tussen de 10 en 15.000 Euro. Daar komt nog eens bij dat je daar als bestuurder maandenlang bijna fulltime mee bezig bent. Wij hebben ons zeer uitgebreid laten voorlichten door het bestuur van een naburige vereniging, die exact heeft uitgelegd wat we allemaal moest doen. Toen ik hem echter vroeg of hij weer opnieuw een stichting op zou richten was zijn antwoord: “Nee nooit meer.”
Binnen de Belastingdienst wordt op dit moment zeer kritisch gekeken naar dergelijke constructies. Wettelijk gezien zijn deze toegestaan, maar volgens verschillende insiders studeert de belastingdienst op manieren om dit soort constructies op termijn onmogelijk maken.


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES