Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2013 - 4
Naar de enquête

Van kunststof veld naar tribunestoeltjes


Kunstgrasrecycling in beeld van stap tot stap .

Auteur: Santi Raats

Standaard voor shockpads op de lange baan


Door privatiseringen, bezuinigingen en een nieuwe visie op sport en realisatie van sportaccommodaties is de sportmarkt in korte tijd ingrijpend aan het veranderen. De algemene teneur is dat het zwaartepunt meer bij de verenigingen komt te liggen. Vakblad Fieldmanager hield de afgelopen maanden een onderzoek wat de twee belangrijkste stakeholders verwachten van de toekomst en van elkaar en de markt vinden.

Auteur: Hein van Iersel

Verenigingen tegen gemeenten: wordt het gelijkspel of spelen we voor winst?


Door privatiseringen, bezuinigingen en een nieuwe visie op sport en realisatie van sportaccommodaties is de sportmarkt in korte tijd ingrijpend aan het veranderen. De algemene teneur is dat het zwaartepunt meer bij de verenigingen komt te liggen. Vakblad Fieldmanager hield de afgelopen maanden een onderzoek wat de twee belangrijkste stakeholders verwachten van de toekomst en van elkaar en de markt vinden.

Auteur: Hein van Iersel

Voetbalhuis van Nederland geopend


Eredivisionist Vitesse heeft bezit genomen van zijn nieuwe trainingscomplex. De ambitieuze club uit Arnhem claimt dat het nu beschikt over een van ‘s werelds modernste trainingscomplexen. Maar wat heb je dan zoal?

Auteur: Guy Oldenkotte

Er gaat niets boven Haren


Het is bijna ouderwets: alle sportveldonderhoud van een gemeente in handen van één man. En toch is dat precies wat Egbert Harms van de gemeente Haren doet: door hard en vooral slim werken onderhoudt hij in zijn eentje alle kunst- en natuurgrasvelden van de gemeente Haren en de bijbehorende (kerk)dorpen Glimmen, Onnen en Noordlaren.

Auteur: Hein van Iersel

Geen straatgras, maar ook nog geen gras


De 'Dutch Method', die afgelopen demodag op sportpark Middenmeer-Voorland werd gedemonstreerd door gespecialiseerde aannemers op één van de velden, was een hele bezienswaardigheid. Hoe staat het nu met het veld? Een fotoverslag. .

Auteur: Santi Raats

Clubbesturen, tijd om over de schutting heen te kijken!


De deels geprivatiseerde voetbalvereniging DZC’68 pakt haar reilen en zeilen professioneel aan: zij heeft drie betaalde managers in dienst. Jeroen Sanders is manager Breedtesport en legt uit wat ‘professionalisering van de sportvereniging’ inhoudt.

Auteur: Santi Raats

Kunstgras bij BVO's: kunstgreep of economische noodzaak?


Begin juni maakte de Coöperatie Eerste Divisie bekend dat het een kunstgrastender uitzet namens vijf eerste divisievoetbalclubs en één eredivisionist. Een paar BVO’s hebben zelf hun kunstgrasmat gekozen anderen denken er hard over na om hun natuurgras vaarwel te zeggen. Het gaat nu wel heel hard met kunstgras. Of niet? In stadion De Kuip bij gastheer en stadionmanager Rico Salomons gaan partijen uit deze roerige markt daarover met elkaar in gesprek.

Auteur: Guy Oldenkotte

Tuin- & parksector heeft een nieuwe motor


Vorig jaar beleefden de Demo-Dagen op NSC Papendal hun 46e editie. Vanaf 2013 kunnen professionals werkzaam in de openbare groene ruimte terecht op een nieuwe vakbeurs waar de nieuwste technieken te zien zijn: de GroenTechniek Holland (GTH). Dit driedaagse evenement vindt plaats op 10, 11 en 12 september op het evenemententerrein van Walibi Holland in Flevoland. Wanneer de voortekenen niet bedriegen, pakt de sector met tuin- en parktechniek en groen en milieu stevig uit. . .

Auteur: Broer de Boer

Het moet gebeuren, anders breken spelers en kinderen hun enkels


Rudolf Schreuder (64) uit Woubrugge is een mollenvanger die niet alleen de afdeling Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam al jarenlang uit de brand helpt, maar wijd en zijd bekendstaat als de specialist in mollen vangen. Hij doet dit werk vreemd genoeg omdat hij houdt van dieren. ‘Ik houd niet van gif. Met goede klemmen zijn ze in één keer dood.’

Auteur: Santi Raats

Diep verticuteren, kort maaien en doorzaaien


De ene gemeente moet er wat dieper voor in de buidel tasten dan de andere, maar wie aan chemievrij sportveldbeheer begint, zet door, zo lijkt het. Fieldmanager sprak met ervaringsdeskundigen in Brabant en Utrecht. Niemand wil terug naar het 'giftijdperk'. .

Auteur: Paul van der Sneppen

Nieuwe machine vergroot mogelijkheden en effect toepassing nematoden


Wanneer bodeminsecten met nematoden worden bestreden, brengt men deze aaltjes aan door ze op het veld te spuiten. De aaltjes moeten hun weg vinden de bodem in. Specialist in biologische bestrijding Guus Hellingman heeft een methode bedacht waarbij met behulp van de ombouw van een cultuurtechnische machine de nematoden meteen diep in de bodem aangebracht kunnen worden én er tegelijkertijd kan worden ingezaaid.

Auteur: Wilma Windhorst

Ogen en Oren tekort op de Demodag Sportvelden


De Demodag Sportvelden trok honderden bezoekers naar sportpark Middenmeer-Voorland in Amsterdam. Er was veel te beleven dit jaar. De Wereldrecordpoging toplaag renoveren trok alle aandacht en er stond een hele keur aan machines op de velden. Bezoekers konden daar hun kennis bijspijkeren op alle vlakken van veldonderhoud. Ook was er weer een NK Belijnen.

Auteur: Santi Raats

Hugo de Vries, Greenfields: Water wordt de nieuwe systeemeis


Ongeveer twee keer per jaar wordt de redactie van Fieldmanager opgeschrikt door iemand die de nieuwe generatie kunstgras komt voorstellen. De vraag is dan altijd of dit marketing of werkelijk kunstgras 5.0 is. En meestal is het dat eerste. Hugo de Vries, directeur en kunstgrasgoeroe bij Greenfields, heeft een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren voor een succesvolle, volgende generatie kunstgras: ‘De Fifa moet toestaan dat water wordt toegelaten als systeemeis.’

Auteur: Hein van Iersel

Het beste veld, maar toch aan de tweede mem


Alle aandacht ging de laatste maanden uit naar de belangrijkste aanbesteding op kunstgrasgebied van dit jaar en misschien wel dit decennium. Ondanks een rommelige start lijkt deze tender toch een succes geworden te zijn. Dat houdt natuurlijk niet in dat alle partijen tevreden zijn. Bij de combinatie Domo/Krinkels/Schot, die tweede geworden is, overheerst naast teleurstelling vooral trots: zij zijn tweede, maar wel met het beste veld.

Auteur: Hein van Iersel

Isa Sport ontwikkelt overkoepelende database sportvelden


Eind dit jaar,begin 2014 komt Kiwa Isa Sport met een overkoepelende database voor sportvelden. Er bestonden al databases voor kunstgrasvelden, maar de nieuwe database is ook voor natuurgrasvelden. Deze gegevensverzamelaar moet gedetailleerd inzicht geven in kwaliteitstrends door de tijd heen, zodat zich bij keuringen geen verrassingen kunnen voordoen.

Auteur: Santi Raats

Visionairs


Ik bladerde, voordat deze uitgave van Fieldmanager naar de drukker ging, nog eens even door de proefdruk. Mooie uitgave, heel divers, maar wel met het trieste aantal van twee In Memoriams. Het afscheid van twee visionairs op gebied van gras en kunstgras.

Auteur: Hein van Iersel