Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 1
Lees online
Naar de enquête

Een nieuw concept voor betaalbare natuurgrasvelden


Een sliding maken: op een mooie zode kan dat. Alle sporttechnische eigenschappen van een voetbalveld zijn afgeleid van een mooie vlakke en groene grasmat. Niet voor niets kiezen veel voetballers nog steeds voor echt gras. Barenbrug en ingenieursbureau Grontmij hebben de kennis over gras en bodem bij elkaar gebracht en samen een betaalbaar natuurgrasveld voor wedstrijdgebruik ontwikkeld. Bargrow zorgt ervoor dat onder vrijwel alle omstandigheden wedstrijden kunnen worden gespeeld.

Auteur: Santi Raats

Mansveld: Round-Up blijft passé


In september 2013 kondigde staatssecretaris Wilma Mansveld in een brief aan dat zij de toepassing van gewasbescherming buiten de agrarische sector in belangrijke mate wilde beperken.

Auteur: Santi Raats

In een klap alle clubs van de hand


Gemeente Bronckhorst heeft in januari 2013 een rigoureus besluit genomen: het heeft per 1 januari dit jaar in een klap elf voetbalverenigingen en een korfbalvereniging volledig laten privatiseren. Dat ging zonder slag of stoot, wat op z’n minst opmerkelijk is. Beleidsmedewerker Groen en afval en projectleider buitensport Marnix Schoppers vertelt over de sleutel tot het succes: vier jaar vooroverleg, harde cijfers over behoefte- en levensvatbaarheid, heel veel overleg en stevige begeleiding.

Auteur: Santi Raats

De derde keer: Kunstgrasveld in één dag


Op 1 december 2009 legde J&E Sports als allereerste partij ter wereld in één dag een kunstgras voetbalveld aan bij V.V. Haren in Groningen. Toen nog ongekend. Inmiddels heeft J&E het kunstje alweer tweemaal herhaald: afgelopen 15 november een kunstgras hockeyveld bij Leonidas in Rotterdam en in de daaropvolgende decembermaand een rugbyveld op het Amsterdamse sportpark De Eendracht.

Auteur: Santi Raats

Green deal, en nou weer lekker doorspuiten?


De afgelopen maanden is er druk gelobbyd om de angel uit het voorstel van staatssecretaris Mansveld te halen, dat uitging van een compleet verbod op gewasbescherming op sportterreinen. Kunnen we de komende jaren de veldspuit blijven gebruiken en blijft het business as usual? Volgens Pleun Lok, die als voorzitter van de BSNC in de Taskforce gewasbescherming druk heeft mee gelobbyd, is dat een foute gedachte.

Auteur: Hein van Iersel

Is de Fifa norm de juiste norm?


De beslissing van de KNVB in 2010 om voortaan de FIFA One- en FIFA Two Star kwaliteitsnormen te hanteren bij het beoordelen van kunstgras voetbalvelden had de opmaat moeten worden naar internationale acceptatie van de FIFA standaarden. Tot op heden is daar echter weinig van terecht gekomen. Velen vragen zich daarom af of de FIFA normen niet moeten worden losgelaten en de oude KNVB norm in ere moet worden hersteld.

Auteur: Guy Oldenkotte

Rassenkeuze belangrijker dan hoeveelheid zaaizaad


In een aantal proeven is de invloed van verschillende hoeveelheden zaaizaad op de bespeelbaarheid van sportvelden getoetst. Het gebruik van meer zaaizaad gaf een eerder bespeelbaar veld met een dichtere zode.

Auteur: Jan Rinze van der Schoot

Pennetje vasthouden


Dan schieten veel ambtenaren toch in de stress en gaan er vanuit dat ze het vooral zelf beter weten

Auteur: Hein van Iersel

Eric Sarelse: 'Met dit product kunnen wij de kunstgrasmarkt veroveren'


Wie slimmer en goedkoper kunstgrasvelden wil bouwen zal bouwen zal met name gaan kijken naar de bouwhoogte van een veld. Nootenboom is al enkele jaren bezig met NS Coral. Een systeem op basis van schuimbeton, waarmee je de bouwhoogte én de kosten kunt verlagen. Bedrijfsleider Eric Sarelse die het product gekscherend Notenboom Sarelse Coral noemt heeft hier grote verwachtingen van. 'Hiermee kunnen wij 50 procent van de voetbal kunstgrasmarkt veroveren.'

Auteur: Hein van Iersel

Bij tegenwind moet je gas geven


Sinds een half jaar heeft het bedrijf AH Vrij een compleet nieuwe locatie betrokken aan de Stoelmatter in Wateringen. Op 11 en 12 april 2014 aanstaande houdt het bedrijf op deze locatie een open dag. Hoe komt directeur Jan Vrij tot de keus om grootschalig te investeren, juist in een tijd dat het allemaal wat moeilijker lijkt te gaan?

Auteur: Hein van Iersel

Beetje van jezelf, beetje van de aannemer


De gemeente Zwijndrecht stond voor de uitdaging om zowel ontzorging als kwaliteitsborging bij onderhoud op sportaccommodaties voor elkaar te krijgen. Zij zette een ‘hybride bestek’ in de markt gezet. Dit bestek is deels gebaseerd op prestatie-eisen en deels op frequentieeisen. Bij de aanbesteding heeft met de methode van Gunnen op Waarde -naast de prijs- de kwaliteit een belangrijke rol gespeeld.

Auteur: Santi Raats

Voorzitter Ramon Postulart: 'Wie wil nou niet de touwtjes in handen hebben?'


Voetbalvereniging SCP uit Puiflijk – 350 leden en drie wedstrijdvelden, een trainingsveld en een oefenhoek- is net zoals zijn jonge voorzitter Ramon Postulart (29) daadkrachtig en ambitieus. Het investeert na zijn verzelfstandiging in kunstgras en vooral in de jeugd. ‘De jeugd heeft de toekomst. Als het niveau van deze spelers fors omhoog gaat, stijgt het niveau van de hele club mee,’ aldus Postulart.

Auteur: Santi Raats

Pimp je veld


Verspreid in Nederland liggen overal oude, vaak behoorlijk versleten kunstgrasvelden. Velden die pakweg zes jaar of ouder zijn en vaak weinig populair bij hun clubs. Economisch-financieel zijn deze velden nog niet afgeschreven, maar het comfort en gebruiksplezier is vaak ver te zoeken. Volgens John van Gennip en Ed Korstanje van J & E moeten we als bedrijfstak veel praktischer omgaan met dit soort velden.

Auteur: Hein van Iersel

Vijftig vrachtwagens fosfaatmeststof uit het spoelwater van aardappels


Fosfaat is een zogenaamde eindige meststof. Anders dan bijvoorbeeld stikstof wordt dit veelal gedolven uit mijnen die uitgeput zullen raken. Het bedrijf Waterstromen heeft nu samen met Melspring een nieuw procedé en een nieuwe fosfaatmeststof ontwikkeld die zijn herkomst heeft uit het spoelwater van de Aviko aardappelfabrieken in de Achterhoek. Frietje met op je sportvelden dus.

Auteur: Hein van Iersel

Van solidariteit naar 'what you play is what is you pay'


Het Nederlandse sportlandschap is wereldberoemd, maar begint nu onder invloed van de crisis haarscheurtjes te vertonen. Gemeentes moeten bezuinigen, maar hoe worden die bezuinigingen verdeeld? Betaald iedereen een beetje meer, richten we zaken slimmer en efficiënter in of gaan we naar een systeem van ‘what you play is what you pay’?

Auteur: Hein van Iersel

De gemeente als melkkoe voor de sport


Van oudsher was de hoogte van de huurtarieven voor sportverenigingen nooit een discussiepunt voor gemeenten. Dat is in een tijd van bezuinigen drastisch veranderd. De nieuwe Wet Markt en Overheid -per 1 juli dit jaar- die inhoudt dat gemeentem kostendekkend moeten verhuren, komt daar nog eens overheen.

Auteur: Santi Raats

Jaar rond sporten op hockeycomplex


De Rotterdamse hockeyvereniging Leonidas heeft deze winter een demontabele 400 meter overdekte schaatsbaan en een hal met een 800 m2 funbaan gerealiseerd met een forse subsidie van de gemeente Rotterdam. Toen Fieldmanager een kijkje ging nemen in december bruiste het van het leven, sterker nog, je kon er over de koppen lopen. Uitstekend voorbeeld van ultieme accommodatie-exploitatie.

Auteur: Santi Raats

Het eeuwige Dispensatie Dispuut


Gemeenten denken, volgens de KNVB, te eenvoudig over het aanvragen van dispensatie voor kunstgras voetbalvelden. De bond is daarom van zins om strenger te gaan optreden. Dit tot groot ongenoegen en, in sommige gevallen, hilariteit bij de gemeenten.

Auteur: Guy Oldenkotte

Paniekvoetbal


Als co-hoofdredacteur van het eerste Fieldmanager-nummer van dit jaar schrijf ik, net zoals de vaste hoofdredacteur Hein van Iersel, een column. Tijdens het schrijven moest ik denken aan een bekende optometrist -kennis van me- die een bundel heeft uitgegeven van zijn eigen columns. In hetvoorwoord legt hij uit dat wanneer twee mensen naar hetzelfde kijken, ze allebei iets anders zien. Hoe komt dat? Ligt dat aan hun ogen? Zien ze enkel wat ze herkennen? Wordt hun zicht gekleurd door hun eigen verleden?

Auteur: Ad van de Luijtgaarden