Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Fieldmanagement Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2018 - 2
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Schalke04 kiest voor AAA-LUX


Onlangs leverde AAA-LUX de LED verlichting voor de eerste velden van het gerenoveerde trainingscomplex van Schalke04 in Gelsenkirchen. De huidige nummer twee van Bundesliga traint vanaf nu onder LED verlichting uit Nederland.

The best alternatieve to nature


Eerst is er plezier en passie. Dan de wil om je talent met inzet en hard werken te ontwikkelen en het maximale uit jezelf te halen. Het beste materiaal is dan van onschatbare waarde. Om blessures te voorkomen en te kunnen presteren op jouw topniveau!

Hybridesportveld, gras en kunstgras: kwaliteit en krachten gebundeld


Fieldmanagers die natuurgras een warm hart toedragen, moeten de komst van hybridegrasvelden als een welkome aanvulling zien. Gras wordt al decennia gebruikt op voetbalvelden. Gras is een natuurlijk en gezond product en zorgt voor een uitstekend speelveld. Kunstgras kan een oplossing zijn voor sommige toepassingen, maar voldoet vaak niet aan de eisen en wensen voor een professioneel sportveld.

Auteur: Hendrik Nagelhoud

'Goed doorzaaien geeft een kwaliteitsboost'


Na een lange koude periode is voor het sportveldbeheer het seizoen weer begonnen. Nu op de juiste manier doorzaaien geeft een kwaliteitsboost waar velden het hele jaar van profiteren. Het is om die reden dat de nieuwe Advance DDS-methode snel opgang maakt bij renovatie en groot onderhoud.

'Soms ligt de mat er hier net zo bij als in De Kuip’


In deze editie van Club in Beeld: FC Lisse, een bloeiende voetbalvereniging afkomstig uit de Bollenstreek. Met een eerste elftal dat uitkomt in de Tweede Divisie en een grote jeugdopleiding mag FC Lisse gerust tot de grootste voetbalverenigingen van ons land gerekend worden. Vakblad Fieldmanager ging op bezoek bij Sportpark Ter Specke, de thuisbasis van FC Lisse, waar natuurgras nog altijd hoogtij viert.

Auteur: Nino Stuivenberg

Kees van Oostenrijk: 'Wethouders moeten hun hoofd niet laten hangen'


De overheid is momenteel erg actief met het beschermen en waarschuwen van burgers tegen zogenaamd nepnieuws. Of het prettig is dat de overheid bepaalt wat ‘acceptabel’ of ‘onacceptabel’ nieuws is, laten we maar even in het midden. Maar het is opmerkelijk dat diezelfde overheid zich al twee jaar lang laat leiden door nepnieuws.

Auteur: Guy Oldenkotte

De Vario-transmissie was één van de hoofdpunten


Wethouder Bouke Arends van de gemeente Emmen nam op 7 februari de sleutels in ontvangst van vijf nieuwe Fendt-tractoren, waarvan drie met Ransomes 5/7-kooimaaiers. Dit heuglijke feit vond plaats aan de Oude Meerdijk bij FC Emmen. Vooral de traploze transmissie van Fendt wordt erg gewaardeerd. Hiermee kan de chauffeur schokvrij omkeren op de velden zonder te koppelen.

Auteur: Sylvia de Witt

Doorstart Prograss leidt tot stoelendans van mensen en merken


Prograss is back in business. Nu het bedrijf een doorstart maakt, lijkt de stoelendans van de voorbije weken enigszins tot rust te zijn gekomen. Het wordt nu afwachten hoe het hernieuwde Prograss zijn plek gaat vinden en behouden in de sportveldenmarkt.

Gaan we eindelijk van 3G naar 4G?


Er staat druk op ingestrooide kunstgrasvelden. De goedkoopste en bewezen varianten, die met SBR-granulaat, zitten maatschappelijk gezien in zwaar weer. Varianten met alternatieven zoals TPE, EPDM of kurk, hebben veel aandacht nodig om in optimale conditie te blijven. Bieden granulaatloze kunstgrasvelden een oplossing?

Auteur: Guy Oldenkotte

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek introduceert SportDrain


In samenwerking met betonmortelproducent Mebin (onderdeel van HeidelbergCement Group) introduceert Van Kessel Sport en Cultuurtechniek SportDrain®, dé duurzame maatwerkfundering voor sportvelden. SportDrain® staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Eigenschappen die in de sport natuurlijk vooropstaan, zeker als er ook topsport wordt beoefend.

De kurk is van de fles


Na de ophef veroorzakende Zembla-uitzendingen over SBR-rubber kon de kurk van de fles voor de kurk-infill-leveranciers: kurk wordt vaker ingezet als alternatief voor rubber-infill. Maar er blijft de nodige gezonde scepsis over het natuurproduct.

Auteur: Santi Raats

Elk goed sportveld begint met een gelijke ondergrond


Een goede fundering is de basis bij elk civiel werk, maar ook in de cultuurtechniek. Sportvelden en tennisbanen hebben een onderbaan nodig die perfect verdicht is voor een goede stabiliteit en afwatering, wat uiteindelijk zorgt voor een egale strakke toplaag. Bovendien wordt er geregeld opnieuw bezand en geëgaliseerd bij sportveldrenovaties.

Auteur: Santi Raats

Voorliefde voor kunstgras bij voetbalbestuurders lijkt te verwaaien


Met de komst van een aantal nieuwe bestuurders bij de KNVB waait er een nieuwe wind met betrekking tot kunstgras en de rol die het speelt in het betaald voetbal. Maar of die wind fris te noemen is, hangt af van de belangen die je vooropzet.

Auteur: Guy Oldenkotte

Techniek tilt het vak naar een hoger niveau


Marc Grooteman, sportveldadviseur van Holland Sport en onlangs verkozen tot Fieldmanager of the Year (FotY) 2018, heeft een voorkeur voor innovaties. Om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de vochtconditie en de bodemtemperatuur van het veld, plaatste hij onlangs sensoren in de toplaag van het sportveld op het Alkmaarse sportcomplex Vaart.

Auteur: Guus van Rijswijck

Noordwijk reinigt hockeyvelden met biologisch afbreekbaar middel


In 2014 bracht Aad van Oosten het biologische afbreekbare reinigingsmiddel KG Reiniger voor kunstgrasvelden, tennisbanen en atletiekbanen op de markt. Dit middel heet voortaan KG Clean. Het bedrijf waaronder KG Clean wordt verkocht, blijft KG Reiniger heten. Groen- en sportveldbeheerder Cees Kraijenoord van de gemeente Noordwijk deelt zijn ervaringen met KG Clean: ‘Eindelijk een écht schoon hockeyveld.’

Auteur: Santi Raats

‘Onzichtbaar hulpje’ maait het sportveld ook op commando


Een automatische grasmaaier die voor jou 24/7 het werk doet en ook nog desgevraagd verslag uitbrengt van zijn werkzaamheden, bespaart al gauw een medewerker. Een bezoekje aan Husqvarna in het noordoosten van Engeland maakt duidelijk dat er meer voordelen aan een robotmaaier zitten.

Auteur: Guus van Rijswijck

Precisielandbouw in het toeristische hart van Amsterdam


Een opvallend onderzoek in 2017 toonde aan dat niet het Paleis op de Dam, de grachten of het Achterhuis het meest gefotografeerde stukje Amsterdam zijn, maar de gigantische I amsterdam-letters op het Museumplein. Niet bijster origineel, zult u zeggen, maar het Amsterdamse stadsbestuur heeft daaruit de conclusie getrokken dat dit plein en dus ook de grasbezetting altijd honderd procent in orde moeten zijn.

Auteur: Hein van Iersel

Zet spelbeleving weer op nummer 1


De huidige discussie rond sportveldenbeheer lijkt alleen nog maar te gaan over kunstgras. We maken er een soort rakettechnologie van. En het gaat maar door: nu gaan we wéér nieuwe normen ontwikkelen voor infill.

Auteur: Marc Grooteman