Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 6
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

AAA-LUX kan helpen


Honderden verenigingen in Nederland reeds met AAA-LUX en sinds 2016 gesubsidieerd.

'Elke week werd de ondergrond positiever gewaardeerd'


Fielddrain, bij sommigen wellicht bekend als 'drainbeton', biedt een duurzame en financieel aantrekkelijke oplossing voor nieuwbouw en reconstructie van bestaande, slecht waterafvoerende hockey- en tennisconstructies.

Was vroeger alles beter?


Was vroeger alles beter, vraagt Peter Verhoeven zich hardop af. Als technisch manager certificatie bij keuringsinstantie SGS Intron zit hij bovenop de inspecties en controles en heeft zo een goed beeld van de ontwikkelingen. Aan Fieldmanager vertelt hij wat hem opvalt.

Stedelijke omgeving gebaat bij gras


Juist in de stedelijke omgeving is de positieve impact van gras op onze leefomgeving en ons welzijn het allergrootst. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van advies- en ingenieursbureau Sweco Nederland naar de meerwaarde van (natuur)grasvelden voor de leefbare stad.

Auteur: Karen Huijsman

Een finalewaardige grasmat in de Grolsch Veste


Afgelopen zomer hebben wij tijdens het EK vrouwenvoetbal 2017 kunnen genieten van een knap staaltje voetbal. De finale tussen de Nederlandse en Deense dames werd gespeeld in de Grolsch Veste van FC Twente. Fieldmanager Henry de Weert zorgt er al jaren voor een fantastisch veld.

Terug van weggeweest: de fielddokter


Het was een rubriek die een decennium geleden menig fieldmanager uit de brand geholpen heeft: de fielddokter. Zijn specialiteit: adviezen op maat, om de praktisch ingestelde vakman te hulp te schieten in tijden van vliegende graspollen en kale grasvelden. Na jaren van stilte keert de rubriek nu op veler verzoek terug in vakblad Fieldmanager.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Wij verkopen geen led, wij verkopen licht'


De voordelen van ledverlichting zullen bij de meeste tennisclubs inmiddels bekend zijn. Minder energieverbruik, een lagere energierekening en lampen die jarenlang meegaan behoren tot het standaard verkooppraatje van mening leverancier.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Winter krijgt geen vat op Tennis Force II ondergrond'


Het beste tennis speel je op gravel, zo luidt de opvatting van vele beoefenaars van deze sport. Helaas heeft gravel een groot nadeel: tijdens de wintermaanden bevriest vaak de ondergrond, waardoor deze bij dooi al gauw in een blubberige toestand verandert.

Auteur: Guus van Rijswijck

Voorkom een panna bij padel


Elders in deze editie leest u hoe de Nederlandse Padelbond (NPB) en de KNLTB elk claimt het recht te hebben de regels voor Padel en Padelcourts te mogen opstellen. Voorlopig is er nog niets besloten. Let dus goed op wanneer u besluit in een Padelcourt te investeren.

Auteur: Guy Oldenkotte

Problemen in Padelland


Ruim tien jaar na de opening van het eerste padelcourt in Nederland is de sport inmiddels zo groot geworden dat competities kunnen worden opgezet. Onenigheid tussen de KNLTB en de Nederlandse padelbond lijkt echter roet in het eten te gooien.

Auteur: Guy Oldenkotte

'Met Tennisbouw Nederland hebben we een perfecte samenwerking gehad'


Bij T.C. de Kooistee (TCK) in Hellevoetsluis vond vorig jaar een ingrijpende renovatie plaats. Deze werd uitgevoerd door Tennisbouw Nederland uit het Brabantse Elsendorp. Voor de acht banen werd gekozen voor MatchClay, waarvan Tennisbouw Nederland exclusief dealer is voor Nederland.

Auteur: Sylvia de Witt

Padel: sport in opkomst!


Padel is een racketsport met veel kenmerken van squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s. Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk.

'Op Claytech is het hele jaar door (top)tennis mogelijk'


Het wordt wel dé gravelbaan van de 21e eeuw genoemd: Claytech. De relatief nieuwe, hybride gravelbaan heeft vele voordelen ten opzichte van de ‘gewone’ gravelbaan of kunstgrasondergrond. De vernieuwde gravelbaan is dan ook aan een opmars bezig op de Nederlandse tennisvelden. ‘Je kunt er het hele jaar door op tennissen, of het nu vriest of niet.’

Auteur: Guus van Rijswijck

Terugloop in aantal tennissers komt tot stilstand


De terugloop in ledenaantal die de KNLTB de afgelopen jaren moest meemaken, lijkt langzaamaan tot stilstand te worden gebracht. Komt er nu ook een opleving van de markt voor tennisbanen en het onderhoud ervan?

Auteur: Guy Oldenkotte

Met dit systeem gaan tijdens een wedstrijd tenminste niet ineens de sproeiers aan


Bij de Amsterdamse tennisvereniging Tie-Breakers zijn dit jaar negen banen volledig omgebouwd naar gravel premium plus-banen en gravelbanen op afschot. Omdat er tóch vernieuwd moest worden, werd besloten om gelijk het drainage- en beregeningssysteem aan te pakken.

Auteur: Sylvia de Witt

Perfect Pitches


Ook in deze uitgave van Fieldmanager staat weer een forse opsomming van Perfect Pitches. Acht keer per jaar een verslag van de meest bijzondere projecten op gebied van sport. Uw project ook op deze projectenparade? Stuur een mail naar project@nwst.nl en u wij zenden u alle info.

'Velden worden te schraal en te hard en vilt neemt toe; dat werkt een schimmel als heksenkring in de hand'


Het is weer herfst en tijd voor de jaarlijkse terugkerende schimmels in onze grasmatten, die komen en weer gaan, net als de najaarsgriepjes en -verkoudheden die ons mensen dan teisteren. Opvallend in het rijtje schimmels is heksenkring, die vooral in de zomer en herfst opduikt, omdat het dan gemiddeld warmer en vochtiger is.

Auteur: Santi Raats

'Natuurgras absobeert warmte en straalt het niet terug. Dat helpt de stad koel te houden


Vorig jaar startte Sweco in opdracht van BSNC en Plantum een onderzoek naar de meerwaarde van natuurgras voor de leefomgeving. Als resultaat werd begin dit jaar het rapport Écht gras is altijd groener.

Auteur: Kelly Kuenen

'Bodemscan tilt sportveldonderhoud naar hoger niveau én brengt ons dichter bij Green Deal'


Wie wordt de opvolger van Fieldmanager of the Year Gerard Verweijen, die het afgelopen jaar menige leerling voorlichting gaf over fieldmanagement en robotmaaiers? Henri ter Braak barst van de ambitie om de jeugd het fieldmanagementvak in te trekken.

Auteur: Santi Raats

'De trainer zei dat de winst mede onze verdienste was; dan heb je écht eer van je werk!'


Wie wordt de opvolger van Fieldmanager of the Year Gerard Verweijen? In Maartensdijk staat een FC Utrecht-fan in hart en nieren op, Jan Gijzen. Niet alleen is hij fan van FC Utrecht, ook is hij trots op het werk dat hij doet. Elk nieuwtje over de positie van Stadion Galgenwaard in de veldencompetitie zet hij trots op de Facebook-pagina Grasmeesters FC Utrecht.

Auteur: Santi Raats

Fieldmanager van de toekomst stuurt groot deel van het werk aan via telefoon


Wie wordt de opvolger van Gerard Verweijen als Fieldmanager of the Year? Marc Grooteman (49) heeft, net als Verweijen, een gemeenteachtergrond en begeeft zich tegelijkertijd op de markt met robotmaaiers. Daarnaast maakt hij gebruik van allerhande andere technische snufjes.

Auteur: Santi Raats

'Ik ben het niet eens met de kreet dat er steeds minder kan'


Nico van Eerden: Uitvoerder Parken, Landschap, Civiel bij beheerorganisatie Gildebor. Rasoptimist en genomineerde voor de Fieldmanager of the Yearaward. Wie is hij en wat doet hij in zijn dagelijks werk?

Auteur: Santi Raats

BVC moet als laatste club in de gemeente Berg en Dal nog privatiseren


In deze nieuwe rubriek staat een amateurvoetbalclub centraal. Wie zijn toch al die krachten waarop de club draait? Wie onderhouden de velden, staan elk weekend in de kantine en verzorgen het materiaal? BVC’12 uit Beek, gelegen in één van de mooiste gebieden van Nederland tussen de Nijmeegse stuwwal en de Ooijpolder, bijt de spits af.

Auteur: Sylvia de Witt

'Een uitdaging, maar wel een hele mooie'


Zes jaar geleden klopten bewoners van Zuid-Scharwoude aan bij de gemeente Langedijk. Hun verzoek: een nieuw kunstgrasveld in de buurt aan de Bosgroet. De gemeente had echter niet voldoende budget beschikbaar en gaf nul op het rekest. De bewoners lieten het er niet bij zitten en brachten zelf het benodigde geld bijeen.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Maar waar is het zink dán gebleven? Niemand kan het vinden!'


Tijdens de uitzending die de illustere titel ‘Tot op de bodem …’ heeft meegekregen, zal Zembla morgen onder andere betogen dat er wel duizend kunstgrasvelden in Nederland zijn waar teveel zink in de bodem zou zitten. Uit contacten die RecyBEM met Zembla had, blijkt deze claim op los zand te zijn gebaseerd.

Auteur: Kees van Oostenrijk

Gemaaid gras


Onze lezers zijn zonder veel uitzonderingen mensen die gek zijn op de geur van een pas gemaaid sportveld

Auteur: Hein van Iersel