Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 3
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

'Een jonge grasplant heeft vooral stikstof nodig'


In maart stonden medewerkers van DLF met klamme handjes op het podium op de Dag van de Sportaccommodaties. Met grascoating ProNitro was het bedrijf een van de drie kanshebbers voor de allereerste Innovatieprijs Sportaccommodaties.

Auteur: Kelly Kuenen

Steekproef bevestigt: microplastics uit infill kunstgrasvelden


Vorig jaar verscheen in De Volkskrant het artikel ‘Van kunstgras voetbalveld tot plastic soep’, waarin gesteld werd dat er jaarlijks een miljoen kilo kunststof korrels in het milieu terechtkomt: vijfhonderd kilo per veld.

Auteur: Nino Stuivenberg

Businesscase ledverlichting alleen 'business' wanneer er een case is


De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt voor het derde jaar op rij een subsidie om sportverenigingen te stimuleren te investeren in energiebesparende maatregelen. Dit jaar was de subsidie binnen vier dagen vergeven, waarmee gezegd mag worden dat het met het aantal aanvragen dus wel goed zit.

Auteur: Guy Oldenkotte

Papendal aan zee laat zien waarin een kleine gemeente groot kan zijn


Dit jaar mag Noordwijk zich European City of Sport noemen! Door deze bijzondere titel is Noordwijk een officiële ambassadeur voor de sport in Europa.

Auteur: Sylvia de Witt

‘De Rake Master hangt in de hefinrichting, waardoor meer druk wordt gerealiseerd’


Steentjes, boombladeren en algen – zomaar wat voorbeelden van ‘klein vuil’ dat onschuldig lijkt, maar binnen no time de kunstgrasmat vervuilt en spelomstandigheden beïnvloedt.

De markt vraagt niet om innovatie!


Van 7 tot en met 10 november vindt in Keulen weer de FSB Show plaats. De kunstgrasindustrie grijpt deze beurs doorgaans aan om haar nieuwste ontwikkelingen te presenteren. Wat zijn die ontwikkelingen eigenlijk, en waar moeten de Nederlandse fieldmanagers op letten?

Auteur: Guy Oldenkotte

Onderhoud kunstgrashockeyvelden is geen hogere wiskunde


Wie de vernieuwde website van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond bezoekt, kan, na wat zoekwerk, een handig document met informatie over het onderhoud van kunstgrashockeyvelden vinden.

Auteur: Guy Oldenkotte

Het begint bij de basis


De kunstgrasvelden van KHC Dragons worden door bijna elke club in de Belgische hockeycompetitie, de nationale selectie en de FIH continu geroemd vanwege hun kwaliteit. Fieldmanager sprak met Hans Borstlap, de voorzitter en drijvende kracht achter de kwaliteit van de accommodatie bij het Belgische KHC Dragons.

Auteur: Guy Oldenkotte

Comfort op het veld en achter de schermen


Hockeyclub Oranje-Rood gaat voor duurzame en flexibele veldverlichting, met de beste lichtprestaties.

(R)evolutie in hockeyland


De populariteit van de hockeysport is de afgelopen jaren enorm gestegen. Als gevolg van die groei staat de veldcapaciteit bij veel verenigingen onder druk. Wat kan er worden gedaan om zowel de (potentiële) veldgebruikers als de eigenaren tevreden te houden?

Auteur: Guy Oldenkotte

Totaalleverancier voor de hockeysport


Van slagplanken en tribunestoelen tot dug-outs en klemsystemen: W&H Sports levert het allemaal. Het in Nieuw-Vennep gevestigde bedrijf heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en probeert zich op die manier dan ook graag te onderscheiden.

Auteur: Nino Stuivenberg

Bloeiende hockeyclubs vallen voor Lano's gevierde watervelden


Hockey is hot in België. Door de succesvolle deelname van de Red Lions en Red Panthers aan internationale toernooien zit het hockey stevig in de lift bij onze zuiderburen. Om spelers speelplezier én kwaliteit te garanderen, schaften zowel sportcentrum Wilrijkse Plein als tennis- en hockeyclub Royal Beerschot vorige zomer Lano Sports' Hockey Solution-watervelden aan.

Vervanging kunstgrasveld Hockeyclub Oude IJselstreek


In 2011 is Hockeyclub Oude IJsselstreek opgericht bij voetbalclub SDOUC. De club is sindsdien ontzettend gegroeid.

Update maaien met losse handjes


Onbemand maaien lijkt een hype te worden. Bij een van de Nederlandse groenaannemers lopen er nu al totaal zeventien.

Auteur: Broer de Boer

Nieuwe generatie gecontroleerd vrijkomende meststoffen voor golfbanen en sportvelden - made in Holland


Ekompany International, producent van duurzame gecontroleerd vrijkomende meststoffen, presenteert een nieuwe reeks Ekote-producten, geschikt voor het bemesten van professionele golfbanen en sportvelden.

Klaar voor het toekomstbestendig beheer van sportvelden?


Kennis over het beheer van sportvelden is volop in ontwikkeling. Denk hierbij aan bezuinigingen die ons dwingen efficiënter te werken, de invoering van de greendeal en daarmee het streven naar chemievrij beheer én de ontwikkelingen rondom GPS (sensoring) en precisiebeheer.

Maastricht hervat verbeteringsprogramma


Na een gedwongen pauze van bijna tien jaar is de gemeente Maastricht van plan haar vernieuwingsbeleid nieuw leven in te blazen. De nieuwe coördinator groen van Maastricht Sport, Coen Janssen, heeft opdracht gekregen het wiel weer in beweging te brengen. Fieldmanager sprak met hem.

Auteur: Guy Oldenkotte

Lichtpunt in het Amsterdamse Bos


Avondwedstrijden bij de Amstelveense hockeyclub Hurley worden sinds het najaar van 2015 gespeeld onder LED-licht van AAA-LUX. Dit werd direct als zeer positief ervaren. In 2016 is vervolgens het hele complex voorzien van AAA-LUX LED, 3 hockeyvelden en een bijveld.

Een topgrasmat met dank aan mezen en spreeuwen


Een compleet sportpark onderhouden zonder bestrijdingsmiddelen. Dat is de opdracht waaraan gemeenten zich vanaf 2020 moeten houden in het kader van de Green Deal. De gemeente Utrecht bereidt zich alvast voor op dit gegeven door nieuwe oplossingen te onderzoeken.

Auteur: Guus van Rijswijck

Eerste Nederlandse demo met nieuwe beluchter op velden van FC Utrecht


Begin maart vond op de velden van FC Utrecht de eerste pilot plaats met de beluchter Airter van de Zwitserse fabrikant Novoter, die Redexim op de Nederlandse markt introduceert. Vrijdag 7 april was het publiek welkom om het apparaat in actie te zien op de velden van Zouldenbach.

Auteur: Kelly Kuenen

One turf-concept brengt sportwereld en industrie niet echt bijeen


FIFA, de IRB en de FIH hebben een akkoord bereikt over de eisen waaraan kunstgrasvelden moeten voldoen die door alle drie sporten kunnen worden gebruikt. Biedt deze overeenkomst perspectief voor voetbal-, rugby-, en hockeyclubs in Nederland en worden omniverenigingen de norm in ons land?

Auteur: Guy Oldenkotte

Perfect Pitches


Vakblad Fieldmanager laat in deze rubriek de meest bijzondere projecten van de afgelopen periode zien. Uw project ook op deze projectenparade? Stuur een mail naar project@nwst.nl en u wij zenden u alle info.

FC Utrecht heeft primeur met eerste Nederlandse elektrische stadionmaaier


Wie zegt: stadionvelden, heeft het bijna altijd over Dennis, en misschien over de Ransomes Mastiff of Alett. Vakblad Fieldmanager kwam jaren gelden op Harrogate een machine tegen die het in zich had om een serieuze deuk te slaan in dit bijna-monopolie van Dennis: een elektrische kooimaaier van Advanced Turf Technology.

Auteur: Hein van Iersel

Borstelen om het veld te revitaliseren


Een kunstgrasveld wordt vaak intensiever bespeeld dan een natuurgrasveld. Het is daarom belangrijk dat het veld regelmatig geborsteld wordt.

Auteur: Nino Stuivenberg

De koning is met pensioen, leve de koning!


In het voorjaar van 2012 zat vakblad Fieldmanager aan tafel met Bernard van den Bosch, de eerste Fieldmanager of the Year in 2010. Hij stond na dertig jaar op het punt af te zwaaien als sportveldbeheerder in Rotterdam-Noord. Zijn opvolger was Jur van der Veen, sportveldbeheerder in Rotterdam-Zuid.

Auteur: Santi Raats

Fieldmanager is op zoek naar energie-lekkende clubs


Sportclubs en gemeentes besteden makkelijk tonnen aan het beste en mooiste kunstgrasveld, terwijl het clubhuis vervolgens als een ondergeschoven kindje wordt behandeld.

Auteur: Hein van Iersel

Sneller werken met de extra grote kunstgrasreiniger


In Sprang-Capelle werd op 19 april een kunstgrasreiniger Quick-Clean officieel in werking gesteld bij aannemer Van Wijlen. In 2016 gaf het bedrijf te kennen te willen investeren in machines om opdrachtgevers beter te bedienen bij het onderhoud van kunstgrassportvelden.

Auteur: Kelly Kuenen

Veenbrand


De afgelopen jaren zijn veel brandjes geblust, maar de veenbrand daaronder blijft doorsmeulen

Auteur: Hein van Iersel