Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 0
Download PDF
Naar de enquête

Natuurgras, hybride of kunstgras


De groeiende populariteit van het voetbal, de druk op de beschikbare ruimte en de beperkte middelen voor het goed onderhouden van voetbalvelden bepalen welke ondergrond het geschiktst is voor een voetbalvereniging.

Auteur: Guy Oldenkotte

Strategisch partnerschap Condor Grass en Saltex


Condor Grass en Saltex hebben de bestaande samenwerking verder uitgebreid en zijn een strategisch partnerschap aangegaan voor het produceren en distribueren van gecertificeerde kunstgrassystemen.

Kunstgras voor amateurclubs vs BVO's


Het verschil tussen voetballen op het hoogste niveau en op amateurniveau is levensgroot. Beide vergen ook een ander soort organisatie. Amateurverenigingen doen er daarom verstandig aan om de argumenten van BVO’s niet altijd als leidend te beschouwen wanneer ze overwegen een kunstgrasvoetbalveld aan te schaffen.

Auteur: Guy Oldenkotte

Ledverlichting en kunstgras gaan hand in hand


Kunstgrasvoetbalvelden kunnen tot zo'n 1.500 uur per jaar worden gebruikt, waardoor ze elke avond tot laat in de avond kunnen worden ingezet voor trainingen. 'Energiezuinige veldverlichting maakt het mogelijk om het veld goed te verlichten zonder dat de kosten enorm stijgen', zegt Michel van Dooren van AAA-LUX.

De historie van kunstgras


Kunstgras voor voetbal kent een bewogen geschiedenis. Om die reden zijn de meningen omtrent kunstgras in de voetballerij, ook na ruim tien jaar ervaring, enorm verdeeld.

Auteur: Guy Oldenkotte

Walgen van algen is niet langer nodig


Hockeyvelden en algen: ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf het moment dat de eerste (semi)watervelden aangelegd werden, hebben clubs al te maken met de algenproblematiek. Na jaren van testen heeft Silica Nova nu een manier gevonden om watervelden écht goed schoon te krijgen.

Auteur: Nino Stuivenberg

Het kunstgrassysteem


Een kunstgrasvoetbalveld wordt opgebouwd uit meerdere componenten. Veel van die componenten zijn zichtbaar, andere kunnen verborgen zitten in of onder de mat. De kwaliteit van die afzonderlijke componenten én hun onderlinge samenhang zijn sterk bepalend voor de kwaliteit en duurzaamheid van het kunstgrassysteem.

Auteur: Guy Oldenkotte

Vice general manager Joanna Lee: 'We hebben de Nederlandse markt bestudeerd en zien dat alles draait om hoge kwaliteit'


Kunstgrasmastodont Cocreation Grass uit het Oost-Chinese Nanjing is al enige jaren bescheiden actief op de Nederlandse sportvloerenmarkt, maar heeft de ambitie om hierin meer te investeren.

Auteur: Santi Raats

De aanleg in beeld


Een kunstgrasvoetbalveld is een systeem waarbij elke component bijdraagt in de sporttechnische en speltechnische kwaliteit van het veld. Sommige van die componenten zijn zichtbaar, andere niet. Hoe ziet zo’n heel kunstgrassysteem er nu uit?

Auteur: Guy Oldenkotte

Kiezers van kurk zijn niet per se beïnvloed door de rubberdiscussie


In de media verschijnen geregeld berichten over clubs of gemeenten die het rubber-infill op hun veld vervangen. Infill-alternatieven zoals kurk lijken te profiteren van het SBR-debacle. Bas Reinds van leverancier Domo Grass Sports neemt vakblad Fieldmanager mee in een ronde langs enkele afnemers.

Auteur: Santi Raats

Kwaliteitsbepaling van kunstgrasvoetbalvelden gaat niet over één nacht ijs


De kwaliteit van een kunstgrasvoetbalveld is aan strenge regels gebonden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen kunstgras voor de amateurvoetballerij en kunstgras voor het betaald voetbal. Voldoet een veld niet, dan mag het niet worden gebruikt voor wedstrijden.

Auteur: Guy Oldenkotte

Perfect Pitches: Kunstgras in de Schijnwerpers
Oplossingen van Italgreen inzake rubber instrooigranulaat


Italgreen heeft zo een trend gezet richting de vraagstukken van vandaag en biedt hiermee oplossingen richting de toekomst.

Hergebruik Lava-Rubber mogelijk


Het product Fielddrain is een hoogwaardig mortel gebonden fundering voor sportconstructies. Deze innovatieve laag is toepasbaar bij de nieuwbouw en het reconstrueren van hockey-, tennis-, padel- en voetbal constructies.

Eén ondergrond geschikt voor vele activiteiten


Een kunstgrasveld leent zich voor veelvuldig en divers gebruik. Wanneer het veld door meerdere verenigingen en sporten gedeeld wordt, is de investering snel terugverdiend.

Auteur: Guy Oldenkotte

De Astrobot One als nieuwe automatische tijger in kunstgrasonderhoud


Nu steeds meer sportclubs overgaan tot de aanschaf van een kunstgrasveld, dringt de vraag zich op hoe je zo'n veld zo snel, efficiënt mogelijk én met zo min mogelijk manuren kunt onderhouden. De Astrobot One biedt oplossing.

Auteur: Guus van Rijswijck

Goed onderhoud maakt het verschil


Het idee dat kunstgras geen onderhoud vergt, is al lang achterhaald. Zonder goed en regelmatig onderhoud zullen derde-generatiekunstgrasvelden snel compacteren of op sommige stukken onvoldoende granulaat bevatten. Het veld voldoet daardoor niet langer aan de sporttechnische eisen en wordt een gevaar voor de spelers.

Auteur: Guy Oldenkotte

Van ‘tapijtdenken’ naar ‘systeemdenken’


De West-Vlaamse kunstgrasproducent Lano Sports zet in op speelbeleving, duurzaamheid en lange termijn.

Derdegeneratie-kunstgras en winterse omstandigheden


Voetbalclubs in Scandinavië zweren bij kunstgras. Dankzij kunstgras voor voetbal kunnen ze tot later in de winter doorspelen en eerder in het voorjaar beginnen. Om op een besneeuwd kunstgrasvoetbalveld te kunnen spelen, moet je echter wel wat doen. Bovendien is het niet altijd bespeelbaar.

Auteur: Guy Oldenkotte

Een sportveld moet geen gevangenis worden


Hekbouw uit Ossendrecht bestaat sinds 1989, maar is ook al ruim vijftien jaar actief op de sportveldenmarkt. Veel gerenommeerde sportveldaannemers werken met Hekbouw.

Auteur: Santi Raats

Investering in kunstgras voetbalvelden vergt meer dan geld voor kunstgras alleen


De investering in een kunstgrasvoetbalveld heeft vaak extra investeringen tot gevolg. Wanneer daar niet voor is gebudgetteerd, kan de aanschaf van een kunstgrasvoetbalveld aanmerkelijk hoger uitvallen dan verwacht.

Auteur: Guy Oldenkotte

Het voorwerk bepaalt het uiteindelijke resultaat


De aanleg van een kunstgrasvoetbalveld dat uiteindelijk iedereen tevreden zal stellen, vergt veel voorwerk en begeleiding. Hoe beter dit wordt aangepakt, des te beter het resultaat zal zijn.

Auteur: Guy Oldenkotte

Onbekend maakt onbemind


Vele onderzoeken hebben inmiddels vastgesteld dat het aantal blessures op een kunstgrasvoetbalveld niet hoger is dan op een natuurgrasveld. Wel is de aard van de blessure anders. Kleine aanpassingen van spelers en trainers kunnen veel van die blessures voorkomen.

Auteur: Guy Oldenkotte

Bos (directeur Sport): ‘Wij ambiëren sportfacilitering over de hele breedte met onze accommodaties’


Het Handboek Kunstgras zet alle feiten en bijzonderheden rond kunstgras op een rij. Antea Group Sport, een van Nederlands grootste bedrijven op het gebied van sportvelden, was er op het gebied van kunstgras vanaf het begin bij.

Auteur: Santi Raats

Preau Sports en SmartGoals bundelen de krachten!


SmartGoals is een product van Nederlandse bodem. De jonge onderneming achter SmartGoals vloeit voort uit een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, de gemeente Eindhoven, Spinnov en de VDL-Groep.

Aan al het goede komt ooit een einde


Uiteindelijk zal ooit het moment aanbreken waarop een kunstgrasvoetbalveld dient te worden vervangen of te worden opgeruimd. Wanneer een kunstgrasveld vervangen wordt door een nieuw kunstgrasveld, kan in sommige gevallen worden volstaan met de vervanging van alleen de toplaag.

Auteur: Guy Oldenkotte

Spelen op kunstgras is net als spelen op natuurgras


De voetbalbonden hebben als uitgangspunt dat het spel op kunstgras voor voetbal niet anders mag zijn dan op natuurgras. Of dat ook zo is, is regelmatig onderzocht maar niet iedereen laat zich makkelijk overtuigen.

Auteur: Guy Oldenkotte