Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

‘Een diepere wortelgroei helpt besparen in onderhoud’


Al jaren brengt producent Husqvarna robotmaaiers op de markt. Tot voor kort beperkte zich dat tot de particuliere markt, maar met model 450X maken ook professionals in sportsector kennis met de robot.

Grasgids dé leidraad voor kwaliteit


De Grasgids 2017 is uit: nieuwe cijfers en wederom een verbetering in genetica. De afgelopen 20 jaar is er maar liefst 30% winst geboekt op het gebied van genetica. Dit komt neer op 1,4% per jaar; een getal waar veredelaars van granen of koolzaad alleen maar van kunnen dromen. en zaaiwerk.

Auteur: Steven Wiersema, DSV Zaden, namens Plantum

Natuurlijk heeft SBR imagoschade opgelopen, maar gevolgen lijken beperkt


Het RIVM concludeerde na onderzoek dat rubbergranulaat veilig genoeg is om op te voetballen, maar voelt het ook veilig? Vakblad Fieldmanager vroeg het aan fieldmanagers en voetbalclubs door het hele land. Met een enquête is de huidige situatie rondom SBR in kaart gebracht, waaruit een aantal opmerkelijke resultaten naar voren komt.

Auteur: Nino Stuivenberg

Normering hybridevelden, de sleutel tot succes?


Onder meer in opdracht van diverse BVO’s heb ik de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar hybridevelden. Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de effecten van het gebruik van de velden in de praktijk.

Auteur: Arno Harmsen

Henk van Raan: ‘Groene vingers maken in de toekomst plaats voor groene computers’


De Amsterdam Arena wil de kar gaan trekken als meest innovatieve stadion dat in 2020 het Europees Kampioenschap faciliteert. Het zet in op smart technology voor het stadion en voor het veldonderhoud. De rolverdeling is daarbij duidelijk: FieldTurf Benelux levert en legt de grasmat, De Enk Groen & Golf is verantwoordelijk voor het onderhoud.

Auteur: Santi Raats

Kees van Oostenrijk, Vereniging Band en Milieu: ‘Wij overwegen een civiele zaak tegen Zembla’


Link is hij, eigenlijk pislink. En hoewel Kees van Oostenrijk, voorman van de Vereniging Band en Milieu, tijdens ons gesprek manhaftig zijn best doet om de impact van de Zembla-affaire te bagatelliseren, blijkt uit alles diepe verontwaardiging over wat er gebeurd is in de nasleep van de Zembla-uitzending. .

Auteur: Hein van Iersel

Is kurk het nieuwe SBR?


De commotie omtrent SBR-granulaat heeft het instrooigranulaat kurk definitief op de kaart gezet. Eind 2016 kwam kurk eigenlijk als enige bovendrijven als een-op-eenalternatief voor SBR-granulaat. Maar als we niet oppassen, herhaalt de discussie zich straks en wordt ook kurk fijngemalen tussen de meningen van de straat.

Auteur: Guy Oldenkotte

Hernieuwde kansen voor natuurgrassportvelden


De afgelopen jaren merk ik dat er weer meer over onze grasvelden gesproken wordt. En jammer genoeg niet alleen positief. Maar doordat er ook steeds vaker minder positief over kunstgras gesproken wordt, blijkt dat er voor- en nadelen aan beide constructies kleven.

Auteur: Jacco Meijerhof

Problemen met hard kunstgrasveld aan de baan


Onder veel bekijks leverde Kraakman Perfors op 25 januari de eerste Renovator af op Sportpark Duinwetering in Noordwijk. Deze Renovator is een robuuste onderhoudsmachine voor kunstgras van GKB.

Auteur: Sylvia de Witt

De jeugd heeft de groene toekomst!


Amper twee maanden nadat hij ‘ja, ik wil’ zei over zijn ambassadeursrol, heeft Fieldmanager of the Year 2017 Gerard Verweijen zijn ambassadeurspet al volop op. Met genoeg groene opleidingen, maar relatief weinig pr om het vak onder de aandacht te brengen, neemt hij het heft in eigen hand.

Auteur: Kelly Kuenen

Na meer dan duizend velden krijgt CSC Sport een nieuwe eigenaar


Het is Valentijnsdag, 14 februari als ik op bezoek ga bij CSC Sportin Zeewolde. Onderwerp is de overname van CSC Sport door TenCate Grass. Bij het pand hangen de vlaggen van zowel GreenFields als CSC Sport al naast elkaar als het bewijs van het prille huwelijk dat een dag daarvoor is gesloten.

Auteur: Hein van Iersel

Nieuw hybride Playmasterveld in één businessunit met Grassmaster


Tarkett Sports heeft een nieuw type hybridegrassysteem op de markt: Playmaster. Net als bij een aantal andere bestaande hybridegrassystemen is het veld opgebouwd uit een draagdoek met kunststofvezels, die wordt opgevuld met speciaal zand en daarna ingezaaid. Arjan Knottnerus van Fieldturf Benelux vertelt alle ins en outs.

Auteur: Santi Raats

Drie VGR-divisies uitgelicht: equipment, dienstverlening en compostering


VGR Groep is klaar voor het nieuwe jaar. Een van de speerpunten voor 2017 is de eerste eigen machine van de VGR Groep: de TopChanger. De TopChanger is een beluchter die in één werkgang alle bewerkingen uitvoert die nodig zijn om de bodem in conditie te brengen.

Auteur: Nino Stuivenberg

Betere kwaliteit en meer speeluren


Een vaak gehoord argument om over te stappen op kunstgrasvelden is dat kunstgras een stuk meer speeluren biedt. Er zijn echter ook legio mogelijkheden om het aantal speeluren van een natuurgrasveld op te krikken. Eén van die manieren is het maaien van het veld met een robotmaaier.

Auteur: Nino Stuivenberg

Sportbouwend Nederland


In mei 2016 heeft SGS Intron een voorstel gedaan om Sportbouwend Nederland een verfrissende metamorfose te laten ondergaan. De kwaliteitseisen van het NOC*NSF en de betreffende sportbonden zijn sinds jaar en dag hetzelfde

Auteur: Peter Verhoeven, technisch manager SGS Intron

Belgische gemeente kiest voor Nederlands belijningsbedrijf


Een snellere, makkelijkere en goedkopere manier van sportveldbelijning. Met die kwaliteiten heeft Sure-Line uit Elst een niet voor de hand liggende klant binnengehaald: de Belgische gemeente Aalst.

Koggeland gelooft in natuurgras


Het SBR-debacle doet vermoeden dat we alleen nog maar op gemalen autobanden sporten, maar het tegendeel is gelukkig waar. Overal in Nederland zijn nog fieldmanagers die volop geloven in de combinatie van sport en natuurgras. Dat dit niet alleen de oudere garde is, bewijst Jan Delamarre van de gemeente Koggenland.

Auteur: Hein van Iersel

Melspring lanceert ‘grasbooster’ Marathon TCR


In de stand van Sherriff Amenity, dat de distributie van de productrange van Melspring in Groot-Brittannië voor zijn rekening neemt, presenteerde Melspring met trots zijn Marathon Turf Core Renovator aan het grote publiek.

Lano Sports zet in op de lange termijn


De West-Vlaamse kunstgrasproducent Lano Sports zet in op speelbeleving, duurzaamheid en lange termijn.

Achtste BVO-dag kan opnieuw rekenen op volop interesse


Het is een jaarlijkse traditie geworden, een dag waarop stadionmanagers en fieldmanagers van betaaldvoetbalorganisaties bij elkaar komen en zich laten bijpraten. Dinsdag 10 januari vond alweer de achtste editie plaats, dit keer in De Grolsch Veste, thuishaven van FC Twente.

Auteur: Kelly Kuenen

Slim doorzaaien verovert Nederland


In 2015 sloegen graszaadbedrijf Limagrain Advanta en machinebouwer Vredo de handen ineen, met als gezamenlijke missie meer veldbeemdgras in onze sportvelden te krijgen.

Klaar voor het toekomstbestendig beheer van sportvelden?


Kennis over het beheer van sportvelden is volop in ontwikkeling. Denk hierbij aan bezuinigingen die ons dwingen efficiënter te werken, de invoering van de greendeal en daarmee het streven naar chemievrij beheer én de ontwikkelingen rondom GPS (sensoring) en precisiebeheer.

Hybride, maar toch ook níét


De term hybride roept al snel het beeld op van een mat waarbij de kunstvezels net als de natuurgrassprieten boven de grond uitsteken.

Auteur: Kelly Kuenen

Nieuw concept brengt sportbeleving terug naar de natuur


Het klinkt menige sportvereniging als muziek in de oren: de garantie om minstens de komende vijf jaar te spelen op een hoogwaardige natuurgrasmat. Een voor sportclubs volstrekt haalbaar streven als het aan Tiny Buijtels van Belrobotics en Steven Wiersema van DSV zaden ligt.

Auteur: Guus van Rijswijck

Veel interesse voor symposium over infill


Op 24 januari hielden CSC Sport en Greenfields op de KNVB-campus een symposium over de ontwikkelingen op het gebied van Infill. Alternatieve vormen van infill stonden daarbij centraal, maar ook de visie van de organisatoren op het gebruik van SBR.

Auteur: Hein van Iersel

Een dikke bom in de poldervijver


Het lijkt een heel andere Patrick Balemans, adviseur accommodatiezaken bij de KNVB en NOC*NSF. Normaal is hij voorzichtig, aarzelend en polderend als een echte sportbondbobo. Nu is hij uitgesproken, fel en onverwacht direct. Over sportvloerfabrikanten zegt hij: 'Als het niet goed is, maken ze het maar opnieuw.'

Auteur: Hein van Iersel

Zucht!!!


Gaat het in het programma nog wel over de risico’s die zijn verbonden aan SBR-infill of gaat het om iets anders?

Auteur: Hein van Iersel