Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 7
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

FotY-genomineerde Arie Crezee staat op het punt van afzwaaien


Arie Crezee stond vorig jaar in vakblad Fieldmanager. In dat interview vertelde hij dat hij met de aanschaf van de V-Strong wilde zorgen voor een goede ‘nalatenschap’, nu zijn afzwaaien in 2017 voor de deur staat. Vlak voor zijn pensioen genomineerd worden voor de Fieldmanager of the Year-award, dat betekent voor Crezee de kroon op al zijn werk.

Auteur: Santi Raats

Evert Bussink: 'Geen idee hoeveel uur ik werk'


Evert Bussink zit vanaf 2000 is het sportveldenvak. Maar sinds hij vorig jaar de opleiding Expert Natuurgras heeft gevolgd, wordt hij door diverse sportverenigingen aangeklampt en gezien als vraagbaak. Maar Bussink is veel meer dan alleen een expert in natuurgras.

Auteur: Santi Raats

Gerard Verweijen: 'Verder kijken dan je neus lang is'


Fieldmanager Gerard Verweijen heeft sinds de oprichting van Ataro helemaal zijn draai gevonden: hij is verantwoordelijk voor het budget, tot en met de uitvoering van alle veertig sportvelden en tegenwoordig ook een atletiekbaan. Hij hoeft niet meer over veel gemeenteschijven te communiceren.

Auteur: Santi Raats

'In fase 2 gaan we de kwaliteit van de velden borgen voor de toekomst'


Jan de Vries, twee jaar geleden genomineerd voor de Fieldmanager of the Year-award, staat ons allemaal nog bij als de bevlogen fieldmanager uit Steenwijkerland die binnen een paar jaar tijd 45 velden met verschillende grondslagen in topconditie kreeg, met veel inzet en in samenwerking met vrijwilligers van de clubs.

Auteur: Santi Raats

Kunstgras 3.0


Hoe u het ook wendt of keert, de uitzending van televisieprogramma Zembla lijkt het imago van SBR-granulaat stevig beschadigd te hebben. Hoewel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn conclusies over de veiligheid van het materiaal nog bekend moet maken

Auteur: Guy Oldenkotte

Klimaatverandering vraagt om robuuste grassen


Het klimaat in Nederland wordt steeds extremer. Lange periodes van droogte worden gevolgd door forse regenbuien. Het is vooralsnog koffiedik kijken of die verandering ook de komende jaren zal doorzetten, maar als we de weerprofeten van het KNMI mogen geloven, is dat wel het geval.

Auteur: Nino Stuivenberg

Alles voor de volgende generatie


Meer dan de helft van de Nederlandse economie wordt gevormd door familiebedrijven. Dat betekent vaak dat naast de oprichter een of misschien twee zoons of dochters betrokken zijn bij de bedrijfsvoering.

Auteur: Hein van Iersel

Richard Campey: 'Green Deal? We hebben de machines, we hebben de kennis, dus yes, we can'


‘Sinds de intrede van de Green Deal worden we overspoeld met informatie. Maar klanten hebben behoefte aan gerichte kennis en echte innovaties’, zegt Richard Campey.

Auteur: Santi Raats

Grasmat van Premier League-niveau


FC Groningen speelt de thuiswedstrijden in het Noordlease Stadion dit seizoen op een geheel vernieuwd veld. Een belangrijke ontwikkeling, want een prachtige grasmat is essentieel voor het spelen van goed voetbal.

Rooden rommelt aan de poorten van Brabant


Een verhaal. Twee sportveldaannemers staan boven aan de Cauberg bij Maastricht en kijken over heel Nederland. Overal sportvelden met hun eigen aannemers en fieldmanagers.

Auteur: Hein van Iersel

Staat LED-verlichting ook al op uw agenda?


AHC IJburg scoort door haar keuze voor LED-veldverlichting niet alleen op het hockeyveld, maar ook ernaast. Voor hockeyverenigingen is het nu de tijd om over te schakelen naar LED-hockeyveldverlichting.

'Het is tijd voor een doorbraak'


Voorzitter Frank van der Peet van de BSNC wil samen met de sportbonden een denktank c.q. brainstormgroep oprichten om een nieuwe natuurgrasnorm voor te bereiden.

Auteur: Peter Voskuil

Kwaliteit in een ander perspectief


De gehele sportveldenbranche is momenteel sterk in beweging. We spreken over de herintroductie voor normen voor natuurgras en de introductie van normen voor hybridevelden.

Kunstgrasvelden hoeven niet als wegwerpartikelen te worden behandeld


In oktober 2012 won J&E Sports de Sportfacilities Innovatieprijs met een seal-techniek die vol inzet op recycling. Duurzaam ondernemen is dit bedrijf voor kunstgrasaanleg en -onderhoud en landscaping uit Oss dus niet vreemd. Ook lapt J&E Sports oude kunstgrasvelden op.

Inzet op bodembalans pakt goed uit in Nijmegen


Ingebed tussen bosrijke stuwwallen en het open rivierenlandschap van Maas en Waal ligt Nijmegen. De oudste stad van ons land telt 14 sportparken met 40 natuurgrasvelden en 15 kunstgrasvelden, die allemaal gehuurd worden door de verenigingen.

Zijn robotmaaiers en gecoate meststoffen de ultieme combinatie?


Robotmaaiers en gecoate meststoffen die zelfstandig en op gecontroleerde wijze meststoffen afgeven kunnen het werk van fieldmanagers en greenkeepers aanzienlijk vereenvoudigen. Maar kunnen ze hen ook vervangen?

Auteur: Guy Oldenkotte

'Er gaat niets boven de natuur zelf'


'Bij al die super-hightech in de stadions heb ik vaak het gevoel dat we de natuur vergeten', zegt William Boogaarts, hoofdgreenkeeper bij De Enk Groen en Golf.

Auteur: Peter Voskuil

'Natuurgrasnormen moet je hanteren als richtlijn'


In de hitte van de discussie over een nieuwe natuurgrasnorm zou je bijna vergeten dat er al vele decennia normen voor natuurgras bestaan. Twee keer liep het stuk op de acceptatie.

Auteur: Peter Voskuil

Vijftien jaar VGR: na vijftien jaar een ketenorganisatie rondom de bodem om u te ondersteunen


VGR, hoofdsponsor van het Nationaal Sportvelden Congres op 1 december bij de KNVB in Zeist, bestaat vijftien jaar! En dat mag gevierd worden.

Bart Wijers: 'Markt klaar voor eigen verantwoordelijkheid'


Een nieuwe Fifa-norm staat op het punt de nieuwe kunstgrasstandaard in de branche te worden. Daarbij staat 2016 nog te boek als een overgangsjaar, waarin zowel de oude als de nieuwe norm wordt gehanteerd.

Auteur: Peter Voskuil

BSNC en KNVB reiken gemeenten gezamenlijk de hand


De hysterie omtrent de veiligheid van SBR-granulaat plaatst fieldmanagers in een lastig parket. Enerzijds moeten ze rekening houden met de onrust bij burgers, anderzijds moeten de verschillende voetbalcompetities ook doorgang kunnen vinden.

Auteur: Guy Oldenkotte

Maximale tijdwinst door samenwerking


Het was medio juni 2015, toen Marjo Hoek van het Ingenieursbureau Amstelveen/Aalsmeer een eerste telefoontje pleegde met Theo van Rossenberg van Aannemingsbedrijf Jos Scholman. Inmiddels zijn er al veel gesprekken gevolgd, en zeker niet alleen per telefoon.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Invloed kunstgras op resultaten betaald voetbal minimaal'


Op kunstgras wordt voetbal een héél ander spelletje, zeggen de kenners. Het technisch platform van de KNVB vroeg de onderzoeksafdeling van de voetbalbond dat te onderzoeken. De uitkomst is verrassend.

Auteur: Peter Voskuil

Innovaties in natuurgrasindustrie bieden uitstekend alternatief voor kunstgras


Naar aanleiding van de discussie over kunstgrasvelden is het meer dan relevant om een licht te schijnen op de huidige stand van zaken omtrent natuurgras. De natuurgrasindustrie heeft de afgelopen jaren namelijk niet stilgezeten en tal van innovaties geïntroduceerd. Naar aanleiding van de discussie over kunstgrasvelden is het meer dan relevant om een licht te schijnen op de huidige stand van zaken omtrent natuurgras. De natuurgrasindustrie heeft de afgelopen jaren namelijk niet stilgezeten en tal van innovaties geïntroduceerd.

Auteur: Jan van den Boom, Barenbrug Holland BV, namens Plantum

Alan Ferguson zweert bij de Redexim Carrier in het Wembleystadion en het St. Georges Park


Alan Ferguson onderhoudt de belangrijkste grasvelden in Engeland: die van dé voetbaltempel in Londen, het Wembley-stadion, en de velden van de voetbalacademie voor de vertegenwoordigende Engelse elftallen op het St. Georges Park.

Monitoringstool in de maak


Het ministerie van Infrastructuur en Milieu legt momenteel de laatste hand aan een monitoringstool. Beheerders van sportvelden wordt gevraagd online aan te geven welke chemische middelen zij gebruiken. Dit vanwege de Green Deal die is gesloten om in 2020 chemievrij te werken op sportvelden.

Auteur: Peter Voskuil

De Haag gaat voor goud


De gemeente Den Haag heeft zich officieel gemeld voor de competitie om uitverkozen te worden tot ‘Europese Sporthoofdstad 2021’. Fieldmanager sprak Rabin Baldewsingh, die als wethouder onder meer verantwoordelijk is voor sport in de gemeente.

Auteur: Guy Oldenkotte

De lessen van Oss


Bezuinigen met alle boeken open. In Oss ging de gemeente na een vastgestelde eenmalige bezuinigingsdoelstelling van 218.000 euro in 2017 met een open huishoudboekje in gesprek met de voetbalverenigingen over haar sportaccommodaties.

Auteur: Peter Voskuil

Van schreeuwlelijk tot schrokop


Hij is gratis en effectief en heeft sinds kort de zegen van de KNVB: de spreeuw als fieldmanager. Het idee om deze vogel in te zetten bij het onderhoud van voetbalvelden, krijgt steeds meer gestalte. Als het aan Camiel van den Boogaard en Jip Louwe Kooijmans ligt, wordt het straks gemeengoed.

Auteur: Guy Oldenkotte

LED there be light!


Vanaf 2 januari 2017 kunnen sportverenigingen in Nederland weer aanspraak maken op de regeling ‘Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’ (EDS) als bijdrage aan investeringen in onder andere ledsportveldverlichting.

Auteur: Guy Oldenkotte

Cursus 'Strategisch beheer openbare ruimte'


De openbare ruimte wordt steeds belangrijker denk aan; gezondheid, recreatie en andere maatschappelijke doelstellingen. De politiek stimuleert participatie en social return is vast onderdeel van elk project.

'Dit is voor ons het ei van Columbus'


Een nieuw soort waterveld is vorige maand in Wageningen door de plaatselijke hockeyclub in gebruik genomen. Het heeft als ondergrond een gebonden, zeer open betonverharding met daarin ook verwerkt een afvalstroom van lavarubber uit het oude veld.

Auteur: Peter Voskuil

Small-sided games moeten het voetbal gaan redden


De kwaliteit van het Nederlandse voetbal staat zwaar onder druk. Om hier verandering in te brengen, wil de KNVB meer en actievere spelvarianten gaan promoten waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleiner veld.

Auteur: Guy Oldenkotte

Onderzoeken naar platliggende en rafelende vezels geven voorzet voor verdere kwaliteitsverbetering kunstgrasvelden


SGS Intron voerde in opdracht onderzoek aan kunstgrasvezels uit, wat in Nederland nog niet eerder is gedaan. Het gaat om twee onderzoeken: naar overmatig rafelende vezels en naar platliggende vezels op kunstgrasvelden.

Auteur: Nino Stuivenberg

Afwateringsprobleem op Grass-Master in korte tijd opgelost


Hevige regenval leidde voor FC Zoetermeer de laatste tijd tot een onbespeelbaar GrassMasterveld. Om een einde te maken aan deze ongewenste situatie, renoveerde AH Vrij het veld afgelopen zomer met de Vibra-Sandmaster. Een primeur met succes.

Engerlingenschade door meikevers en junikevers


De engerlingen van zowel de meikever als de junikever zijn moeilijk te bestrijden. Tegen deze soorten werken de gewone aaltjes zoals gebruikt tegen de rozenkever nauwelijks of niet.

Auteur: Henk Vlug

Zem-Blast


Met een aantal mitsen en maren zal er niets aan de hand blijken te zijn met SBR-rubber! Is het probleem dan opgelost? Nee, natuurlijk niet. De geest is uit de fles en nog geen duizend RIVM-onderzoeken krijgen die weer terug erin. Sporters, sportbestuurders en gemeentes zullen het gewoon niet meer geloven. Je kunt honderd keer zeggen dat er niets aan de hand is, maar de angst gaat daarmee niet weg.

Auteur: Hein van Iersel