Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 4
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Jan Delemarre, gemeente Koggenland: 'Door het nieuwe 4turf mengsel is de korte herstelperiode nu lang genoeg'


Op het WK in Brazilië was het gros van de grasmatten ingezaaid met 4turf van DLF. Dit jaar zijn acht van de tien stadionvelden van het EK in Frankrijk ingezaaid met het tetraploïde raaigras 4turf. Dat is een succes te noemen, maar betekent niet het eindstation voor deze Nederlandse vinding: 4turfmengsels blijven zich verbeteren.

'De grond wordt goed losgeschud, maar de grasmat blijft intact'


Beluchten maakt een belangrijk onderdeel uit van het reguliere veldonderhoud, zo weet iedere fieldmanager. Al enige tijd is de branche bekend met de Imants Shockwave, de schudfrees van de gevestigde naam Campey Turf Care Systems, verkrijgbaar bij VGR uit Almkerk. VGR Groep

Auteur: Kelly Kuenen

Veredeling. Wat zit er nou eigelijk in de zak?!


In Plantum zijn bedrijven verenigd die actief zijn in de veredeling, vermeerdering, opkweek en handel van zaden. Hieronder vallen ook de bedrijven die actief zijn in de veredeling van graszaden. Maar wat wordt er eigenlijk veredeld en wat ziet men terug in de zak graszaad?

Auteur: Jan van den Boom, Barenbrug Holland BV, namens Plantum

Voldoende vrijwilligers vinden blijft een probleem


Afgaande op de geluiden van de overheid is Nederland gezegend met een bevolking die actief is in het vrijwilligerswerk. Toch klagen clubs steen en been dat ze onvoldoende mensen kunnen vinden die bereid zijn te helpen om het complex en de velden in goede staat te houden. Waar ligt dat aan en hoe kan daar verandering in worden gebracht?

Auteur: Guy Oldenkotte

Branche pakt vraagstuk microplastics op


Voetbalvelden van kunstgras verspreiden jaarlijks een miljoen kilo kunststof in het milieu en niemand bekommert zich over deze enorme berg microplastics. Een artikel met deze strekking in de Volkskrant leidde in februari van dit jaar tot vragen op landelijk en lokaal niveau van de politiek. De branche richt nu een werkgroep op om een antwoord op deze vragen te krijgen.

Auteur: Peter Voskuil

Klaar voor het toekomstbestendig beheer van sportvelden?


De wereld is volop in ontwikkeling denk hierbij aan bezuinigingen die ons dwingen efficiënter te werken, de invoering van de greendeal en daarmee het streven naar chemievrij beheer én de ontwikkelingen rondom GPS (sensoring) en precisiebeheer. Welke keuzes maak jij om te komen tot efficiënt en toekomstbestendig beheer van sportvelden?

Een perfect hockeyveld gaat verder dan de toplaag


De Olympische Spelen deze zomer in Rio kunnen worden gezien als een belangrijke mijlpaal voor de hockeysport. Het is veertig jaar gelden dat hockeywedstrijden tijdens de Olympische Spelen voor het eerst op kunstgras werden gespeeld.

Auteur: Alastair Cox (FIH)

Aankoop en selectie van een hockeyveld


Stel: je wilt als gemeente of hockeyvereniging een nieuw kunstgrashockeyveld aanleggen of een bestaand kunstgrashockeyveld renoveren of ombouwen. Waar begin je als je voor deze keuze staat? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Er zijn legio mogelijkheden, met meerdere oplossingen voor uiteenlopende situaties.

Auteur: Bart Bongers en Seth van der Wielen (KYBYS)

Hockeyclub Zevenbergen switcht naar semiwaterveld en bij nader inzicht toch naar water


Het is een scenario dat veel hockeyclubs bekend in de oren zal klinken: je hebt de beschikking over een oud en versleten zandveld dat op de nominatie staat om vervangen te worden. Welk type veld kies je dan en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende systemen? Hockeyclub Zevenbergen heeft deze exercitie zojuist achter de rug.

Auteur: Hein van Iersel

Nieuw veldtype Domo Ultimate maakt Domo-familie compleet


Met wereldwijd duizenden aangelegde kunstgrasvelden mag Domo Sports Grass met recht een ervaren speler worden genoemd. Naast voetbal heeft het bedrijf sinds haar oprichting in 1989 ook ruimschoots ervaring opgedaan in het realiseren van (semi)watervelden en (semi) zandvelden, met als nieuwste type: Domo Ultimate.

De kampioen verdient het beste van het beste


Sinds nog maar een paar weken bestaan de Eindhovense clubs Oranje Zwart en Eindhovense Mixed Hockey Club (EMHC) niet langer, maar zijn deze verenigd in de nieuwe fusieclub Oranje Rood. Bij zo’n fusie hoort natuurlijk ook een nieuw complex. Vakblad Fieldmanager bracht het bouwteam bij elkaar dat bezig is het complex voor Nederlandse herenhockeykampioen Oranje Rood te realiseren.

Auteur: Hein van Iersel

Fielddrain is herbruikbaar in een nieuwe constructie, dus volledig 'cradle to cradle'


Fielddrain biedt een duurzame en financieel aantrekkelijke oplossing voor nieuwbouw en reconstructie van bestaande en slecht waterafvoerende hockey- en tennisconstructies. Daarnaast zorgt het voor verantwoord hergebruik van lava-rubber bij de ombouw naar hockeywatervelden.

Altijd maar die algen!


Alle kennis over kunstgras en onderhoud ten spijt, algen blijven een punt van aandacht op vrijwel alle kunstgrassportvelden. Met name semi- en waterkunstgrasvelden voor hockey bieden de ideale condities voor algen om te gedijen.

Auteur: Guy Oldenkotte

CondonGroup zorgt voor herintrede AstroTurf


AstroTurf staat synoniem voor kunstgras maar ging in 2004 echter failliet waarna de werknaam door investeerders werd overgenomen. Sinds die overname hebben verschillende partijen getracht AstroTurf terug op de kaart te zetten in ons land.

KG Reiniger zet in op volledig biologische bestrijding van algen


Het jonge bedrijf KG Reiniger is sinds begin dit jaar actief met het product met de gelijknamige naam KG Reiniger, een biologisch middel dat de strijd aangaat met algen. KG Reiniger is ontstaan uit Van Oosten Beregeningssystemen, een bedrijf met jarenlange ervaring heeft in de aanleg van beregenings- en doseerpompinstallaties op tennisbanen, hockeyvelden en sportvelden in het algemeen.

Een passende mat


Wees nuchter en realistisch en bedenk waar uw club staat

Hockeykunstgras nog lang niet uitontwikkeld


De kennis en ervaring met betrekking tot hockeykunstgras is de basis geweest voor alle ontwikkelingen omtrent kunstgras voor andere sporten. Tegenwoordig kunnen vele veldsporten op kunstgras worden gespeeld. Maar hoe zit het met de doorontwikkeling van het kunstgras voor hockey?

Auteur: Guy Oldenkotte

'We moeten af van het idee dat water vanzelfsprekend is'


Vorig jaar legde Traas en Ovaa Sport B.V. een ecologisch waterbeheersysteem aan bij sportcomplex Het Schenge in Goes.

Auteur: Kelly Kuenen

Lichtpunt in het Amsterdamse bos


Avondwedstrijden bij de Amstelveense hockeyclub Hurley worden sinds het najaar van 2015 gespeeld onder LED licht van AAA-LUX. Voor zowel de Dames 1 als de Heren 1 van de club werd het seizoen meteen een doorslaand sportief succes terwijl Hurley later dit jaar ook op financieel vlak zal gaan profiteren.

Markt heeft behoefte aan meer transparantie als het gaat om prijzen voor hockeyconstructies


De hockeywereld heeft traditioneel een veel grotere input bij aanleg en onderhoud van velden dan de voetbalwereld. Volgens sommigen hangt dat sterk samen met de kwaliteit van bestuurders. Anderen duiden vooral op het aspect dat de gemeente, als belangrijkste investeerder in sport, de portemonnee vaak angstvallig dichthoudt als het om hockey gaat.

Auteur: Hein van Iersel

MHC Forescate heeft primeur met 'Olympisch veld'


Voor hockeyvereniging MHC Forescate uit het Zuid-Hollandse Voorschoten vervangt Polytan maar liefst drie van de vier velden. Voor het bedrijf een mooie kans om haar gevestigde positie ook op de Nederlandse markt te brengen, vertelt Rutger Schuijffel van Polytan.

Beregening is een wezenlijk onderdeel van de bespeelbaarheid


Ontwikkelingen binnen de sportveldensector volgen elkaar in rap tempo op. Zo ook binnen beregening van (hockey)velden, een thema dat met klimaatverandering en toenemende warme en natte periodes alleen maar actueler lijkt te worden. Jan Coppens van Smits Beregening uit Veldhoven vertelt over de laatste ontwikkelingen.

Heeft u het licht al gezien?


Hockeyverenigingen hebben de reputatie vooruitstrevend te zijn. Toch waren het juist de voetbal- en tennisverenigingen die begin dit jaar massaal insprongen op een nieuwe subsidie die moet helpen energiebesparingen binnen de club te realiseren. De kwaliteit van de moderne led-armaturen staat buiten kijf en juist hockeyverenigingen zouden daarvan kunnen profiteren. Waar moet u volgend jaar op letten?

Auteur: Guy Oldenkotte

Sallandse United en ActGlobal, teamspelers in aanleg van uw sportaccommodatie!


De sportaccommodatiebouwers Sallandse United B.V. uit Haarle en ActGlobal BV, de Nederlandse tak van het internationaal opererende kunstgrasbedrijf ActGlobal Sports LLC, hebben de handen ineen geslagen op het gebied van verkoop en realisatie van sportaccommodaties. Na de eerste installaties op het gebied van voetbal in de periode vanaf 2008, is 2015 het jaar geweest om de samenwerking meer inhoud te gaan geven.

Klemsysteem W&H Sports maakt gebruik van aanwezig materiaal


Vanaf nu is het mogelijk het kunstgras eenvoudig, prijsgunstig en onderhoudsvriendelijk in te klemmen. Het nieuwe klemsysteem SolidaFIX van W&H Sports is speciaal ontwikkeld voor de huidige kunstgrasmarkt.

Sportsfill Eco+: groen licht voor de sterren van morgen
Algen Control verlost velden van 'groene monstertjes'


Algen Control BV is sinds de oprichting in 2008 succesvol in de bestrijding van algen in het (semi)waterveldensegment. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van het zelf ontwikkelde middel Bio-Guard.

Engerlingen bestrijden: monitoring is de sleutel tot succes!


De vluchten van de mei- rozen- en junikever zijn reeds waargenomen. Dit houdt in dat het moment van bestrijden nadert. Peter Mook is een van de experts natuurgras bij Vos Capelle. Samen met zijn collega expert Johan Aalderink, Bart van Kollenburg en Dirk de Jong monitort hij de vlucht van diverse insecten nauwlettend.

Perfect Pitches


Ook in deze uitgave van Fieldmanager staat weer een forse opsomming van Perfect Pitches. Acht keer per jaar een verslag van de meest bijzondere projecten op gebied van sport. Uw project ook op deze projectenparade? Stuur een mail naar project@nwst.nl en u wij zenden u alle info.

Kunstgras wacht groot budgetprobleem in 2018


Een nieuwe maatregel om kunstgrasvelden gebouwd vanaf 2010 na acht jaar te herkeuren, gaat in 2018 van start. Terwijl de KNVB vanuit Zeist strenge taal laat horen, boog een zaal vol met fieldmanagers zich onder leiding van een keuringsexpert over de gebruikersnorm voor die herkeuring. ‘Dit gaat budgetproblemen geven’, was de conclusie tijdens een seminar op sportpark De Toekomst (Ajax) dat deel uitmaakte van de GREENlive Tour.

Cry for help


Auteur: Hein van Iersel