Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2016 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

De Grasgids


De Grasgids is een handleiding voor het gebruik van grasrassen en -mengsels. Deze handleiding maakt hierbij onderscheid tussen verschillende gebruiksdoeleinden: sport, gazon, recreatie, berm, dijk en golfgreen. Voor de uitwerking van de Grasgids wordt gebruikgemaakt van vergelijkend rassenonderzoek.

Auteur: Jan van den Boom, Barenbrug Holland BV

Field Top Maker voor beton is nu ook bruikbaar voor sportvelden


Jacco Meijerhof van Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek ontwikkelde vorig jaar in samenwerking met de VGR Groep een speciale Field Top Makerachtige zelfrijder voor de betonnen ondervloeren van kunstgrasvelden. De aanleiding was de introductie van de NS Coral- en Supersub-ondervloeren die door Nootenboom Sport en het bedrijf Supersub van Eric Sarelse werden aangeboden.

Auteur: Hein van Iersel

Een lichtje in het donker!


Met ingang van dit jaar is het voor sportverenigingen mogelijk een subsidieregeling te treffen als zij willen investeren in ledverlichting. Maar in een tijd waarin led op sportvelden een nog relatief nieuw fenomeen is, tasten zij vaak in het duister. Want wat levert de overstap naar led op, waar moet je bij de aanschaf op letten en hoe lang gaat ledverlichting eigenlijk mee?

Led it be


Led is de toekomst voor sportvelden; daarover zijn we het waarschijnlijk gauw eens. Maar op dit moment ben ik er helemaal klaar mee. De spannende verhalen zijn nog steeds geweldiger dan de prestatie die werkelijk wordt geleverd.

Auteur: Flip van de Velden

'Green Deal': wat is dat nu precies en hoe staat het ermee?


Praat met willekeurig wie in de golf- of sportveldensector, en om de drie of vier zinnen valt wel een keer de term ‘Green Deal’. Maar wat is de Green Deal eigenlijk, en vooral: hoe staat het ermee?

Auteur: Santi Raats

Green Deal in de praktijk: werkt het?


Het is een uitdaging om in 2020 ‘sportvelden en golfbanen zonder chemie te beheren, tenzij er een bepaalde ziekte of plaag heerst waarvoor geen niet-chemisch alternatief is’. De branchevereniging voor sport en cultuurtechniek inventariseert tot juli dit jaar verschillende chemievrije onderhoudsmethodes en brengt in kaart in welke situaties chemie eventueel onmisbaar is.

Auteur: Santi Raats

Wout van de Meerendonck: 'De Schijndelse methode hebben we per toeval ontdekt!'


Iedereen in de sportveldenwereld kent de Schijndelse methode: enkele keren per jaar zeer kort maaien met een geschikte machine. Maar niet iedereen kent de man achter de machine bij deze techniek: Wout van de Meerendonk. Wout gaat met pensioen, vervroegd, vanwege een hernia. Wat was zijn precieze rol bij de ontwikkeling van de Schijndelse methode?

Auteur: Santi Raats

Alles wat je nodig hebt voor een compleet sportveld in één container


Op veel plaatsen in de wereld kan er niet worden gesport doordat er simpelweg geen faciliteiten zijn. Door middel van het innovatieve concept Field in a box wil Tencate die landen helpen en mensen op een gemakkelijke manier laten sporten.

Auteur: Janneke de Wit

Test uw vakkennis!


Behoort u tot de bevlogen groep vakmensen die met passie het vak van Terreinmeester, Greenkeeper of Beheerder Sportvelden uitoefent? Bezoek tijdens de Dag van de Sportaccommodaties onze stand en onderzoek op welk gebied u uw vakkennis kunt uitbreiden.

Bezint eer ge begint


Steeds vaker zien we dat er in de sportwereld wordt gekozen voor een zogenaamd prestatiecontract, op basis van UAV-gc. Het doel van de opdrachtgever hierbij is garantie op een goed eindresultaat. Opdrachtgevers omschrijven niet meer wat de aannemer moet doen en hoe, maar wat het beoogde eindresultaat is. Een goede gedachte, die zeker ook haalbaar is!

Auteur: Ron de Mol

Quick-Clean 180 scoort vooral op gebruiksgemak


Begin vorig jaar introduceerde de Zuid-Hollandse machinebouwer GKB de Quick-Clean 180. De kunstgrasreiniger is de grootste uit de GKB-serie.

Auteur: Peter Jansen

Puzzelen, maar dan in 3D en zonder een goed voorbeeld!


Normaal is dit magazine vergeven van de gangbare sporten: voetbal, hockey, korfbal. Prima natuurlijk, maar je zou bijna vergeten dat er ook nog andere sporten zijn, die op het gebied van aanleg heel bijzondere competenties vragen. De aanleg of eigenlijk de renovatie van de BMX-baan op het Nationaal Sportcentrum Papendal is daarvan een perfect voorbeeld.

Auteur: Hein van Iersel

Help, the robots are coming!


Een bezoek aan Harrogate is meestal eerder een duik in greenkeeper-nostalgie dan een vlucht voorwaarts naar de toekomst van greenkeeping. Misschien was de editie van 2016 een breuk met deze traditie. Veel van de nieuwigheden die uw redacteur bespeurde op de beursvloer hadden te maken met robotisering.

Auteur: Hein van Iersel

'Het is gewoon lekker om van Feyenoord te winnen'


Afgelopen november organiseerde dit vakblad voor de zesde keer de verkiezing van de Fieldmanager of the Year. Deze verkiezing heeft de afgelopen zes jaar duidelijk aan gewicht gewonnen. Toch hebben de jury en de organisatie besloten om het initiatief nog eens danig onder de loep te nemen.

Auteur: Hein van Iersel

'Niemand kriebelt zoals ik kriebel. Dat durven ze niet'


De proef die hij zo graag wilde uitvoeren, waarbij hij twee voetbalvelden wilde laten begrazen door 200 lammeren, ging op het laatste moment niet door. Maar Purmerends fieldmanager Jan Butter laat zich niet uit het veld slaan. Later dit jaar hoopt hij zijn proef alsnog voort te zetten. In de tussentijd knutselt hij gewoon verder aan andere innovaties. ‘Je moet geloven in je eigen kunnen.’

Auteur: Kelly Kuenen

Abonnementje schoon hockeyveld


Het is nog even stilte voor de storm, nu het nog vriest. Bastiaan Doornewaard van Silica Nova krijgt het druk zodra de dooi invalt. Daarnaast staat zijn garantieproduct nu volledig in de markt.

Auteur: Santi Raats

BVO's worden gericht bijgepraat op zevende editie BVO-dag


Op 6 januari namen Barenbrug, Prograss, ICL en SGL deel aan de succesvolle zevende editie van de BVO-dag. Alle BVO's die natuurgras hebben liggen, waren aanwezig, evenals de KNVB en de VVCS. In totaal waren er tussen de veertig en vijftig man, aangezien elk stadion meerdere afgevaardigden had gestuurd.

Auteur: Santi Raats

Veel goede bedoelingen, maar markt duurzame recycling lijkt voorlopig te zijn mislukt


De kunstgrasmarkt is steeds meer een vervangingsmarkt aan het worden. Helaas heeft dat niet geleid tot een markt voor het duurzaam recyclen van oude matten.

Auteur: Peter Voskuil

Meer van hetzelfde


Aan een ingenieur die 100+ euro per uurtje kan kost, kun je meer verdienen dan aan een fieldmanager met zijn laarzen in de klei

Auteur: Hein van Iersel

Gras Natuurlijk!
Auteur: Ernst Bos